Coronavirus

Virolog: Nu er det politiske interesser, der styrer åbningsprocessen

Allan Randrup Thomsen siger, at hygiejne og afstand stadig vil være de største bekymringspunkter i forbindelse med en genåbning.

Genåbningen af det danske samfund fik ekstra fart på med en aftale onsdag aften, da regeringen og Folketingets partier nåede til enighed.

Det er gode nyheder for blandt andet højskoler, museer og udendørs forlystelsesparker, som kan åbne tidligere end hidtil planlagt.

Men om det også er klogt ud fra en sundhedsmæssig betragtning, er en anden sag.

Det siger professor og virolog Allan Randrup Thomsen til TV 2.

- Det, der styrer processen nu, er de politiske interesser mere end sundshedsfaglige beslutninger, og det er på sin vis rimeligt nok, for hvis man graver i modelleringerne fra Statens Serum Institut, giver det mulighed for at åbne meget op, siger Allan Randrup Thomsen.

Ubekendte faktorer og forbehold

Netop hensynet til erhvervslivet og de samfundsøkonomiske hjul, har været medvirkende til at tage beslutningen om at fremskynde åbningen af Danmark.

Det samme har en rapport fra Statens Serum Institut (SSI), som konstaterer, at der er lav smitteaktivitet mere end fire uger efter første fase i genåbningen af det danske samfund. Men det er samtidig en rapport, der tager mange forbehold og siger, at det er svært at levere "pålidelige forudsigelser".

Allan Randrup Thomsen erkender, at der er mange ubekendte faktorer.

- Det er svært at sige noget sundhedsfagligt om genåbningen, fordi modellerne fra SSI er med så mange forbehold, at vi har ikke så meget at holde os til, men der er også grænser for, hvor længe vi som samfund kan holde til at være lukket, siger han.

Et kernepunkt i omgangen med coronavirussen bliver dog en form for civil disciplin. Eller sagt på godt dansk, at folk stadig holder fokus på nogle af de greb, vi lærte tidligt under pandemien.

- Min største bekymring er, om folk stadig vil forstå, at de skal holde afstand og holde hygiejnen. På caféer og restauranter er det svært at holde afstand, og folk får måske også lidt at drikke og slapper af, hvilket er meget naturligt, men det er lige præcis der, hvor smitterisikoen er stor og større end hvis du er på en arbejdsplads, siger Allan Randrup Thomsen.

Vigtigt at teste og isolere syge

Ifølge Else Smith, der er speciallæge i samfundsmedicin og tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, kan det godt forsvares sundhedsmæssigt at åbne yderligere allerede nu.

- Jeg mener, det ser sundhedsmæssigt forsvarligt ud. Allervigtigst vil det være, at dem, der er syge og bliver testet, holder sig isoleret. Så kan vi sagtens åbne op, siger Else Smith.

Else Smith mener, at det fortsat er vigtigt at passe på, at den gode udvikling ikke går tabt.

- Vi har lavet det her samfundseksperiment, som i hvert fald er økonomisk rigtig dyrt, også socialt og sundhedsmæssigt, siger hun og advarer om, at der stadig er risikogrupper, som skal passes på.

Der er det specielt de risikogrupper, vi har fået identificeret, der skal passes ekstra meget på. Men jeg mener godt, at vi andre kan få åbnet mere og mere op i livet, siger Else Smith.

Aftalen om en fremskyndet genåbning blev afsluttet onsdag kort før midnat efter 11 timers forhandlinger. Den betyder at alt, der tidligere har været lukket, kan åbne fra i dag eller på onsdag, med undtagelse af indendørs sport, diskoteker, spillesteder og videregående uddannelser.

Forhandlingerne om at genåbne det danske samfund, ikke mindst for turistbranchen, bliver et af de næste fokuspunkter.

Ifølge aftalen skal regeringen senest 29. maj fremlægge en plan for "en kontrolleret og gradvis genåbning af sommerhusturismen, der er sundhedsmæssig forsvarlig og giver turistbranchen klarhed".