Nyt studie: Bandeord mindsker smerten, når det gør 'fucking' ondt
Hvis du gentager det samme grimme ord igen og igen, kan du øge din smertetærskel med hele 32 procent.
De fleste af os har lært fra barnsben, at bandeord er et onde, man skal holde sig fra at bruge.
Men i nogle situationer er de grimme ord ikke så slemme endda – faktisk kan de ligefrem være en fordel.
Tidligere har studier vist, at man bliver stærkere og bedre til at udholde smerte, når man bander.
Og nu har et nyt studie for alvor slået fast, at det kun er bandeord og ikke bare ord, der lyder som bandeord, der giver den positive effekt.
33 procent højere smertetolerance
I det nye britiske studie har forskere fra Keele University fået 92 forsøgspersoner til at holde den ene hånd i en balje med tre til fem grader koldt vand, så længe de kunne holde det ud.
Og resultatet var klart: De, der fik lov at sige "fuck" gentagne gange imens, kunne holde hånden i vandet i længst tid.
De bandende forsøgspersoners smertetolerance var i gennemsnit 33 procent højere end resten af deltagernes. Samtidig blev deres smertetærskel – hvornår de begyndte at føle smerte – øget med 32 procent.
Bandeord kræver koncentration
En anden gruppe af forsøgspersonerne blev bedt om at gentage to falske bandeord, "fouch" og "twizpipe", som var opfundet til lejligheden. Ingen af disse forsøgspersoner oplevede en effekt af deres udråb.
Og det giver faktisk god mening, mener sprogforsker Michael Ejstrup.
Det ligger nemlig så dybt i os, at man ikke må bande, at det kræver koncentration at gøre det alligevel.
- På den måde styrer man tankerne væk. Man kan simpelthen udholde mere, fordi man fjerner opmærksomheden fra det, der gør ondt, siger han i 'Go' morgen Danmark'.
Find det værst tænkelige ord
Sprogforskeren tvivler dog på, at lige netop ordet "fuck" vil have samme effekt i en dansk kontekst.
- Englænderne synes, at det er et meget grimt bandeord, men i Danmark er det mere bare lyden, vi har taget til os. Hjemme hos mig må man gerne sige "fuck", når man taber leverpostejmaden, og den lander med den forkerte side nedad. For mig betyder "fuck" bare øv, siger Michael Ejstrup.
Og "øv" er ikke stærkt nok til for alvor at fjerne vores fokus på for eksempel en hånd, der hundefryser i en balje isvand.
- Det, man selv er mest forbeholden over for, og som man synes, er det grimmeste, tager i højere grad ens opmærksomhed, siger han.
- Så det er individuelt. Nogle vil sige, at "fuck" er det værste, mens andre vil sige, at "for helvede" er værst. Man kan ikke lave en ordbog, der gælder for alle uden undtagelse.
Brug det ikke for ofte
Mens Michael Ejstrup peger på distraktion som en del af forklaringen på, at noget så simpelt som et bandeord kan aflede opmærksomheden fra noget, der virkelig gør ondt, har studiets forskere en anden teori.
De mener, at det giver en følelsesmæssig reaktion, når vi siger ord, vi opfatter som slemme.
Det er denne reaktion som ifølge dem kan virke smertelindrende.
Den teori falder godt i tråd med et tidligere studie, som viste, at bandeordenes positive effekt på smertetærsklen er mindre hos folk, der bander meget til daglig.
Disse mennesker har nemlig ikke den samme følelsesmæssige reaktion i forhold til at bande.
Se hele indslaget om bandeord i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.