Coronavirus

Trodser anbefalinger og rejser sydpå: - Jeg tror, at det er farligere at tage til Islands Brygge

Hos Udenrigsministeriet er beskeden klar: Hvis det er frarådet at rejse til destinationen, så bliv hjemme.

Drømmen om en sommerferie i udlandet er for mange danskere smuldret i takt med coronapandemiens indtog verden over.

I Danmark fraråder Udenrigsministeriet fortsat alle ikke-nødvendige rejser til andre lande end Tyskland, Island og Norge frem til foreløbig 31. august.

Men det er ikke alle, der har planer om at følge anbefalingen. Én af dem, der holder fast i den planlagte sommerrejse, er Thorkil Zeuner, der til daglig er selvstændig.

I starten af juli drager han til familiens sommerhus i Fuengirola i Spanien, ligesom han har gjort i mere end 30 år. Og tanken om at blive smittet med coronavirus under sydens sol holder ham ikke vågen om natten.

- Jeg tror, at det er farligere at tage til Islands Brygge, end det er at tage til Fuengirola, siger han.

Den langsomme genåbning

Seks gange om året rejser Thorkil Zeuner til Spanien for at "få ladet de batterier op", som tilværelsen som selvstændig hurtigt kan slide på. På grund af coronapandemien har han dog allerede fået aflyst årets to første planlagte rejser - en påsketur og en rejse i maj.

Derfor trækker turen sydpå også endnu mere nu, selvom der stadig er en risiko for at pådrage sig virussen.

- Hvis jeg bliver syg dernede, så må jeg blive dernede, indtil jeg er rask igen. Deres hospitaler er fuldt ud på højde med de danske, hvis ikke de er bedre, siger han.

Og selvom Thorkil Zeuner har "stor respekt for coronakrisen" og nedlukningen af Danmark, ser han anderledes på den forsigtige genåbning af landet, som ifølge ham går for langsomt.

- Det er en frygtelig sygdom, men vi er nødt til at komme videre. Det, mener jeg, tidspunktet er til nu, lyder det.

Han mener nemlig ikke, at Udenrigsministeriet har ret i sin risikovurdering, eftersom mange lande omkring Danmark nu lemper på restriktionerne.

Europæiske lande åbner grænserne

En lang række europæiske lande er da også allerede ved at åbne grænserne. Dog kan der være andre restriktioner i de forskellige lande - for eksempel karantæneordninger.

Rejser man som dansker til andre lande end Tyskland, Norge, Island og Færøerne, anbefaler de danske myndigheder 14 dages karantæne herhjemme, inden man vender tilbage til hverdagen.

I det interaktive kort herunder kan du se, hvordan de forskellige lande indtil videre åbner op.

Udenrigsministeriet: "Bliv hjemme"

Åbningen af grænser rundt om i Europa rykker dog ikke ved Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Det fortæller direktør for Organisation og Borgerservice under Udenrigsministeriet, Erik Brøgger. Så selvom rejserne trækker i de sommerglade danskere, fraråder ministeriet kraftigt, at man trodser myndighedernes anbefalinger.

- Vores budskab er meget klart. Hvis man vil rejse til andre lande end Norge, Island og Tyskland, siger vi: "Bliv hjemme", lyder det fra Erik Brøgger.