Gymnasieelever har brug for afklaring om studenterkørsel
Landets kommende studenter ved endnu ikke, om de kan fejre studenterhuen med den traditionelle vogntur.
På grund af coronakrisen er der stadigvæk uvished om, hvorvidt studenterkørsel bliver tilladt i år.
For over to uger siden luftede regeringen ellers muligheden for at tillade kørslen på grund af den positive udvikling i epidemien i Danmark.
Men siden da er der ikke kommet klarhed. Og det er ved at være tid til at give besked, lyder det fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
- Vi håber, at man kan få lov til at lave studenterkørsel, præcis som man plejer. Det er ved at være på tide, at vi ved, hvad der skal ske med studenterkørslen. Det ligger ikke super langt ude i fremtiden, siger formand Martin Mejlgaard til Ritzau.
De sidste eksamener nærmer sig nemlig, og de virksomheder, der står for kørslen, skal også snart vide, om de skal ud på vejene landet over eller ej.
- Virksomhederne skal også have synet deres vogne og have bestilt chauffør. Så det er ved at være på tide, siger Mejlgaard.
Pandemiforsker giver grønt lys
14. maj udtalte statsminister Mette Frederiksen (S) sig positivt i forhold til en åbning for studenterkørsel og afslutning for andre ungdomsuddannelser.
Samme dag udtalte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at hun vil have undersøgt, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt, at studenter afslutter gymnasiet med en vogntur. Der er dog endnu ikke taget stilling, lyder det fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Men Lone Simonsen, der er pandemiforsker og professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet, er ifølge Politiken ikke bekymret for, at 30 unge skal køre sammen i studentervogn.
Hun bliver først bekymret, hvis vognen standser på Kongens Nytorv, og studenterne mødes med tusind andre studenter.
- Det er der, virusfesten begynder, siger Lone Simonsen.
Studie forklarer lav smitte
Sammen med Kim Sneppen, der er professor i biokompleksitet ved Niels Bohr Institutet, står hun bag et studie af, hvorfor genåbningen af Danmark ikke har ført til øget smitte med coronavirus i befolkningen indtil videre.
Studiet viser, at smitte i høj grad sker ved store begivenheder, eksempelvis festivaler og koncerter, som stadig er ramt af forsamlingsforbuddet i Danmark.
Omvendt nævner Lone Simonsen over for Politiken studenterkørsel som et eksempel på, at mindre begivenheder ikke har den store betydning i forhold til smitte.