Coronavirus

WHO sætter forsøg med omstridt malariamiddel på pause - dansk studie sat i bero

Effekten af malariamidlet hydroxyklorokin til coronapatienter er usikker. WHO sætter forsøg på pause.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har suspenderet alle forsøg med malariamidlet hydroxyklorokin med coronapatienter, da der er sået tvivl om effekten.

Forsøgene er suspenderet, indtil man har fået overblik over, om det er farligt at tage midlet som coronapatient.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO på et pressemøde mandag i Geneve ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Indtil videre har 3500 patienter fordelt på 17 lande været med i forsøg i WHO-regi.

Et nyligt studie i lægetidsskriftet The Lancet har vist, at midlet rent faktisk kan øge risikoen for at dø og for at få alvorlige hjerteproblemer.

Trump tager midlet

Hydroxyklorokin er tidligere blevet fremhævet af USA's præsident, Donald Trump.

Han har fortalt, at han har taget det forebyggende. I sidste uge sagde Trump dog, at han ville stoppe med at tage midlet.

WHO har tidligere advaret mod at bruge midlet i behandlingen af coronapatienter, medmindre det er som led i forsøg. Brasilien godkendte i sidste uge, at coronapatienter tager midlet.

Dansk studie sat i bero

I Danmark er der et igangværende forsøg med midlet på Hvidovre Hospital.

Her oplyser professor Thomas Benfield, der står i spidsen for forsøget, at man også stopper sit forsøg midlertidigt.

- Vi er betænkelige og sætter vores forsøg i bero, indtil vi hører nærmere. Vi har set et enkelt tilfælde med bivirkning, men personen er udskrevet af hospitalet og hjemme. Om det var midlet, der gav bivirkningen, er ikke til at sige, siger Thomas Benfield til TV 2.

Dilemmaet er, at man måske aldrig finder ud af, om midlet virker, hvis man stopper forsøget. Men det har hele tiden bekymret professoren, at Donald Trump har talt om det, som en mulig behandling.

- Det har været stærkt bekymrende, fordi en ikke-sundhedsfaglig person med så stor gennemslagskraft går ud og anbefaler et stof. Hvis det i sidste ende viser sig kun at have bivirkninger og ingen effekt, har Trump været med til at gøre mere skade end gavn, lyder det.

Remdesivir er tilladt

Der er endnu ikke en godkendt behandling mod coronavirus, men midlet Remdesivir, der oprindeligt blev udviklet til hepatitis, har vist gode resultater i forsøg med coronapatienter, der har haft kortere indlæggelser og lavere dødelighed.

I Danmark har Lægemiddelstyrelsen givet tilladelse til, at hospitaler kan ansøge om brug af Remdesivir. Det har mindst ti danske hospitaler gjort.