Samfund

Bakterieudbrud på Bornholm - flere end 50 smittet

Statens Serum Institut Kasper Palskov / Scanpix

Statens Serum Institut oplyser, at 54 er testet positive for bakterien.

Flere statslige instanser undersøger lige nu et udbrud af bakterien campylobacter på Bornholm, hvor over 50 personer er blevet smittet.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI). Campylobacter kan give mavesmerter, feber og generel utilpashed.

I en pressemeddelelse oplyser SSI, at 54 personer i alderen fra ni måneder til 97 er testet positive for campylobacter, og at flere patientprøver er ved at blive undersøgt. Ifølge SSI er der meldinger om op mod 100 syge på Bornholm.

Alle de, der er blevet syge, bor på Bornholm eller har besøgt øen for nylig.

- Vi er i færd med at kontakte patienterne og blandt andet spørge dem om, hvad de har spist og drukket og foretaget sig i dagene, inden de blev syge. Vi håber at kunne se et mønster heri og vil så også lave interview med en kontrolgruppe af raske borgere, siger Steen Ethelberg, seniorforsker på SSI.

Myndighederne prøver nu at finde kilden til smitten, som man mistænker er en lokalproduceret fødevare.

- Fødevarestyrelsen arbejder tæt sammen med Bornholms Sygehus, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet for at finde kilden til udbruddet. Det er fortsat for tidligt at sige noget om kilden, men vi undersøger flere mulige kilder, siger Nikolas Kühn Hove, Beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Følg råd

Han opfordrer folk til at følge Fødevarestyrelsens Råd.

- Det er vigtigt, at man som forbruger følger Fødevarestyrelsens generelle hygiejneråd, det vil sige skyller frugt og grønt, gennemsteger kyllingekød og holder råt kød adskilt fra færdig mad, fx salat, brød og færdigstegt kød, siger han.

SSI oplyser, at campylobacter er den væsentligste årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark.

I 2019 blev 5300 personer registreret syge. Infektion med campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven og eventuelt kvalme, opkast og feber. Afføringen kan indeholde blod.

Men SSI oplyser også, at sygdommen typisk går over af sig selv, og at man bliver rask efter nogle dages sygdom.

Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, er som regel to til fem dage.