Coronavirus

Regeringen er klar til at forlænge ordning om lønkompensation

Finansministeren vil indkalde til forhandling denne uge.

Regeringen er klar til at forlænge ordningen om lønkompensation, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Ordningen står til at udløbe midt i sommerferien, 8. juli, hvilket ”måske ikke er det mest hensigtsmæssige tidspunkt” at slutte ordningen på, siger Wammen.

Han vil derfor indkalde arbejdsmarkedets parter til en forhandling i denne uge, hvor regeringens eget udgangspunkt vil være at forlænge ordningen til august.

Han siger samtidig, at han vil indkalde Folketingets partier til en forhandling næste uge om, hvordan man skal udfase andre hjælpepakker.

- Regeringens indstilling vil være, at vi vil se på, om der er dele af hjælpepakkerne, det giver mening at have i en længere periode. Det kunne være til august, siger Wammen.

Wammen: Vi kan ikke redde hvert et job

Selvom regeringen nu er klar til at forlænge de økonomiske håndsrækninger til både arbejdstagere og arbejdsgivere, vil finansministeren dog ikke love, at arbejdsløsheden ikke stiger.

- Vi må også være åbne og ærlige at sige, at vi kommer ikke til at kunne redde ethvert job og enhver virksomhed.

Coronakrisen vil ikke blot ramme dansk økonomi i år eller næste år, siger han, men også ”længere ude i fremtiden”. Derfor vil regeringen både komme med initiativer før og efter sommerferien.

- Det var en sprint, vi har været igennem – nu kan vi se ind i den lange genopretning af dansk økonomi, siger Nicolai Wammen.

Dansk erhvervsliv ser gerne en forlængelse

Tidligere onsdag modtog regeringen en rapport fra en ekspertgruppe, der har kigget på, hvordan de hjælpepakker, der er indført under coronakrisen, kan udfases.

Her anbefalede ekspertgruppen, at de midlertidige hjælpepakker bør slutte som planlagt 8. juli. Dog kunne der gøres undtagelser for nogle virksomheder og erhverv, lød det.

Hos dansk erhvervsliv så man positiv på rapporten, men var dog uenige i konklusionen om, at pakkerne burde stoppe 8. juli.

- Der lægger ekspertgruppen op til, at de skal stoppe brat fra den ene dag til den anden. Der anbefaler vi at se på en gradvis udfasning, så vi sikrer de virksomheder, der er sunde og har mange arbejdspladser i sig, siger direktør hos Dansk Industri Kent Damsgaard.

Også Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen udtrykte bekymring for et brat stop af hjælpepakkerne.

Mere end 200.000 lønmodtagere er eller har været sendt hjem fra deres job med delvis løn under coronakrisen.