Coronavirus

Tre veninder blev filmet i tre timer på bar - ikke selv stolte over forsøgets resultat

Det bekymrer professor, at barerne allerede har fået lov at åbne op. Alkoholen gør det svært at holde afstand, lyder det.

Høj musik, terningespil og kolde øl.

Barer og værtshuse er åbnet op igen, og det er der mange danskere, der har ventet på med længsel under coronakrisen.

Tre af dem er veninderne Josephine Amalie Norup, Signe Fage og Nanna Bjørnbak Christoffersen, der under normale omstændigheder jævnligt tager på værtshus sammen.

Efter to måneders ventid kunne de endelig mødes på en bar igen. Go’ aften LIVE fik lov at følge med for at undersøge, hvor gode de rent faktisk var til at overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer, når der kom alkohol indenbords.

- Jeg tænkte, at det kunne vi da snildt. En meters afstand, og lad være med at røre hinanden, det har vi ligesom praktiseret i to måneder, siger Signe Fage om sine tanker forud for eksperimentet.

Men det skulle vise sig at være lettere sagt end gjort.

De tre unge kvinder blev blandt andet udfordret af, at op til flere mænd opsøgte dem uden at overholde retningslinjerne om en meters afstand.

Til sidst blev barbestyreren nødt til at skride ind og bede mændene om at forlade bordet.

Om eksperimentet

Go' aften LIVE undersøgte, om vi er i stand til at overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer, når vi er på bar. 

I forsøget blev tre kvinder fulgt i tre timer for at se, om de kunne følge retningslinjerne hele aftenen, i takt med at der blev serveret alkohol.

Der blev gjort status efter 1,5 time og 3 timer.

Eksperimentet blev udført på baren Café Runddelen i København.

Professor: Når alkohol ryger ind, ryger fornuften ud

Ifølge Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, så har vi rigtig gode forudsætninger for at komme coronasmitten til livs, hvis vi fortsat husker at overholde afstandskravene og den gode hygiejne.

Det bekymrer dog professoren, at barerne allerede nu har fået lov at åbne op.

- Når der ryger alkohol ind, ryger fornuften ud. Når man indtager alkohol, bliver man bare mere afslappet og tænker ikke så bevidst over retningslinjerne, lyder det fra Allan Randrup.

Der blev rørt enormt meget, og man kommer til helt naturligt at falde tilbage i det gamle

Josephine Amalie Norup, studerende

Faldt tilbage i de gamle mønstre

I takt med at aftenen skred frem, og der kom alkohol indenbords, blev det da også sværere for veninderne at overholde retningslinjerne.

De glemte at spritte af, og de var gentagne gange i tæt kontakt, viste forsøget.

- Det er måske fordi, man har fået noget at drikke, og det var svært at høre, hvad vi sagde til hinanden, fordi der var musik og mange mennesker, og så læner man sig lige ind, lyder Josephine Amalie Norups forklaring.

Det er Signe Fage enig med hende i.

- Der blev rørt enormt meget, og man kommer til helt naturligt at falde tilbage i det gamle. Det er bare vane, siger hun.

Formand tror, det kan lykkes

'Go’ aften LIVE' har spurgt formanden for brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer, Jacob Niebuhr, om, hvad han tænker om eksperimentets udfald.

Vi skal øve os i det her

Jacob Niebuhr, brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer

Han anerkender, at restaurationsbranchen har et ansvar for, at retningslinjerne bliver overholdt, men han mener samtidig, at der hviler et medansvar på den enkelte kunde.

- Det er sådan med hygiejne, at man kan jo kun styre sin egen og regne med sig selv. Vi skal øve os i det her. Vi skal igennem et par faser mere, inden vi bliver sluppet helt fri, men mon ikke vi rammer en normalisering indenfor ret kort tid, siger han.

Selvom de tre veninder ikke er specielt stolte over eksperimentets udfald, så har det været en øjenåbner for dem.

- Det er da tydeligt, at man skal være lidt mere opmærksom næste gang, og den skråsikkerhed, vi kom ind med, den skal vi måske pakke lidt væk, siger Signe Fage.

Det erklærer Josephine Amalie Norup sig enig i.

- Vi var gode i starten, men så gik det bare ned af bakke, siger hun.

Se hele eksperimentet med de tre veninder på bar på TV 2 PLAY

Afstemning

Tror du, at flertallet af danskerne lærer at følge retningslinjerne, selvom de drikker alkohol?