Coronavirus

Udenrigsministeriet efter køkaos ved Øresund: Ikke-nødvendige rejser gælder også Sverige

Udenrigsministeriet forventer, at alle danskere, der har opholdt sig i Sverige, overholder reglerne om 14 dages hjemmeisolation.

- Ingen lande er lige nu undtaget Udenrigsministeriets anbefalinger. Heller ikke Sverige.

Sådan siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Organisation og Borgerservice under Udenrigsministeriet, til TV 2.

De danske myndigheder fraråder nemlig fortsat alle ikke-nødvendige rejser til udlandet. Og det gælder også Sverige. Det har været gældende siden 21. marts, og er det fortsat indtil i hvert fald 31. maj, hvortil de nuværende regler gælder.

Alligevel var der søndag ved den danske grænse kilometerlang kø over Øresundsbroen af danskere, der efter fridagene i forbindelse med Kristi Himmelfart skulle hjem fra ferie på Bornholm eller i Sverige, vurderede Københavns Politi søndag.

Men opfordringen fra Udenrigsministeriets Erik Brøgger Rasmussen er ikke til at tage fejl af: Bliv hjemme i Danmark, indtil der muligvis sker en ændring af rejsevejledningerne, lyder det.

Københavns Politi vurderer, at der var tale om hjemrejsetrafik fra Sverige og Bornholm. Video: Natali Braagaard

- Der er ingen forskel på Sverige, Norge, Spanien og Tyskland. Vi beder alle danskere om at blive hjemme. Vi ved ikke, hvor mange af dem, der var på vej hjem søndag aften, som har holdt ferie i Sverige, men vi beder dem, der kunne overveje at holde ferie i Sverige, om at lade være, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Opfordringen gælder ikke danskere, der er i transit til Bornholm.

Forventer, at danskere holder sig i karantæne i 14 dage

Det er lige nu muligt for danskerne at rejse til Sverige, fordi de svenske myndigheder under coronakrisen - i modsætning til Tyskland - ikke har lukket for indrejse for borgere i EU.

Og da der ikke er tale om et decideret udrejseforbud af Danmark, er det altså muligt for danskere at rejse til Sverige. Noget, der i øvrigt har skabt voldsom kritik hinsidan, fordi svenskerne ikke kan rejse den anden vej.

Men hvis danskere enten har været i Sverige i den foregående weekend - eller på trods af myndighedernes anbefaling påtænker en tur over Øresund i den kommende i forbindelse med pinsen - er det Erik Brøgger Rasmussens forventning, at man i overensstemmelse med de danske myndigheders ”kraftige anbefalinger” holder sig hjemme i isoloation i 14 dage.

- Det er ikke et lovkrav eller et påbud, men det er en opfordring, siger han.

14 dages hjemmeisolation gælder ikke ved gennemrejse fra for eksempel Bornholm til Danmark, hvis man har opført sig sundhedsmæssigt forsvarligt i Sverige, der er et af de lande i verden med den højeste dødelighed som følge af covid-19.

Dansk politi er i dialog med Øresundsforbindelsen

Ifølge den ledende politidirektør i Københavns Politi, Jens Jespersen, kan billeder af en lang bilkø over Øresundsbroen gentage sig i den kommende uge, hvor der er tre helligdage: pinsen og grundlovsdag henholdsvis 31. maj, 1. juni og 5. juni.

I et skriftlig svar oplyser han til TV 2, at dansk politi er i dialog med Øresundsforbindelsen for at kunne komme med gode råd til danskerne i forbindelse med pinsen.

- Det kunne handle om, hvornår på dagen det er smart at rejse hjem, om der kan findes andre transportformer - og at man meget gerne må have sine papirer klar, når man ankommer til den midlertidige grænsekontrol, oplyser Jens Jespersen.

På spørgsmål om, hvorfor informationen ikke i højere grad omhandler, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes, og om hvorvidt danskere, der har opholdt sig i Sverige, ved grænsen får anbefalinger om 14 dages hjemmekarantæne oplyst, henviser politidirektøren til Udenrigsministeriet.

Lande er tilbageholdende med at åbne op for svenskere

Sverige har både fået kritik og ros for landets håndtering af coronaepidemien, fordi svenskerne ikke har lukket hele samfundet ned, som det har været tilfældet i Danmark, Norge, Tyskland og mange andre lande over hele verden.

Flere lande, herunder Danmark, Finland og Norge, har udtrykt bekymring for at åbne grænsen for svenske statsborgere.

Fra sundhedschefen for det finske sundhedsinstitut, Mika Salminen, lød det i sidste uge, at det er mere risikabelt at åbne adgangen for svenskere end for danskere og nordmænd.

I Sverige var der tirsdag 96 nye dødsfald som følge af covid-19.