Samfund

Flere bestiller sommerferie til Sydeuropa, men mange kommer nok ikke afsted

Der er ikke noget i vejen for at rejse til lande med samme eller lavere smittetryk end i Danmark, vurderer virolog.

I takt med at coronavirus løsner sit greb om Danmark, er rejselysten modsat ved at få fodfæste.

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle ferierejser ud af landet, men alligevel oplever en række rejsebureauer, at danskerne igen er begyndt at bestille sommer- og efterårsferie til Sydeuropa.

Nogle kommer måske afsted. Mange kommer nok ikke afsted. Men det kan vi ikke sige nu.

Erik Brøgger Rasmussen, Udenrigsministeriet

Hos Bravo Tours har man i maj måned modtaget cirka 1500 bookinger, hvilket er en fordobling i forhold til april, mens der hos TUI Rejser er tale om knap en tredobling i samme periode. Det oplyser selskaberne til TV 2.

Selvom det for Bravo Tours stadig kun svarer til en tiendedel af salget inden coronakrisen, tyder det ifølge administrerende direktør Peder Hornshøj alligevel på, at danskerne er ved at få rejselysten tilbage:

- Vi ser en spirende optimisme i særdeleshed til sensommeren og efteråret. Folk bestiller overvejende rejser derhen, hvor de plejer, nemlig Grækenland og Spanien, siger han.

Både Grækenland og Spanien annoncerede for nylig, at de over de kommende uger igen vil byde udenlandske turister velkommen. Efter planen åbner Grækenland fra 15. juni, mens Spanien venter til 1. juli. Det har givet rejselystne danskere blod på tanden, tror Peder Hornshøj.

- Rigtig mange ringer og spørger, om vi er klar, når der åbnes op. Så vi mærker, at mange rigtig gerne vil afsted, så snart de kan komme det, siger han.

Hvad er smittetrykket?

Smittetrykket er udtryk for, hvor mange personer en smittet når at videregive sygdommen til under sit sygdomsforløb. Kommer smittetrykket under 1, vil sygdommen langsomt forsvinde fra befolkningen. Seruminstituttet vurderede 21. maj, at smittetrykket lå på 0,6 i perioden 7.-14. maj.

Virolog: Forsvarligt at rejse til lande med lavt smittetryk

Ifølge Troels Scheel, der er forsker i virologi og lektor i mikrobiologi ved Københavns Universitet, er der som udgangspunkt ikke noget i vejen for at rejse til lande med samme eller lavere smittetryk end i Danmark:

- Jeg kan ikke se noget sundhedsmæssigt uforsvarligt i at rejse til områder, som har situationen under kontrol. Men det er vigtigt også at have en god hygiejne og holde samme afstand på rejsen, som man gør herhjemme, siger han.

Mens både Grækenland og Spanien begge planlægger at byde turister velkommen indenfor de næste to måneder, er der dog stor forskel på, hvor sikre de to lande er at rejse til.

Hvor Grækenland kun har registreret 26 smittetilfælde per 100.000 indbyggere, er det tal i Spanien oppe på 503.

Men smitterisikoen kan ifølge Troels Scheel også variere meget indenfor et enkelt lands grænser. Derfor vil han ikke afvise, at man kan tillade rejser til enkelte turistmål i et ellers hårdt ramt land som Spanien.

Uanset hvad, skal en genåbning af ferierejser til udlandet dog ledsages af en grundig og løbende overvågning af risikoen for at bringe smitten med hjem til Danmark, understreger han:

- På trods af at der er rejsemål, der lige nu ikke er særligt bekymrende, kan situationen hurtigt udvikle sig. Virussen kan for eksempel blusse op igen til efteråret, og det skal man virkelig holde øje med.

- Mange kommer nok ikke afsted

Selvom en ferie til for eksempel Grækenland ikke nødvendigvis betyder en ekstra risiko for coronasmitte, fraråder udenrigsministeriet fortsat alle rejser udenfor landets grænser.

Men det kan måske meget snart ændre sig. I sidste uge slog regeringen nemlig fast, at den senest fredag vil præsentere en plan for en ”kontrolleret og gradvis genåbning af sommerturismen.”

Lyn-analyse

Når man politisk har talt om grænseåbninger, har det oftest handlet om at få turister ind i landet, og ikke at få danske ferierejsende ud.

Der er dog ingen tvivl om, at selvom et stort flertal ønsker at få åbnet for udlandsrejser, så har regeringen en meget forsigtig tilgang til grænseåbninger. Man skal huske, at de sydeuropæiske lande har et gigantisk samfundsøkonomisk problem uden turismen, og derfor kan man med danske briller frygte, at de åbner for hurtigt.

Lige nu afventer alle, hvad udmeldingen bliver på fredag, og det er meget svært at spå om, hvor den lander. 

Om planen også kommer til at indeholde en genåbning af rejser ud af landet er stadig ikke til at sige, men ifølge direktør for organisation og borgerservice ved Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, skal rejsehungrende danskere træde varsomt.

- Det er klart, at der er en risiko for, at vi også fremover kommer til at fraråde ikke-nødvendige rejser. Nogle kommer måske afsted. Mange kommer nok ikke afsted. Men det kan vi ikke sige nu, siger han.

Selvom Udenrigsministeriet tidligere har udstedt særlige rejsevejledninger for specifikke områder i enkelte lande, afviser han samtidig, at det vil blive tilfældet fremover.

- Vi kigger på hele lande, og ikke på hjørner af et land, slår han fast.

Kan have fly på vingerne på et par dage

Derfor venter man i den danske rejsebranche i spænding på meldingen fra Udenrigsministeriet.

Ifølge Bravo Tours’ Peder Hornshøj er sommerturismen nemlig helt afhængig af, at rejseglade danskere ikke er nødt til at trodse regeringens retningslinjer for at komme på ferie.

Viser det sig dog, at rejsevejledningen til bare et enkelt turistmål lempes, står man ifølge Peder Hornshøj klar:

- Åbnes der op for, at vi må flyve 1. juni, så går der kun et par dage, før vi kan have passagerer på vingerne. Så snart vi har et ok, er vi også klar til en stor salgskampagne, slutter han.