GO'

Nyt gebyr skaber debat - er 175 kroner for meget?

Ifølge Tandlægeforeningen og restauratører dækker de nye gebyrer kun de merudgifter, de har fået.

10 kroner, 20 kroner, 30 kroner eller 175 kroner.

Sådan lyder nogle af de beløb, som flere frisører, tandlæger og restauranter lige nu lægger oveni regningen som et såkaldt ’coronagebyr’.

De nye gebyrer skal dække de ekstraudgifter, som de forretningsdrivende har, når de følger myndighedernes vejledninger og regler.

Det er dog ikke alle kunder, der er lige tilfredse med størrelsen på de ekstraregninger, der skal betales.

En af dem er Kirsten Rasmussen.

- Det er okay, at de lægger et gebyr på, men 30 kroner vil for mig personligt være for meget, lød det fra Kirsten Rasmussen i en paneldiskussion i ’Go’ aften LIVE’.

Sammen med to andre danskere skulle hun give et bud på, hvad hun mener er et rimeligt 'coronagebyr' - og de var bestemt ikke enige.

Tandlæger er jo så dyre i forvejen, så de må kunne klare sig

Kirsten Rasmussen, ledig

Ekstra tandlægegebyr på 175 kroner

Et af de steder, hvor der er indført et ekstra gebyr, er på de danske tandlægeklinikker.

Nogle tandlæger opkræver ingenting, mens andre opkræver 120 kroner og 175 kroner som et såkaldt 'hygiejnegebyr', skriver A4 Arbejdsliv og TV2 Fyn.

Spørger man Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen, er det helt legitimt at opkræve et ekstra gebyr, hvis det dækker de ekstraudgifter, tandlægerne har.

Og sundhedsmyndighedernes påbud har medført en række ekstraudgifter for tandlægerne, lyder det fra Susanne Kleist.

- Vi skal både have engangskitler og visirer på. Det er den ene del. Og så skal vi også holde flere pauser mellem patienterne, og det betyder, at vi ikke kan behandle lige så mange, som vi plejer - og det er jo også en ekstraudgift, fordi vi skal have tid til at gøre ekstra rent, siger hun.

Tandlægernes begrundelse går dog ikke rent hjem hos HR-konsulent Søren Ellegaard, der ligesom Kirsten Rasmussen, skulle diskutere de nye gebyrer.

- Hvis jeg skal betale 175 kroner, så skal jeg have en virkelig god forklaring på det, og den forklaring dækkes ikke af, at det koster gratis et sted, 50 kroner et andet sted og 175 et tredje sted, siger han i 'Go' aften LIVE'.

Hvis tandlægeklinikkerne ikke kan godtgøre deres ekstraudgifter, synes Søren Ellegaard, at et gebyr i størrelsesordenen 100 kroner, ville være passende.

På den måde vil tandlægerne kunne få dækket en del af deres udgifter, forklarer han.

Kirsten Rasmussen er ikke enig. Hun mener, at tandlægerne helt burde holde sig fra at opkræve ekstra gebyrer.

- Tandlæger er jo så dyre i forvejen, så de må kunne klare sig, siger Kirsten Rasmussen.

Afstemning

Hvad, synes du, er et rimeligt ekstra hygiejnegebyr, når du er ved tandlægen?

"Det dækker ikke de lønomkostninger, vi har"

Tandlægerne er ikke de eneste, der har valgt at sende ekstraregningen videre til kunderne.

Ifølge Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere har et flertal af deres medlemmer valgt at lægge et gebyr oveni frisørregningen, skriver TV 2 Østjylland.

Det dækker ikke de lønomkostninger, vi har, men det hjælper lidt

Jacob Niebuhr, formand for brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer

Gebyrerne er ikke almindelige ude i de danske restauranter og caféer, lyder det fra Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Dog skriver Finans.dk, at flere restaurationer har indført såkaldte 'hygiejnetillæg' på regningen.

Afstemning

Er du blevet bedt om at betale et 'coronagebyr' eller 'hygiejnetillæg'?

Det ekstra gebyr er en tiltrængt hjælp, forklarer Jacob Niebuhr, der er formand for brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer.

Han er selv begyndt at opkræve det ekstra gebyr på ti kroner i de tre restaurationer, han ejer, fortæller han i 'Go' aften LIVE'.

Jacob Niebuhr ejer tre restauranter. Han er en af dem, der har indført et hygiejnetillæg på 10 kroner. Det dækker dog ikke alle de ekstra udgifter, siger han. Video: Thomas Jørgen Seerup

Jacob Niebuhr har hyret ekstra personale ind, fordi toiletterne skal gøres rene en gang i timen, og alle flader skal sprittes af ved bordene ved hvert skift.

- Selv håndspritten på bordet bliver sprittet af til de næste gæster, så det bruger vi de ti kroner på. Vi bruger det på lønninger, men det dækker ikke de lønomkostninger, vi har, men det hjælper lidt, siger han.

Du har jo lov til at gå hen på en anden restaurant, hvor de ikke tager så høje gebyrer

Henrik Pedersen, selvstændig

"Det regulerer jo sig selv"

Spørger man Henrik Pedersen må Jacob Niebuhr, tandlægerne og alle andre kræve de ekstra gebyrer, de vil.

Han er selvstændig erhvervsdrivende og tror på den frie konkurrence.

- Det skal bare dække de omkostninger, der er, og jeg kan ikke vurdere, om en virksomhed bruger mange eller få penge på at tage de sikkerhedsforanstaltninger, der skal til, siger Henrik Pedersen.

For nogle vil det være nok at kræve ti kroner i ekstra gebyrer. For andre vil ekstraregningen lyde på 175 kroner, og det er helt i orden at sende den videre til kunderne, mener Henrik Pedersen.

- Du har jo lov til at gå hen på en anden restaurant, hvor de ikke tager så høje gebyrer, eller hen til en anden tandlæge. Det regulerer jo sig selv, siger han.

Se hele indslaget i 'Go' aften LIVE' om det nye gebyr på TV 2 PLAY

Afstemning

Er det i orden, hvis caféer og restauranter opkræver et ekstra 'coronagebyr' på regningen?