Samfund

Biolog advarer om dansk afføring på svenske strande: - Jeg synes, det er direkte klamt

På søndag og fem dage frem bliver urenset spildevand svarende til 200 svømmehaller dumpet i Øresund. Og den nyhed er nu nået til Sverige.

Normalt løber urenset spildevand fra Frederiksberg, Gentofte og København gennem Lynetteledningen til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.

Men ikke fra på søndag 24. maj og fem dage frem. Der bliver 290.000 kubikmeter urenset spildevand, svarende til 290 millioner liter vand eller knap 200 fyldte svømmehaller, udledt direkte i Øresund.

TV 2 Lorry har dækket historien, som har vakt kritik fra blandt andet Danmarks Naturfredningsforening.

Og historien er nu nået over på den anden side af Øresund til svenskerne, som også bader i farvandet mellem Danmark og Sverige.

Og her er nyheden ikke blevet taget godt imod.

- Jeg synes, det er direkte klamt, siger den svenske marinbiolog Peter Göransson, som også er formand for foreningen Øresundsfonden, til mediet Sydsvenskan.

I Aftonbladet advarer han svenske badegæster mod dansk afføring på strandene:

- Der er altid en risiko for, at faste partikler kommer med vandet. Når det kommer til urent spildevand, er det slet ikke umuligt, og det er meget ubehageligt, siger Peter Göransson.

Ledningen skal lukkes i fem dage

Grunden til, at spildevandet skal dumpes i Øresund, er, at der skal bygges nye boliger i København. Svanemølleholmen i Københavns Nordhavn skal udbygges med boliger, som skal placeres, der hvor Lynetteledningen løber under jorden.

Øresund overlever sandsynligvis takket være de stærke strømme, men det er dårlig stil at gøre det på denne måde. Det er helt vanvittigt

Peter Göransson, marinbiolog og formand for Øresundsfonden

Men først skal ledningen fastgøres, og det skal testes, om den kan holde til, at der bliver bygget ovenpå den. Og mens det foregår, skal ledningen lukkes og spildevandet ledes ud i Øresund.

- Vi kommer til at udlede omkring et tons fosfor, syv tons kvælstof og cirka 80 tons COD, som det hedder – altså organisk stof, mere end vi plejer at gøre, siger projektleder hos spildevandsselskabet Hofor, Svend Krongaard, til TV 2 Lorry.

Han mener, at risikoen for, at der dukker dansk afføring op på svenske strande, er lille, da spildevandet passerer et filter, som sorterer "store stykker" fra.

- Det vil i hvert fald være en meget lille lort, siger Svend Krongaard til Berlingske.

Udslippet bryder konvention

Ikke desto mindre vækker det kritik. Også hos miljødirektøren for amtsbestyrelsen i Skåne, Annelie Johansson.

- Udslippet skulle ifølge Esbokonventionen have været rapporteret til Sverige, siger hun til svenske SVT Nyheter.

Esbokonventionen siger, at et land skal tage hensyn til omkringliggende lande, hvis de for eksempel foretager et udslip, der kan påvirke miljøet i andre lande.

Det er utrolig svært for os at forudsige, hvad der sker. Men én ting er sikkert: Det bliver forværret

Jens Peder Jeppesen, marinbiolog hos Øresundsakvariet

- Det har man ikke gjort i denne sag. Jeg modtog informationen gennem avisen, lyder det fra Annelie Johansson.

Peter Göransson fortæller, at de længe har kæmpet for, at Øresund skal være ren.

- Faktisk er det værste, at det her sender helt forkerte signaler. Øresund overlever sandsynligvis takket være de stærke strømme, men det er dårlig stil at gøre det på denne måde. Det er helt vanvittigt, siger Göransson til Sydsvenskan.

Der er ikke andre løsninger

Også marinbiolog hos Øresundsakvariet Jens Peder Jeppesen kritiserer over for TV 2 Lorry, at man udleder spildevandet i Øresund.

- Når man smider store mængder spildevand ud i det her system, så bliver det selvfølgelig forværret på én eller anden måde. Det er utrolig svært for os at forudsige, hvad der sker. Men én ting er sikkert: Det bliver forværret. Og selv fem dage med relativt store mængder spildevand vil have konsekvenser. Det vil ikke have altødelæggende konsekvenser, men det vil have konsekvenser for dyrelivet herude, siger han.

TV 2 Lorry har uden held forsøgt at få en kommentar fra Københavns Kommune, men har fået følgende svar fra Gentofte Kommune, som har været med til at godkende udledningen:

- Vi har informeret via vores hjemmeside og direkte til de klubber, der har aktiviteter på vandet. Når vi kender de præcise datoer, vil der blive skiltet ved alle badebroer i kommunen og op Facebook. Vi opfordrer alle badende til at bruge badevandsappen.dk, hvor man kan få daglige opdateringer om badevandskvaliteten.

Ifølge Hofor er der ikke andre løsninger end at lede spildevandet ud i Øresund, når ledningen skal lukkes.