Samfund

Hjælp på vej til den blødende turisme i Danmark - her er, hvad branchen håber på

Danske hoteller og turistattraktioner går en mørk sommer i møde, og turistbranchen har flere forslag til, hvordan regeringen kan hjælpe dem.

I denne uge vil regeringen fremlægge et udspil til en sommerpakke, som skal hjælpe turismeerhvervene i Danmark.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i sidste uge. På samme pressemøde fremlagde regeringen en plan for, at Danmarks grænser 15. juni vil åbne for turister fra Norge, Island og Tyskland.

Det er sindssygt vigtigt, at hjælpepakkerne bliver forlænget

Katia K. Østergaard, administrerende direktør hos Horesta

Den begrænsede åbning betyder, at turismeerhvervene går en svær sommer i møde. Formentlig især i København og på Frederiksberg, hvor udenlandske turister ikke må overnatte.

Det er stadig uvist, hvornår regeringen fremlægger sommerpakken, men turistbranchen er klar med forslag til, hvordan turisterhvervene skal reddes.

Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, foreslår:

 • De nuværende hjælpepakker skal udvides og forlænges. Dette forslag indgår også i Dansk Industris forslag
 • Et oplevelsesfradrag for privatpersoner
 • Turismevirksomheder fritages for at betale afgifter i 2020 og 2021
 • Momsen på hotel- og restaurantydelser skal nedsættes til otte procent
 • Fuldt fradrag for hotel- og restaurantkøb i erhvervssammenhæng
 • En begrænsning for, hvor længe privatpersoner skal kunne udleje deres hjem
 • Statens bidrag til at markedsføre Danmark skal tredobles i 2020 og 2021. Også Dansk Industri mener, at der skal afsættes flere penge til markedsføring
 • Der skal nedsættes en turisme-taskforce

- Det er sindssygt vigtigt, at hjælpepakkerne bliver forlænget, lyder det fra Katia K. Østergaard, som er administrerende direktør hos Horesta.

- De restriktioner, vi har på nuværende tidspunkt, svarer til, at vi ikke kan udøve 75 procent af hotellernes omsætning. Så er der 25 procent tilbage, og her er vi fuldstændigt afhængige af, at danskerne skal gå ud og opføre sig som de plejer.

Vi er bygget op på de turister, der kommer, og for vores belægning er det katastrofalt

Jesper Stubgaard, hoteldirektør på Hotel Skt. Petri

Også Dansk Industri mener, at det handler om "at redde patienten".

- Det store tab er jo sket ved, at vi har så restriktiv en indrejsepolitik, siger Kent Damsgaard, politisk direktør hos Dansk Industri, der også har foreslået at udbetale danskernes indefrosne feriepenge.

'Det gør rigtig, rigtig ondt'

Ved Refshaleøen i København ligger kanalrundfartsbåde i vandet og gynger side om side. Der har de ligget tøjret, siden coronakrisen lukkede Danmark og resten af verden ned.

Ikke langt derfra i det indre København er den store reception hos det københavnske Hotel Skt. Petri støvsuget for mennesker.

De står begge i samme situation: De udenlandske sommerturister, som skulle have reddet dem, bliver væk. Turismen i hovedstaden er ekstra presset, fordi udenlandske turister ikke må bo i København i sommerperioden.

- Det gør rigtig, rigtig ondt for et hotel som os. Vi er bygget op på de turister, der kommer, og for vores belægning er det katastrofalt, siger Jesper Stubgaard, hoteldirektør på Hotel Skt. Petri.

Det handler om overlevelse

Administrerende direktør for Stromma, Mads Olesen, skal holde virksomheden oven vande indtil 2021, hvor de forhåbentlig kan komme lidt på rette spor igen.

Stromma, der varetager kanalrundfart og sightseeingbusser i flere europæiske storbyer, har helt parkeret de røde busser, som plejer at fragte turister rundt i København.

- For vores vedkommende handler det om overlevelse og ikke andet. Vi skal igennem det her, og vi skal overleve frem til sæson 2021, hvor vi forhåbentlig kan komme bare lidt tilbage på rette spor, siger Mads Olesen, som er administrerende direktør hos Stromma.

