Samfund

Greta Thunberg langer ud efter Danmark

(Arkiv) Greta Thunberg. Kenzo Tribouillard / Ritzau Scanpix

Sagen om udpumpning af spildevand i Øresund fortsætter, og det internationale klimaikon Greta Thunberg er nu ude med riven.

Klimaaktivisten Greta Thunberg kritiserer på Facebook Danmark for at ville pumpe spildevand ud i Øresund.

Det sker, efter Sveriges Radio har lavet en beregning, der viser, at København siden 2014 har hældt 35 milliarder liter spildevand ud i Øresund.

- Ja, samme København, der siger de vil være "klimaneutrale" i 2025, skriver hun.

Den heftige kritik af den danske beslutning om at pumpe spildevand i Øresund begyndte, da det kom frem, at Hofor havde fået tilladelse til at pumpe 290 millioner liter urenset spildevand i Øresund.

Spildevandet skulle oprindeligt have været en tur forbi rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen, men grundet nybyggeri på Nordhavn i København var det ikke en mulighed.

Udledning er udskudt til oktober

Sagen om den planlagte udledning af 290 millioner liter spildevand har fået stor politisk opmærksomhed. Først var meldingen, at udledningen ikke kunne stoppes. Men senere er udledningen blevet udskudt til oktober.

Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen, der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, sagde tidligere på ugen til Ritzau, at man politisk har haft for lidt fokus på spildevandsudledning.

- Det er meget tydeligt, at den her sag har fået en politisk bevågenhed, som andre sager ikke har haft. Det kan godt være, at vi nu bare er blevet mere opmærksomme på den her slags udledning.

- Sådan er det jo tit. Det er det, der er godt ved, at nogle sager kommer i medierne. Vi kan blive opmærksomme på noget, som for os risikerer at blive noget, der bare sker, sagde hun.

Naturforening kalder det uhørt

Danmarks Naturfredningsforening har kaldt udledningen af de 290.000 kubikmeter for uhørt, og en lang række politikere har i de seneste dage kritiseret beslutningen.

Det er teknik- og miljøforvaltningen, der har givet selskabet bag udledningen, Hofor, tilladelsen. Udledningen er altså udskudt til oktober.

I mellemtiden skal et kommissorium bestående af fagfolk og jurister undersøge, om der kan være sket en fejl i sagsbehandlingen, og om der er alternativer til udledningen i Øresund.