Samfund

Svensk professor: Måler vi dødelighed på en anden måde, er vi på niveau med Danmark

Dødelighed kan måles på flere måder - én er dog mest relevant, når det gælder et lands strategi for at bekæmpe coronavirus, siger dansk professor.

Dødeligheden i Sverige er blandt verdens højeste, hvis man måler per million indbyggere. Det fremgår af tal fra universitet i Oxford, som er blevet offentliggjort på hjemmesiden Our World in Data.

Men hvis du spørger den svenske virusforsker og professor ved Karolinska Institut i Sverige, Matti Sällberg, er det misvisende kun at opgøre dødelighed på den måde.

Faktisk er dødeligheden i Sverige på nogenlunde niveau med Danmark - hvis man vel at mærke ikke opgør antallet per indbyggere, men i stedet ser antallet af døde i forhold til antallet af smittede.

Sådan lød det fredag fra professoren i et interview med den svenske tv-station SVT, skriver det svenske medie Expressen.

- Der er ikke så stor forskel mellem Sverige og Danmark

I interviewet satte Matti Sällberg fredag morgen spørgsmålstegn ved relevansen ved netop at udregne antallet af døde som følge af covid-19 per indbygger.

Han mener, at et lands dødelighed i stedet burde beregnes i forhold til, hvor udbredt smitten er i samfundet, altså hvor mange døde, der er blandt de personer, der har fået konstateret covid-19.

Lyn-analyse

De svenske sundhedsmyndigheder har hele tiden sagt, at det er for tidligt at konkludere på tallene på tværs af lande. Forskellige lande er forskellige steder på kurverne - især når det gælder smittespredning. Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, mener, der går flere år, før vi ved, hvilken strategi der har fungeret bedst. Og at det ikke er sikkert, vi kommer til at se den store forskel mellem vores lande. 

For at understrege sin pointe sammenligner virusforskeren det svenske dødstal med det danske. Og konklusionen er ifølge ham, at hvis man bruger denne metode, så er der ”ikke så stor forskel mellem Sverige og Danmark,”.

Matti Sällberg gav følgende eksempel.

Ved en smittespredning på seks procent lå dødeligheden i Sverige på mellem 0,5 og 0,7 procent.

Da man i Danmark havde en smittespredning på 1 til 1,2 procent var der mellem 500 og 600 døde og en dødelighed i procent på 0,8.

Altså er der i Danmark, ifølge forskeren, i virkeligheden en højere dødelighed blandt de smittede end i Sverige.

Døde per indbygger af resultat af kontrol og inddæmning

Udmeldingen får kritik af blandt andet den svenske professor i infektionssygdomme ved Uppsala Universitet Björn Olsen.

Til det svenske medie Expressen skriver han i en sms:

- Man vil vel opretholde billedet af, at vi ikke stikker ud og har situationen under kontrol.

I Danmark fremhæver professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan, i en mail til TV 2, at de to måder at gøre antallet af dødsfald op på begge er relevante, men at metoderne siger noget vidt forskelligt.

For mens dødeligheden blandt de smittede er interessant i én forstand, er antallet af døde i befolkningen – altså tallet per indbygger – blandt andet et resultat af de tiltag som et land har foretaget, herunder blandt andet nedlukning, afstand og hygiejne.

- Her ligger Sverige noget højere end os, hvilket nok primært skyldes det åbne samfund, skriver Søren Riis Paludan.

Omvendt er Sverige lige så gode som Danmark, når det gælder dødeligheden blandt de smittede, hvilket blandt andet er udtryk for, at de smittede patienter bliver behandlet lige så godt i Sverige som i Danmark.

På spørgsmålet om, hvilken metode der er mest relevant i forhold til et lands strategi, lyder svaret fra professoren:

- Hvis man diskuterer kontrol og inddæmning, er tallet smittede/døde per én million indbyggere det mest relevante. Hvis man diskuterer håndteringen af de smittede, er dødeligheden blandt de smittede mest relevant, oplyser han.

Antallet af døde som følge af covid-19 i Sverige blev fredag opgjort til 3925, mens det i Danmark var 561 – altså en syvendedel af det svenske.

I Danmark er der fredag i alt konstateret 11.230 smittede, mens der i Sverige er konstateret 32.809.