Anholdt var uden puls i to minutter – betjente blev ved med at holde ham nede

Den ene betjent i sagen om George Floyd er blevet sigtet for mord. Men mange synes, den hvide betjent får en for mild behandling, siger korrespondent.

George Floyd var navnet på den sorte mand, der mandag døde i forbindelse med en voldsom anholdelse i byen Minneapolis i delstaten Minnesota. Betjenten Derek Chauvin holdt ham nede ved at placere sit ben på Floyds hals. Kort efter døde George Floyd.

Betjenten er blevet sigtet for drab, og sigtelsen mod ham afslører nu nye detaljer om forløbet ved anholdelsen.

Ifølge sigtelsen, som New York Times er i besiddelse af, havde betjenten sit knæ på Floyds hals i otte minutter og 46 sekunder. To minutter og 53 sekunder af dette tidsrum var George Floyd livløs, står der i sigtelsen.

Sigtelsen understreger, at politiet er trænet i, at denne form for tilbageholdelse i sig selv er farlig. Men der står også, at obduktionen af 46-årige George Floyd har vist, at han ikke døde af iltmangel eller kvælning. Han havde nogle sundhedsproblemer, der kan have været medvirkende til hans død, skriver delstaten i sigtelsen.

Dokumentet indeholder også en detaljeret gennemgang af forløbet, der ledte til først en anholdelse af George Floyd og sidenhen til hans død.

Hvad skete der?

En person ringede til politiet mandag aften, da George Floyd betalte indkøbsvarer med en falsk pengeseddel. To betjente, Thomas Lane og J.A. Kueng, fandt frem til Floyd tæt ved forretningen, han havde handlet i, og forsøgte at tilbageholde ham. Floyd modsatte sig og sagde, at han er klaustrofobisk, står der.

To andre betjente tilsluttede sig anholdelsen, Derek Chauvin og Tou Thoa, og hjalp de to første betjente med at tilbageholde George Floyd, der gjorde sin krop slap og faldt ned på jorden. Han var på dette tidspunkt blevet iført håndjern og nægtede at blive ført ind i patruljevognen. Tou Thoa bliver ikke omtalt yderligere i sigtelsen.

Det var ifølge sigtelsen dér, George Floyd begyndte at sige, at han ikke kunne trække vejret – en sætning, der er blevet synonym med demonstrationerne, der finder sted i hele USA.

Havde ingen puls i knap tre minutter

Derek Chauvin, Thomas Lane og J.A. Kueng forsøgte derefter at få Floyd ind i patruljebilen igen og lykkedes ifølge sigtelsen med at få ham ind i bilen.

Umiddelbart efter bliver det beskrevet, hvordan George Floyd blev hevet ud af bilen igen og lagt på jorden på maven. Kueng holdt Floyd på ryggen, Lane holdt hans fødder, og Chauvin havde knæet placeret i området ved Floyds hals og hoved, står der i teksten.

George Floyd gentog, at han ikke kunne trække vejret og ordene "please" og "mamma".

I fem minutter bevægede og beklagede George Floyd sig under betjentenes greb. Men derefter holdt han op.

Betjent Keung tjekkede Floyds puls og sagde, at han ikke kunne finde den. Men betjentene blev siddende og holdt George Floyd nede i yderligere knap tre minutter, før de flyttede sig.

- Den sigtede havde hans knæ på hr. Floyds hals i otte minutter og 46 sekunder i alt. To minutter og 53 sekunder af dette tidsrum var George Floyd livløs, står der i rapporten.

Korrespondent: Det her kommer til at vare et stykke tid

Ifølge NBC blev alle fire involverede betjente fyret tirsdag. Derek Chauvin blev endvidere anholdt fredag.

Han er sigtet for to drabsforhold af myndighederne i Minnesota: For mord af tredje grad, hvor strafferammen maksimalt er på 25 år, og for manddrab af anden grad, hvor strafferammen maksimalt er på ti år eller 20.000 dollar.

- Da jeg talte med folk her i Minneapolis, var reaktionen, at det ikke er nok, at han nu er blevet anholdt og sigtet. Det, at han er blevet sigtet efter en drabsparagraf, som kun giver fængsel op til 25 år og ikke den hårdeste på livstid, er ikke nok. Fortællingen på gaden er, at en hvid betjent får en mild behandling, fortæller Jesper Steinmetz, TV 2s korrespondent i USA.

- Folk er ligeglade, når sorte mænd bliver tæsket, for de er jo uromagere, lyder det fra en ung sort mand i Chicago

George Floyds død har antændt en række demonstrationer i USA denne uge om systemisk racisme. Der har blandt meget andet været plyndringer af forretninger og ildspåsætning af den politistation, betjenten arbejdede på.

- Det er simpelthen dagligdagens racisme, der bliver demonstreret imod. Det er jo ikke løst ved, at den her betjent er blevet anholdt. Det, demonstranterne på gaden efterspørger, er, at nogle af landets toneangivende ledere siger, at de hører deres sag, siger Jesper Steinmetz.

Han mener ikke, at demonstrationerne i USA ophører lige med det samme.

- Det kommer til at vare et stykke tid, i hvert fald også til at de tre andre betjente bliver sigtede, siger TV 2s USA-korrespondent.