Samfund

Tidligere cirkuselefanter sluppet fri på 'savannen': Først var de skeptiske, siger zoolog

De fire pensionerede cirkuselefanter er allerede faldet til ro i deres nye hjem.

Først gik de fire pensionerede cirkuselefanter forsigtigt ind på 'savannen'. Så stoppede de, bakkede og brummede.

Men elefanterne blev hurtigt klar over, at der ikke var noget farligt på den 140.000 kvadratmeter store slette i Knuthenborg Safaripark, så de tonstunge dyr fortsatte fremad og faldt til ro.

Det forklarer Rasmus Nielsen, der er chefzoolog i Knuthenborg Safaripark.

- Nu er de helt rolige, og de er begyndt at spise. Det er så fedt, vi er meget glade, siger Rasmus Nielsen om de fire elefanter, Ramboline, Djungla, Lara og Jenny.

De var Danmarks sidste aktive cirkuselefanter, indtil den danske stat sidste år købte dem fri fra to cirkusser.

Masser af mudder og græs

Nu skal de fire pensionerede elefanter nyde deres otium på det 21 fodboldbaner-store areal, Elefantsletten, som den kaldes.

Sletten er indrettet med bakker, søer, træer og buske, der gerne skulle minde om en savanne.

- Der er også masser af mudder og græs, som elefanterne elsker, siger Christoffer Knuth, der er direktør i Knuthenborg Safaripark.

Dyrepasserne fodrer dyrene ved at "gemme" mad rundt om på arealet, fordi det minder mere om elefanternes naturlige måde at finde føde på, forklarer han.

Muligt besøg fra giraffer, zebraer og antiloper

Indtil videre kan elefanterne boltre sig på det store areal uden besøg fra andre dyr. Men på længere sigt håber man, at de kan få selskab af nogle af parkens giraffer, zebraer, antiloper og andre dyr, som elefanterne omgås i naturen.

- Vi har snakket om at lave en sluse til de dyr, der lige nu er på den afrikanske savanne i parken, siger Rasmus Nielsen.

Ramboline, Djungla, Lara og Jenny har formentlig også god tid til at vænne sig til de nye omgivelser. De er alle over 30 år gamle, og man forventer, at de lever mindst 30 år endnu.

Ingen vilde dyr i cirkus

Elefanterne er rykket fra cirkusarenaen til sletten, fordi Folketinget i 2018 besluttede, at det skulle være forbudt at lade vilde dyr som eksempelvis elefanter optræde i cirkus.

Men selvom intentionen var god, udviklede elefantredningsaktionen sig til at vække nogen debat: Først lagde Cirkus Arena ud med at kræve godt 40 millioner for sine tre elefanter, Djungla, Lara og Jenny.

I august 2019 faldt en endelig aftale på plads, og de tre Arena-elefanter samt elefanten Ramboline fra Cirkus Trapez blev købt for 11 millioner statskroner - en pris, som blandt andet Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mente, var for høj.

- Det er fuldstændig ude af proportioner. Det er fire dyr, vi taler om, sagde han dengang.

Statsministerens grineflip

Fortællingen om de store og milliondyre cirkusdyr stoppede ikke her. For da de fire elefanter blev pensioneret fra deres arbejdsliv, blev der en kamel til overs.

Kamelen Ali havde i mange år optrådt og boet sammen med Ramboline i Cirkus Trapez, men Knuthenborg ville ikke have kamelen med i pakken.

Dyrene skulle altså adskilles, og den historie nåede til talerstolen i Folketinget, hvor statsminister Mette Frederiksen fik grineflip, da hun fortalte om de gode venner.

I dag er Ali flyttet til Dronningmølle Æsel- og Kameludlejning. I den kamelflok indgik i forvejen en kamel ved navn Ali, men det er let at se forskel på de to, for 'Cirkus-Ali' har to flotte pukler, mens den anden Ali er knap så kurvet og betegnes som lidt af et skravl.