Han vurderer, at de mister 50 millioner kroner i år 2020 - hvis han skal være optimistisk. Derfor er en hjælpepakke fra regeringen på sin plads, lyder det.

- Der er truffet en politisk beslutning om, at turismen i København skal lide til gavn for måske noget turisme i Jylland. Så synes jeg også, det er på sin plads, at man støtter op om den branche, som man lukker ned.

Læs her for at få uddybet branchens forslag til regeringen:

Forslag til at hjælpe turismeerhverv

 1. Hjælpepakker skal udvides og forlænges

  Den midlertidige lønkompensation til virksomheder, som er hårdt ramt på økonomien af coronakrisen, ophører 9. juni. Horesta foreslår, at regeringen forlænger hjælpepakken til virksomheder indenfor turisme og oplevelse til hele 2020 og gradvist udfaser dem i efteråret.

  Hjælpepakkerne skal desuden udvides, så virksomheder, der oplever fald i omsætningen på mellem 20 og 40 procent, skal kompenseres 20 procent, tab på mellem 40 og 60 procent skal kompenseres 40 procent og så videre. Virksomheder, der har været lukket, skal kompenseres 100 procent.

  Dansk Industri foreslår, at man afsætter 50 millioner kroner om året i tre år til en innovationspulje til turismeerhvervet.

 2. Oplevelsesfradrag til privatpersoner

  Efter samme model som håndværkerfradraget skal der indføres et midlertidligt oplevelsesfradrag i 2020 og 2021. Det betyder, at danskerne skal kunne trække de penge fra i skat, som de bruger i oplevelsesbranchen.

  Fradraget skal ligge på 18.700 kroner per person i 2020 og 2021, og det skal gælde for eksempelvis restaurantbesøg, hotelovernatninger og forlystelsesparker.

 3. Turismevirksomheder skal fritages for afgifter

  Virksomheder skal fritages fra at betale afgifter som energiafgifter og ejendomsskatter i resten af 2020 og 2021.

 4. Lavere moms på hotel- og restaurantydelser

  I dag ligger momsen på hotel- og restaurantydelser på 25 procent. Men den skal nedsættes til otte procent, så branchen bedre kan konkurrere med turisme i andre lande, mener Horesta. Det skal gælde i hvert fald til og med 2022.

 5. Erhvervskøb af hotel- og restaurantydelser skal have fuldt fradrag

  Hvis virksomheder i arbejdssammenhæng inviterer forretningsforbindelser på hotel eller til middag på restaurant, skal de kunne trække det fulde beløb fra i skat. Som det er nu, kan de trække 25 procent fra i skat og intet i moms.

  Der er i forvejen fuldt skattefradrag til virksomheders egne medarbejdere, men ikke noget momsfradrag, og det foreslår Horesta også at indføre.

 6. En begrænsning for udlejning af privat bolig

  I dag kan privatpersoner som udgangspunkt udleje deres bolig i op til 70 dage om året, og det skal sænkes til 35 dage for at skabe bedre konkurrencevilkår for hoteller, vandrehjem og så videre - dog skal sommerhuse være undtaget. Det skal desuden være en pligt for de private udlejere at indberette antallet af udlejningsdage og indtægten heraf.

  Horesta foreslår også at fjerne bundfradraget på 24.000 kroner, der er ved udlejning af privat bolig. Bundfradraget er de penge, som udlejerne ikke skal betale skat af.

 7. Ekstra penge til at markedsføre Danmark

  Danmark skal i endnu højere grad end i dag markedsføres som attraktion for udenlandske turister. Horesta foreslår derfor, at staten tredobler sit bidrag til markedsføring af Danmark i 2020 og 2021.

  Ifølge Dansk Industri bør der afsættes fem millioner kroner til at markedsføre Danmark og yderligere 40 millioner over en treårig periode.

   

 8. Der skal nedsættes en turisme-taskforce

  For at sikre sammenhæng mellem myndigheder og erhvervsliv både lokalt og nationalt skal der nedsættes en særlig turisme-taskforce. I taskforcen skal både myndigheder, turistattraktioner og erhvervslivet være repræsenteret, og de skal sørge for, at turismeerhvervet kommer på benene igen.