Samfund

Sommerhuse og campingpladser er snart fuldt booket til ferien: - Vi har udsolgt indenfor få dage

Behøver man kun en plads, hvor man kan slå sit telt op, er der stadig gode muligheder for at campere, siger Dansk Camping Union.

Har man planer om at rejse på ferie inden for Danmarks grænser, er der god grund til at skynde sig.

Overnatninger i sommerhuse og på campingpladser går nemlig som varmt brød, og ved landets fire største sommerhusudlejere har man samlet set kun 325 huse tilbage i uge 30.

Er man kræsen og går efter noget helt særligt, skal man ud af vagten

Anne-Vibeke Isaksen, landsformand for Dansk Camping Union

Det viser en optælling foretaget af TV 2 på baggrund af tal fra Novasol, Dancenter, Feriepartner og Sol og Strand.

Også i resten af skolernes sommerferie er der kun få ledige sommerhuse, og ifølge administrerende direktør i udlejningsfirmaet Sol og Strand, Per Dam, forsvinder de hurtigere end nogensinde før:

- Hvis det her fortsætter, har vi stort set udsolgt inden for få dage. Så ønsker man sig et sommerhus i midten af ferien, er det nu, man skal booke, siger han.

Per Dam regner med, at de danske sommerhuse i år vil blive fyldt i hele skoleferien med undtagelse af den første og sidste uge, hvor salget dog stadig vil være langt højere end normalt.

Rejsevejledning skaber "ketchupeffekt"

Selvom det ikke er noget særsyn, at udlejere må melde alt udsolgt i sommerferiens to midterste uger, har coronakrisen ifølge Per Dam skabt en helt ekstraordinær efterspørgsel på danske sommerhuse.

Allerede inden den første fase af genåbningen af de danske grænser blev annonceret fredag, havde tusindvis af tyske og norske turister reserveret et feriehus, mens danske bookinger gennem maj har slået alle rekorder.

Men da regeringen sammen med genåbningen slog fast, at ferierejser udenfor Danmark, Tyskland, Norge og Island frarådes til 31. august, eksploderede salget, fortæller Per Dam:

- Der skete med det samme en ketchupeffekt, hvor det hele kom ud af flasken på én gang. Fredag aften havde vi endda brug for at skaffe ekstra kapacitet på vores webplatform for at håndtere alle bookingerne.

Og det er ikke kun i sommerhusudlejningen, at bookingsystemerne har været rødglødende.

Sådan gjorde vi: sommerhuse

TV 2 foretog tirsdag den 2. juni en optælling af antallet af ledige sommerhuse på både Novosol, Dancenter, Feriepartner og Sol og Strands bookingsider.

Tallene er herefter kontrolleret for sommerhuse, der måtte gå igen på flere sider, og er sammenlignet med tal for virksomhedernes fulde kapacitet for hver uge i sommerferien.

Optællingen medregner ikke huse i feriecentre. Disse udgør dog et fåtal. 

Også campister skal ud af vagten

Har man i stedet planer om at overnatte på en campingplads frem for i et sommerhus, kan man også blive nødt til at se sig om allerede nu.

Ifølge landsformand for Dansk Camping Union og vært på dk4’s camping- og rejseprogrammer, Anne-Vibeke Isaksen, er danskernes interesse for campingferie skudt i vejret siden fredagens udmelding.

I løbet af pinseweekenden er antallet af bookinger på Dansk Camping Unions 22 campingpladser og 110 partnerpladser steget med 73 procent sammenlignet med sidste uge, og flere steder bliver det derfor svært at finde plads til alle, fortæller hun:

- På de populære steder vil det helt sikkert blive svært at finde en plads, særligt hvis man vil leje en hytte eller en campingvogn. Så er man kræsen og går efter noget helt særligt, skal man ud af vagten.

Rejser man derimod mere let, og er man fleksibel med, hvor man stikker pløkkerne i jorden, er udsigterne ifølge Anne-Vibeke Isaksen anderledes gode:

- Jeg vil påstå, at skal man bare bruge et stykke græs til et telt, og vil man gerne køre efter næsetippen, så vil man også i år sagtens kunne en plads, siger hun.

Forårets underskud kan ikke indhentes

Selvom salget lige nu brager afsted, forventer både campingpladserne og sommerhusudlejerne samlet set en tilbagegang i salget sammenlignet med sidste år.

Med tre måneders total nedlukning af de danske grænser og en delvis nedlukning af det danske samfund er der siden marts skabt et hul, der bliver svært at fylde op igen, fortæller Per Dam:

- Går sommeren og efteråret, som vi forventer, ender vi nok med en tilbagegang på fem til ti procent. Men det er trods alt nådigt sluppet.

Hos Dansk Camping Union regner Anne-Vibeke Isaksen også med en tilbagegang, og hun tør i allerbedste fald kun håbe på at kunne nærme sig samme niveau som sidste år.

- Vi har set en rigtig dårlig start på året, og jeg tror ikke, det kan hentes, selvom vi får udsolgt. Men vi klapper i vores små hænder ad alt, der bipper ind, siger hun.