Hjælp på vej til den blødende turisme i Danmark - her er, hvad branchen håber på
Danske hoteller og turistattraktioner går en mørk sommer i møde, og turistbranchen har flere forslag til, hvordan regeringen kan hjælpe dem.
I denne uge vil regeringen fremlægge et udspil til en sommerpakke, som skal hjælpe turismeerhvervene i Danmark.
Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i sidste uge. På samme pressemøde fremlagde regeringen en plan for, at Danmarks grænser 15. juni vil åbne for turister fra Norge, Island og Tyskland.
Den begrænsede åbning betyder, at turismeerhvervene går en svær sommer i møde. Formentlig især i København og på Frederiksberg, hvor udenlandske turister ikke må overnatte.
Det er stadig uvist, hvornår regeringen fremlægger sommerpakken, men turistbranchen er klar med forslag til, hvordan turisterhvervene skal reddes.
Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, foreslår:
- De nuværende hjælpepakker skal udvides og forlænges. Dette forslag indgår også i Dansk Industris forslag
- Et oplevelsesfradrag for privatpersoner
- Turismevirksomheder fritages for at betale afgifter i 2020 og 2021
- Momsen på hotel- og restaurantydelser skal nedsættes til otte procent
- Fuldt fradrag for hotel- og restaurantkøb i erhvervssammenhæng
- En begrænsning for, hvor længe privatpersoner skal kunne udleje deres hjem
- Statens bidrag til at markedsføre Danmark skal tredobles i 2020 og 2021. Også Dansk Industri mener, at der skal afsættes flere penge til markedsføring
- Der skal nedsættes en turisme-taskforce
- Det er sindssygt vigtigt, at hjælpepakkerne bliver forlænget, lyder det fra Katia K. Østergaard, som er administrerende direktør hos Horesta.
- De restriktioner, vi har på nuværende tidspunkt, svarer til, at vi ikke kan udøve 75 procent af hotellernes omsætning. Så er der 25 procent tilbage, og her er vi fuldstændigt afhængige af, at danskerne skal gå ud og opføre sig som de plejer.
Også Dansk Industri mener, at det handler om "at redde patienten".
- Det store tab er jo sket ved, at vi har så restriktiv en indrejsepolitik, siger Kent Damsgaard, politisk direktør hos Dansk Industri, der også har foreslået at udbetale danskernes indefrosne feriepenge.
'Det gør rigtig, rigtig ondt'
Ved Refshaleøen i København ligger kanalrundfartsbåde i vandet og gynger side om side. Der har de ligget tøjret, siden coronakrisen lukkede Danmark og resten af verden ned.
Ikke langt derfra i det indre København er den store reception hos det københavnske Hotel Skt. Petri støvsuget for mennesker.
De står begge i samme situation: De udenlandske sommerturister, som skulle have reddet dem, bliver væk. Turismen i hovedstaden er ekstra presset, fordi udenlandske turister ikke må bo i København i sommerperioden.
- Det gør rigtig, rigtig ondt for et hotel som os. Vi er bygget op på de turister, der kommer, og for vores belægning er det katastrofalt, siger Jesper Stubgaard, hoteldirektør på Hotel Skt. Petri.
Det handler om overlevelse
Stromma, der varetager kanalrundfart og sightseeingbusser i flere europæiske storbyer, har helt parkeret de røde busser, som plejer at fragte turister rundt i København.
- For vores vedkommende handler det om overlevelse og ikke andet. Vi skal igennem det her, og vi skal overleve frem til sæson 2021, hvor vi forhåbentlig kan komme bare lidt tilbage på rette spor, siger Mads Olesen, som er administrerende direktør hos Stromma.
Han vurderer, at de mister 50 millioner kroner i år 2020 - hvis han skal være optimistisk. Derfor er en hjælpepakke fra regeringen på sin plads, lyder det.
- Der er truffet en politisk beslutning om, at turismen i København skal lide til gavn for måske noget turisme i Jylland. Så synes jeg også, det er på sin plads, at man støtter op om den branche, som man lukker ned.
Læs her for at få uddybet branchens forslag til regeringen: