Booking-storm på jyske sommerhuse - men turismen i København bløder

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Regeringen har besluttet at åbne Danmark uden for København for turister fra Tyskland, Norge og Island fra 15. juni.

Hos sommerhusudlejerne i særligt Jylland har der været travlt, siden statsminister Mette Frederiksen (S) fredag på et pressemøde varslede åbning af Danmark uden for København for turister fra Tyskland, Norge og Island fra 15. juni.

En af dem, der glæder sig over regeringens beslutning, er Martin Vestergaard, direktør og medejer af Feriepartner Rømø, der står for sommerhusudlejningen på Rømø i Vadehavet i Sønderjylland.

Martin Vestergaard fortæller, at både danskere og tysker vil booke sommerhuse på Rømø nu.

Her har man indtil fredag måttet tage imod masser af aflysninger fra tyske sommerhusgæster, der ikke kunne tage på deres årlige sommerferie til Danmark.

Men nu har piben fået en anden lyd - og det er ikke kun de tyske turister, der vil leje sommerhus efter 15. juni.

- Nu vil danskerne også ud og se Danmark og sommerhusene, og tyskerne har stået og trippet. Det vælter ind med bookinger, siger Martin Vestergaard til TV 2.

Har fået travlt

Mere end 300 kilometer nordpå, i sommerhusområdet omkring Blokhus i Nordjylland, lejer Kim Mortensen to sommerhuse ved Vesterhavet ud til tyske og danske turister.

- Vi har godt med danske bookinger, og det er godt at danskerne bakker op. Men vi er meget afhængige af udenlandske turister i Danmark, det er vigtigt, at de kommer, siger Kim Mortensen.

Han har nu fået travlt med at gøre de to sommerhuse klar til det store ryk-ind fra danske og tyske turister fra 15. juni.

Samme toner kommer fra direktør for sommerhusbureauet Cofman Søren Christian Rix. Til TV Midtvest fortæller han, at trafikken til firmaets hjemmeside nærmest eksploderede kort efter statsministerens pressemøde fredag.

- Det var både danskere og tyskere, som begyndte at booke. I løbet af en times tid havde vi fordoblet dagens omsætning, og da dagen var gået, var den skyhøj, fortæller Søren Christian Rix, der forventer en lignende omsætning lørdag.

Tab på 1,3 milliarder kroner

Men hvor der er glæde og udsigt til travlhed hos jyske sommerhusejere, frygter det københavnske turisterhverv nu endnu større økonomiske blødninger i de kommende måneder.

På pressemødet fredag understregede Mette Frederiksen, at turisterne fra Tyskland, Island og Norge stadig ikke må indlogere sig på hoteller og lignende i hovedstadsområdet.

- Det betyder tab af indtægter på 1,3 milliarder kroner og det rammer 1400 jobs, siger Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen, Hovedstadens turisme-organisation.

København taber indtægter på 1,3 milliarder kroner, siger direktør i Wonderful Copenhagen.