Coronavirus

Regeringen møder modstand fra egne rækker: – Et meget drastisk skridt

Forbuddet mod overnatninger i hovedstaden vækker stor undren blandt socialdemokraterne i Københavns Kommune.

Da Mette Frederiksen (S) fredag fremlagde regeringens plan for at lade turister fra Norge, Tyskland og Island ind i Danmark igen, så vakte det stor glæde flere steder i landet, der så frem til at få lidt gang i turistbranchen igen.

Men sådan var det ikke i hovedstaden, hvor regeringen har besluttet, at turister ikke må overnatte, og det vækker undren hos socialdemokraterne på Københavns Rådhus.

- Vi har en turistbranche, der er helt i knæ, og hvis vi kigger på Danmark, så er det København, der genererer flest penge fra turisme, så hvis man vil have gang i branchen, burde man have startet her. Det er både trist og uforståeligt, siger Jonas Bjørn Jensen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet i København, til TV 2.

Spurve og kanonkugler

Regeringen anbefalede danskere, der gerne ville rejse ud, at de ikke besøger byer med mere end 750.000 indbyggere, da smitterisikoen kan være større der.

Og Region Hovedstaden er også den danske region, som har absolut flest smittede og indlagte – faktisk er der mere end dobbelt så mange indlagte som de øvrige fire regioner til sammen.

Det er dog ikke noget argument, mener Jonas Bjørn Jensen.

- Der er kun 11 personer indlagt på intensivafdelinger i hele regionen, ikke bare i København. Vi har utroligt godt styr på det i kommunen, og det er ikke hos os, at der er flest smittede i regionen.

- Det her er et nybrud. Jeg synes, der bør være ens regler for alle danskere – både i København og i resten af landet. Større er Danmark ikke. Den her type forskelsbehandling er et meget drastisk skridt at tage, særligt når der ikke er noget, der tyder på, at vi ikke kan finde ud af det, siger han.

Hoteldirektør er rystet

Hos hotelkæden Zleep Hotels, der har en række hoteller i København, er direktøren ligeledes undrende.

- Jeg er rystet, og det er jeg blevet nogle gange på det sidste. Det svarer nærmest til en tvangslukning, når man er i en by som København, hvor vi er dybt afhængige af turister, siger Peter Haaber, der er direktør i Zleep Hotels, til TV 2.

Regeringen har argumenteret med, at de ikke vil gå for hurtigt frem af frygt for at skulle genindføre nogle restriktioner, hvilket kan få mindst lige så store konsekvenser for branchen, som nedlukningen har.

- Det er klart, at det handler om folkesundhed, men turister må gerne sove på vores hotel ved lufthavnen og så tage metroen ind til København, hvor de vil spise, shoppe og se kulturelle ting hele dagen, før de igen tager retur til hotellet uden for byen.

- Der er ikke nogen logik i det. Vores gæster sover på værelserne, de smitter ikke, siger Peter Haaber.

128 milliarder om året

Når det kommer til turisme i hovedstaden, så er det ikke småpenge, det drejer sig om.

Ifølge turistorganisationen VisitDenmark, så vil branchen på et almindeligt år generere omkring 128 milliarder kroner, hvis man medregner afledte effekter, og selvom der kommer et stort tab i år, så er der en smule optimisme i organisationen.

- Der ligger et milliardstort tab i København, men vi må leve med de vilkår, som vi har, og få så mange af de folk, der har mulighed for at komme, til Danmark, siger VisitDenmark direktør Jan Olsen til TV 2.

- Vi kan allerede se nu, at blandt andet tyskerne er i fuld gang med at booke alt, de kan komme i nærheden af langs kysterne.

Han understreger dog, at turisterne fra Tyskland, Norge og Island næppe vil kunne dække det tab, branchen har tabt – et tab der kun vil accelerere, når vi rammer højsæsonen henover sommeren.

I forhold til København, så tyder noget på, at de manglende indtægter fra de tre landes turister kan få mindre betydning end først antaget. Tal fra VisitDenmark viser nemlig, at der i juli og august 2019 kom 1.502.000 turister fra de tre lande til Danmark. Af dem var det kun 144.000, der indlogerede sig i København og på Frederiksberg. De resterende 1.358.000 boede altså i det øvrige Danmark.

S: Handler ikke om partifarve

Kritikken fra Københavns Rådhus har krydset kanalerne, og i den socialdemokratiske folketingsgruppe på Christiansborg har de forståelse for lokalpolitikernes frustrationer.

- Jeg tror ikke, at det handler om partifarve, og jeg har fuld forståelse for, at man gerne vil drive sin forretning i København også, men omvendt så har vi ansvaret for genåbningen af hele landet, og vi kommer til at gøre det, som da vi lukkede ned. Så vi hele tiden er i kontrol, siger Jeppe Bruus, der er retsordfører i Socialdemokratiet, til TV 2.

- Det var relativt få personer, der bragte smitten ind i landet, så derfor er vi ekstra forsigtige der, hvor der er mange mennesker. Der er forskel på et sommerhus på vestkysten og så København.

Han ville ikke komme nærmere ind på, om hovedstaden kan se frem til yderligere kompensationer og hjælpepakker, men understreger, at regeringen allerede har lavet flere hjælpepakker for erhvervslivet, og at de er klar til at håndtere de økonomiske udfordringer, der følger coronakrisen.