Samfund

De pensionerede cirkuselefanter kan opleves fra på lørdag

Danmarks sidste cirkuselefanter kan opleves i Europas mest avancerede elefantanlæg i pinsen.

Nu er der gode nyheder til alle danske elefantfans.

Fra på lørdag kan Danmarks sidste cirkuselefanter opleves i Knuthenborg Safaripark, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

De fire elefanter flyttede ind i deres nybyggede anlæg forrige fredag, men lukkes nu snart fra stalden ud til offentligt skue. Noget, man glæder sig "helt vildt til", lyder det fra Christoffer Knuth, der er direktør i Knuthenborg Safaripark.

- Det er virkelig nogle helt unikke og prægtige rammer, vi har skabt for de her fantastiske dyr, siger han.

En slette, hvor maden er gemt

På Elefantsletten, som anlægget kaldes, kan gæsterne opleve de tonstunge dyr plaske i vand, sandbade og vandre omkring på det 21 fodboldbaner-store areal.

Anlæggets 140.000 kvadratmeter er indrettet med bakker og buske og et landskab, der gerne skulle minde om savannen. Dyrepasserne fodrer dyrene ved at "gemme" mad rundt om på arealet, fordi det minder mere om dyrenes naturlige måde at finde føde på.

Planen er, at dyrene skal have en lang pensionisttilværelse i de nye rammer: Ramboline, Djungla, Lara og Jenny er alle over 30 år gamle, men man forventer, at de lever mindst 30 år endnu.

Elefanter for 11 millioner kroner

De pensionerede cirkuselefanter har fået nyt hjem, efter at Folketinget i 2018 besluttede, at det skulle være forbudt at lade vilde dyr som eksempelvis elefanter optræde i cirkus.

Men selv om intentionen var god, udviklede elefantredningsaktionen med at vække noget debat: Først lagde Cirkus Arena ud med at kræve godt 40 millioner for sine tre elefanter, Djungla, Lara og Jenny.

I august 2019 faldt en endelig aftale på plads, og de tre Arena-elefanter og Ramboline fra Cirkus Trapez blev købt for 11 millioner statskroner - en pris, som blandt andet Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen mente, var for høj.

- Det er fuldstændig ude af proportioner. Det er fire dyr, vi taler om, sagde han dengang.

Kamelen Ali, der fik statsminister til at grine

Fortællingen om de store og milliondyre cirkusdyr stopper ikke her. For da de fire elefanter blev pensioneret fra deres cirkustilværelse, blev der en kamel til overs.

Kamelen Ali havde i mange år optrådt og boet sammen med Ramboline i Cirkus Trapez, men Knuthenborg ville ikke have kamelen med i pakken.

Dyrene skulle altså adskilles, og den historie nåede til talerstolen i Folketinget, hvor statsminister Mette Frederiksen fik grineflip, da hun fortalte om de gode venner.

Mette Frederiksen må afbryde sin tale under åbningsdebatten, fordi hun får grineflip. Video: Rasmus Dam Nielsen

Klippet af den grinende statsminister gik viralt hele vejen til Kina.

I dag er Ali flyttet til Dronningmølle Æsel- og Kameludlejning. I den kamelflok indgik i forvejen en kamel ved navn Ali, men det er let at se forskel på de to, for ”cirkus-Ali” har to flotte pukler, mens den anden Ali er knapt så kurvet og betegnes som lidt af et skravl.

Elefanterne bliver lukket ud på Elefantsletten i Knuthenborg Safaripark på lørdag 30. maj kl. 11.00.