Coronavirus

Coronavirus har ramt verdens største flygtningelejr – nu kommer dansk iltsystem til undsætning

Der bor næsten 860.000 mennesker i Cox's Bazar i Bangladesh – indtil videre er 25 personer i lejren testet positive for covid-19.

Mens coronavirussen ser ud til at være på retræte herhjemme, og vi er i fuld gang med genåbningen, er der andre steder i verden, som pandemien først nu er nået til.

Et af de steder er verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, i det sydlige Bangladesh. Ifølge de lokale myndigheder er der lige nu 25 bekræftede smittetilfælde blandt lejrens beboere.

Men med næsten 860.000 mennesker, der bor så tæt, som det er tilfældet i Cox's Bazar, kan det tal lynhurtigt eksplodere.

Cox's Bazar

  • er verdens største flygtningelejr med ca. 860.000 beboere.
  • hedder også Kutupalong-lejren og er i praksis flere lejre, der er groet sammen.
  • bebos af rohingyaer, en statsløs muslimsk minoritet, der har været forfulgt i Myanmar i årtier.
  • har ifølge Bangladesh’ myndigheder 25 bekræftede coronatilfælde, mens der er 191 i den nærliggende by. Områdets laboratorie har kapacitet til at teste 200 personer om dagen, hvorfor det reelle tal kan være højere.

Kilde: UNHCR

- Selvom tallet er forholdsvist lavt, er det en meget alvorlig situation. Det er meget bekymrende, siger Elisabeth Arnsdorf Haslund, der er dansk talsperson i UNHCR, FN's flygtningeorganisation, som driver lejren.

- Det er mange mennesker, der bor tæt på et lille område med begrænset adgang til vand, sæbe, hygiejne og sundhedsfaciliteter. Derfor er de generelle råd, der bliver givet til alle mennesker på jorden, om at blive hjemme, holde afstand og vaske hænder vanskelige at efterkomme.

Derfor er der blevet uddelt vand, sæbe og hygiejnekits i lejren, ligesom beboerne er blevet opfordret til at blive i deres sheltere.

Dansk iltsystem skal hjælpe

Skulle coronavirussen alligevel få taget i den tætbefolkede flygtningelejr, har UNHCR også taget deres forholdsregler, så situationen ikke ender i en katastrofe.

Der er ved at blive bygget flere hospitaler, og inden længe vil et dansk iltsystem blive installeret, så man forhåbentligt kan følge med behovet for ilt.

Det er virksomheden Oxymat, der står bag systemet, som kan udvinde ilten i luften omkring os.

- Systemet er ikke nyt, men det er nyt for os, at vi skal lave et projekt, vi normalt bruger fem-seks måneder på, på tre uger. Det er også nyt, at det skal sættes op på hospitaler lavet i træ og bambus, siger direktør Jesper Sjögren i 'Go' morgen Danmark'.

Og det er ikke hvem som helst, der skal til Bangladesh og installere systemet på rekordtid. Det er direktørens egen datter, læge Lea Lund Sjögren.

- Det er en kæmpe gave at få lov at komme ud. Jeg elsker det, for jeg synes, det er meget givende at få lov at løfte et sundhedssystem, hvor verden brænder, siger hun.

Kan redde 100 liv om ugen

Efter et par udskydelser tyder alt på, at Lea Lund Sjögren kan gå ombord på et fragtfly sammen med 19 tons udstyr med kurs mod Bangladesh tirsdag 2. juni.

Alligevel må hun dog væbne sig med tålmodighed.

- Først og fremmest venter der mig to ugers karantæne, så vi er sikre på, at jeg ikke slæber covid-19 med mig. På den måde virker det lidt antiklimatisk, når jeg kommer for at gøre et vigtigt stykke arbejde, siger hun.

Efter karantænen skal der opsættes maskiner på fire hospitaler, som i alt kan give ilt til 300 sengepladser.

- Vi kan gå fra, at der kun er små koncentratorer, der kan give en lille smule ilt, til at kunne tilbyde det fast ved hver seng, siger Lea Lund Sjögren.

Dermed vil de danske maskiner potentielt kunne redde 100 menneskeliv om ugen, vurderer hun.

Se hele indslaget med Lea Lund og Jesper Sjögren i ’Go’ morgen’ Danmark’ på TV 2 PLAY.