Samfund

25-årig blev filmet og videoen delt af kendt skuespiller: - Det øjeblik, man bliver ydmyget, bliver meget længere

Videoer optaget uden samtykke, der ender på Instagram, er i en juridisk gråzone, lyder det fra ekspert.

Aleksander Aarstad er vant til, at folk råber ad ham, når han går på gaden. Hans tøj er feminint, og tit har han nederdel og høje hæle på. Folk kommenterer det, både positivt og negativt.

Alligevel var noget anderledes, da han i sidste uge under en gåtur i København hørte et råb bag sig.

- Habibi, habibi! Jeg har Mach 3-skrabere til dig. Fashion week er ødelagt!

Den 25-årige arkitektstuderende rystede på hovedet, drejede ned af en sidegade og glemte episoden. Lige ind til han et par timer senere begyndte at modtage videoen fra sine venner.

Samtidig begyndte andre influencere at diskutere videoen på deres profiler, og flere dage efter er den stadig til debat. For er det i orden at råbe negative kommentarer efter folk, der skiller sig ud, filme det og lægge det på sociale medier?

56.000 følgere så med

Det viste sig, at manden med mobiltelefonen var skuespilleren Ali Sivandi. Han har blandt andet spillet med i filmene 'Ækte vare' og 'Underverden' og har 56.000 Instagram-følgere.

56.000 mennesker, der nu kunne se episoden, hvor Aleksander Aarstad bliver råbt ad, fordi Ali Sivandi havde lagt det på sin story.

- Jeg blev meget overrasket. Jeg troede bare, at det var en tilfældig mand, der havde filmet. Jeg er meget konfliktsky, så jeg synes ikke, at for mange skulle se det her, siger Aleksander Aarstad.

Han skrev til Ali Sivandi på Instagram og spurgte, om videoen ikke kunne blive fjernet, fordi han ikke havde givet samtykke til det. Selv om tilråbene var de samme som på gaden, var det stærkere på videoen.

- Det øjeblik, hvor man bliver ydmyget, bliver meget længere og forsvinder ikke, fordi man drejer om hjørnet. Det bliver ved, siger Aleksander Aarstad.

En gråzone rent juridisk

Det er ikke første gang, at debatten om, hvad vi deler af hinanden på de sociale medier, er fremme. Tidligere er blandt andet Instagrammeren Anders Hemmingsen blevet beskyldt for at lukrere på at dele billeder af uvidende personer med sine 980.000 følgere.

Men er det i orden, at man filmer en person på gaden og lægger den på de sociale medier?

Det spørgsmål er der ikke et klart ja-nej svar på, lyder det fra Vibeke Borberg, advokat med speciale i informationsret, medieret og presseetik.

- Man kan ikke slå op i en lovsamling og se, om man må lægge en video på andre på Instagram, siger hun.

Vibeke Borberg forklarer, at svaret skal findes i en afvejning mellem hensynet til ytrings- og informationsfriheden og hensynet til den, der er på videoen. Hvis klippet overskrider grænserne for ytringsfriheden, fordi den er krænkende og chikanøs, er det et argument for, at den skal tages ned.

For man må ikke udsætte andre mennesker for chikane eller udstille dem unødigt uden deres samtykke.

Hun vurderer, at videoen godt kan karakteriseres som chikanøs, fordi Ali Sivani selv skaber optrinnet ved at råbe efter Aleksander Aarstad, fordi han gerne vil have noget underholdende at lægge på sin Instagram.

Afstemning

Er det i orden at filme andre og lægge det på sociale medier, uden de ved det?

Det spiller også ind, at Ali Sivani har så mange tusind følgere.

-Optrinnet bliver jo eksponeret for rigtig mange mennesker, så derfor er krænkelsen mere intensiv og dermed mere krænkende, siger hun.

Videoen er forsvundet nu, og det gør sagen anderledes end mange andre tilsvarende sager om deling af videoer uden samtykke. For her er problemet tit at få dem fjernet igen.

- Ofte er problemet i de her sager, at krænkelsen bliver ved med at foregå. Og så skal man for eksempel have fat i platformene, fx Instagram, siger Vibeke Borberg.

I krig med pride-flag: - Det var smukt

Ali Sivandi svarede aldrig på Aleksander Aarstads besked, men slettede videoen dagen efter, da klippet havde ligget på storyen i en del timer.

Kort efter videoen blev lagt op, begyndte Ali Sivandis Instagramprofil at blive oversvømmet med kommentarer med små stribede Pride-flag fra forskellige Instagrambrugere.

Aleksander Aarstads ven Elijah havde startet en 'flagregn' som en kærlig modreaktion på videoen.

- Det var smukt. Det gjorde mig så glad, for jeg føler mig tit alene, men her kunne man tydeligt mærke et sammenhold fra queer-miljøet, der støttede op, siger Alexander Aarstad.

Handler om mere end en video

Alt i alt er Aleksander Aarstad ikke vred over videoen. Men han håber, at den kan få folk til at sige fra, hvis de ser nogle blive udsat for chikane - både på nettet og i det offentlige rum.

- Jeg er overhovedet ikke sur på nogen. Jeg er glad for, at det skete, for det satte gang i en række tanker - både om, hvad mange i min situation bliver udsat for, og hvordan vi deler ting af hinanden på de sociale medier, siger han.

Til gengæld synes Aleksander Aarstad, at det er ærgerligt, at minoriteter går mod minoriteter i stedet for at stå sammen. For ham at se er det i virkeligheden det, som det handler om.

- Det handler ikke om mig, det handler ikke om ham. Det handler om, at man skal have ret til at være den, man er, uanset hvem man er, siger Aleksander Aarsted.

TV 2 har forsøgt at få fat på Ali Sivandi.