Coronavirus

Sveriges corona-general med klar appel til Danmark: Åbn grænserne

Antallet af smittede vil ikke stige, hvis Danmark åbner grænserne til Sverige, vurderer Anders Tegnell.

Fredag vil statsminister Mette Frederiksen (S) komme med en ny udmelding om grænserne.

Det store spørgsmål er, hvornår Danmark igen vil åbne for vores naboer i Tyskland, Norge og Sverige.

Især sidstnævnte har givet anledning til en del diskussioner, da antallet af døde med covid-19 i Sverige i øjeblikket er syv gange så højt som i Danmark. Svenskerne har desuden i væsentligt højere grad holdt samfundet åbent.

Spørger man Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, er der dog ingen grund til bekymring fra dansk side.

Åbner Danmark grænserne til naboerne hinsidan, vil det ikke få antallet af smittede til at stige, vurderer han i et interview med TV 2:

- Jeg tror ikke, det vil have den store effekt. Det vil nok have den effekt, at den danske befolkning bliver gladere, og det vil være til gavn for økonomien. Men jeg har svært ved at se, at det vil gøre den store forskel for smittespredningen, siger Anders Tegnell.

Så det er en god idé at åbne grænserne?

- Ja. Åbne grænser er altid en god idé, siger han.

Jeg tror ikke, at nogle få svenskere vil gøre den store forskel

Anders Tegnell, statsepidemiolog i Sverige

Tegnell bifalder ikke forsigtig grænseåbning

Den danske regering lukkede grænserne 14. marts, da coronavirussen for alvor begyndte at sprede sig i samfundet. Men det stod hurtigt klart, at beslutningen ikke var baseret på en sundhedsfaglig vurdering.

- Det er en politisk beslutning at lukke grænserne. Og det er selvfølgelig noget, som vi respekterer. Men det har ikke været en vurdering og anbefaling fra vores værktøjskasse, lød det dengang fra direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Danmarks grænser er ikke blevet lukket på baggrund af anbefaling fra Sundhedsstyrelsen. Det er derimod udelukkende en politisk beslutning.

Mette Frederiksen holder dog stædigt fast i, at det var den rette beslutning. Hun holder samtidig kortene tæt til kroppen, hvad angår en eventuel genåbning af grænserne, og hun har så sent som for to uger siden understreget, at det skal ske "forsigtigt", så længe virussen ikke er under kontrol.

Det argument køber svenske Anders Tegnell dog ikke:

- Ud fra et sundhedsperspektiv har grænserne aldrig været en metode til at stoppe en virus på.

- Erfaringer fra starten af udbruddet viser, at sygdomme ikke stammer fra folk, der ankommer fra udlandet. Den stammer fra folk, der rejser ud, bliver smittet og kommer hjem igen. Hvis I skal gøre noget, skal I i stedet forhindre danskerne i at tage til lande med høj smitterate. Jeg tror ikke, at nogle få svenskere vil gøre den store forskel, siger han videre.

- Vi skulle have passet bedre på plejehjemmene

Den store forskel i antallet af døde i de to lande er dog ikke til at tage fejl af.

Mens Danmark har registreret 565 coronarelaterede dødsfald, har Sverige for længst passeret 4000 døde. Over halvdelen af dem er plejehjemsbeboere. Sverige har 423 dødsfald per million indbyggere - for Danmark er tallet 98.

Anders Tegnell mener alligevel, at det er for tidligt at lade hammeren falde over den svenske strategi. Der kan gå flere år - og vi skal eventuelt igennem endnu en bølge af virussen - før man for alvor kan se, hvilken strategi der har virket bedst, siger han.

Men den svenske statsepidemiolog indrømmer, at Sverige ikke har formået at passe godt nok på de ældre borgere på landets plejehjem. Den del af strategien ville han ønske, han havde haft større fokus på fra start.

- Vi kunne helt sikkert have undgået en del dødsfald på plejehjemmene. Det er jeg sikker på, siger han og uddyber:

- Vi skulle have haft en større sikkerhed på plejehjemmene. Og så skulle vi have testet langt mere i starten. Men jeg tror fortsat på, at vores strategi har hjulpet os med at tilpasse os bedst muligt til fremtiden. Det er først, når landene rundt omkring i verden åbner, at vi for alvor vil se effekten af de forskellige strategier.

Du kan se hele interviewet med Anders Tegnell på TV 2 News torsdag klokken 16 eller på TV 2 Play.