Coronavirus

Danske Patienter advarer mod virksomhed bag succesmedicin: - Vi kender dem desværre

Regeringen og dens europæiske kollegaer skal lægge pres på Gilead Sciences for at sikre produktionen af Remdesivir, mener Danske Patienter.

Superlativerne er kastet efter lægemidlet Remdesivir, efter at et studie har vist, at medicinen kan reducere dødeligheden hos covid-19-patienter med omkring 80 procent.

Resultaterne af studiet er blevet kaldt ”helt utrolige” og ”en rigtig god nyhed”.

Men der skal lægges pres på selskabet Gilead Sciences, der producerer lægemidlet. Det siger interesseorganisationen Danske Patienter:

- Vi kender desværre denne her virksomhed, og vi ved, at der er fortilfælde, hvor de har taget meget, meget høje priser for medicin, når de har patenter.

- Derfor frygter vi selvfølgelig, at vi ender i en situation, hvor der enten er mangel på lægemidlet, eller hvor priserne er så høje, at det vil få sundhedsvæsenet til at bryde sammen, hvis man skal sikre det til en bred gruppe af patienter, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter, til TV 2.

Direktør har skrevet åbent brev

Og der er en årsag til, at Danske Patienter lægger pres på netop Gilead Sciences.

For Gilead Sciences er det eneste selskab, der producerer Remdesivir, og de har ifølge Danwatch patentet i minimum 70 lande frem til 2031.

Ifølge Danwatch har Gilead Sciences flere gange fået kritik for at maksimere deres omsætning ved at udnytte deres patenter og muligheden for at prissætte produkterne til egen fordel - det drejer sig blandt andet om hiv-medicin og et middel mod hepatitis C.

Hvis den bliver godkendt, vil vi arbejde for at sikre overkommelige priser og adgang

Daniel O’Day, direktør for Gilead Sciences

Gilead Sciences administrerende direktør, Daniel O’Day, er bekendt med kritikken.

Derfor skrev han 28. marts et åbent brev, hvor han fortalte, at virksomheden har arbejdet i ”en hidtil uset hastighed” for at sikre effektiviteten og sikkerheden ved Remdesivir. Blandt andet ved at donere 1,5 million doser i arbejdet på at få produktet godkendt til behandling af covid-19.

- Hvis den bliver godkendt, vil vi arbejde for at sikre overkommelige priser og adgang, så Remdesivir er tilgængelig for patienter med det største behov, skrev Daniel O’Day.

Det har dog ikke været nok for alle.

To dage efter O’Days brev skrev 147 organisationer med hjælp fra Læger uden Grænser et fælles brev, hvor de opfordrede Gilead Sciences til at opgive deres patent og dele deres viden:

Sådan virker Remdesivir

Remdesivir produceres af det amerikanske medicinalfirma Gilead.

Medicinen virker på den måde, at den går ind og påvirker og forringer virussens evne til at formere sig. 

Helt simpelt beskrevet duplikerer virussen sit arvemateriale i en slags kæde. Remdesivir bryder denne kæde ved at efterligne en af virussens byggeklodser. Fordi den ikke fungerer som virussen selv, får den duplikeringen til at gå i stå.

Kilde: Thomas Benfield, professor på Hvidovre Hospital

- Gilead har en dårlig historik, når det kommer til at sikre universel adgang til livreddende behandling, og virksomhedens nylige måde at handle på giver ikke vished om, at den vil handle i offentlighedens interesse, skriver organisationerne - heriblandt Universities Allied for Essential Medicines Europe.

Organisationerne peger blandt andet på, at Remdesivir er udviklet på amerikanske universiteter med offentlig støtte.

To eksperter, som Danwatch har talt med, forventer ikke, at Gilead Sciences vil ændre deres metoder. Eksperterne peger samtidigt på, at der er tale om et strukturelt problem, når det kommer til patenter i medicinalindustrien.

Kan blive nødvendigt at bryde patent

Danske Patienter mener dog ikke, at der skal gøres et oprør mod patentsystemet i lægemiddelbranchen generelt.

Vi håber ikke, at vi når dertil, men det kan blive nødvendigt at bryde patentet

Morten Freil, Danske Patienter

Organisationen opfordrer derimod til, at regeringen og dens europæiske kollegaer lægger et pres på Gilead Sciences, så virksomheden kan levere de store, nødvendige mængder af medicin - til rimelige priser:

- De har patentet. Og det er vigtigt i forhold til at sikre lægemiddelvirksomhedernes udgifter til eksempelvis forskning og udvikling, men vi er i en særlig situation her, og derfor mener vi godt, at man kan se på særlige muligheder, siger Morten Freil.

Direktøren fremhæver en særlig undtagelse i Verdenshandelsorganisationen (WTO)'s patentrettigheder.

Undtagelsen slår fast, at man i en folkesundhedsmæssig nødsituation kan bryde patentet på medicin. På den måde kan andre end Gilead Sciences lave deres egen produktion af medicinen.

- Vi håber ikke, at vi når dertil, men det kan blive nødvendigt at bryde patentet, siger Morten Freil.

Endnu ikke godkendt i EU

Medicinen er endnu ikke godkendt til behandling af covid-19, men Det Europæiske Lægemiddelagentur har varslet, at det snart kan ske i en betinget godkendelse.

Det er Lægemiddelstyrelsen, der herhjemme - på trods af den manglende godkendelse - har givet danske læger lov til at anvende stoffet Remdesivir til behandling af covid-19-patienter i Aarhus, København og Hvidovre.

I Danmark har mindst ti hospitaler søgt om at få lov at bruge Remdesivir i behandlingen af covid-19, men indtil videre er der kun de mest alvorlige tilfælde, der behandles med lægemidlet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at regeringen følger udviklingen tæt. Men da Remdesivir lige nu er under behandling i Det Europæiske Lægemiddelagentur, kan regeringen ikke kommentere yderligere.