Nyt dansk studie kortlægger 9500 danske corona-forløb: Mænd har dobbelt så stor risiko for at dø

Særligt mænd og kronisk syge ældre mennesker med flere sygdomme har størst risiko for at dø.

82 procent af alle de personer, der er døde med virussen i Danmark, var multisyge og i gennemsnit 82 år.

Det viser en kortlægning af de 9500 danskere, der er blevet smittet med coronavirus frem til 1. maj foretaget af Statens Serum Institut.

Studiet viser samtidigt, at mænd generelt set har dobbelt så høj risiko for at dø med coronavirus som kvinder.

- Hvis man er op til 80 år gammel og frisk, så klarer man ofte et covid-19-forløb. Men for ældre over 80 år – med to eller flere kroniske sygdomme - så vil alderen begynde at blive en faktor, der spiller ind, siger Reimar W. Thomsen, der er overlæge og lektor på Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, og som har været med til at lave undersøgelsen.

Tallene passer med ”virkeligheden”

Resultaterne i rapporten er noget, de kan nikke genkendende til på både Hvidovre og Nordsjællands Hospital.

- Jeg har lige set på tallene, og vi er helt på linje med Statens Serum Institut. Hos os har lidt mere end 70 procent af de alvorligt syge haft en kronisk sygdom, siger Thea Kølsen Fischer, der er forskningschef på Nordsjællands Hospital.

Og hun bakkes op af overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital Gitte Kronborg.

- Tallene bekræfter ikke bare, hvad vi har set hos os, men også hvad vi har set fra hospitaler i udlandet. Vi ved dog ikke, hvorfor der er højere dødelighed blandt mænd, men det ser vi også fra en række andre sygdomme.

Selvom resultaterne ikke kommer bag på de to, så er de alligevel vigtige, når det kommer til den fremtidige behandling, fordi man med den nye viden ved, hvor fokusset skal rettes hen.

- Når vi i fremtiden modtager ældre syge covid-19-patienter, så skal vi fortsat kunne agere hurtigt og prioritere behandling af disse. Særligt mænd med underliggende kronisk sygdom, hvor risikoen for at dø af infektion er størst, siger Thea Kølsen Fischer.

Særlige sygdomme er ekstra slemme

Blandt alle danskere, der er blevet testet positive for coronavirus, har 22 procent været indlagt, mens knap seks procent af de bekræftet smittede er døde.

Men i den særlige risikogruppe af ældre borgere over 80 år med flere kroniske sygdomme er der også en række sygdomme, der tilsyneladende øger risikoen yderligere. Det viser rapporten også.

Her kan man nemlig også læse, at tre ud af fire i gruppen var over 75 år og havde enten en kronisk hjertesygdom, lungesygdom, nyresygdom eller diabetes.

- I virkeligheden er det helt i tråd med de anbefalinger, som myndighederne hele tiden er kommet med. Og helt generelt så vil dødeligheden ved sygdom være højere, jo ældre man bliver, siger Gitte Kronborg.

Hun glæder sig dog over, at tallene er så gode for yngre mennesker, der ser ud til at klare så nådigt gennem krisen.