Coronavirus

Fik nej til at besøge sin demente kone på plejehjem: - Skal da ikke være et fængsel

Kristi himmelfartsdag havde Finn Nyholm set frem til at skulle se sin kone igen. Privat

Forening kalder det "ulovlig frihedsberøvelse", når pårørende ikke kan besøge deres familie i weekender og på helligdage.

Finn Nyholm har ikke set meget til sin hustru Annelise, siden landet blev lukket ned 12. marts.

For plejehjemsbeboere hører til den mest udsatte gruppe i forhold til coronavirus.

De daglige besøg har derfor været afløst af to kortvarige møder mellem Finn og Annelise Nyholm uden for Benediktehjemmet i Fredensborg, skriver Lokalavisen.

Kristi himmelfartsdag havde Finn Nyholm set frem til at se sin kone igen. Derfor var skuffelsen stor, da han fik besked om, at det ikke var muligt.

- Det er plejehjemmets personale, som skal hjælpe Annelise ud til mig. Og jeg fik at vide, at det ikke vil være muligt at se hende på grund af manglende personale i weekender og på helligdage, fortæller 75-årige Finn Nyholm til TV 2.

Han forstår, at der skal passes ekstra godt på plejehjemmets beboere, men han vil stå på sin ret til at se sin kone, der er ramt af Alzheimer.

- Jeg har fuld forståelse for, at man lukkede det hele ned i en periode, men plejehjemmet skal heller ikke være et fængsel, og det er ulovligt at fraskrive os retten til at se pårørende i weekender og på helligdage, siger han.

Får opbakning

I Alzheimerforeningen bakker man Finn Nyholm op og mener samtidig, at der er tale om ulovlig frihedsberøvelse.

- Det er jo et ret vidtgående indgreb. Og hvis man overholder alle anbefalinger og sørger for at spritte af efter hver tur på udgang, så er risikoen for at blive smittet med covid-19 jo minimal, siger direktør Nis Peter Nissen til Lokalavisen og henviser til et forståelsesnotat udarbejdet af Sundheds- og Ældreministeriet i forbindelse med coronavirussen.

For at minimere risikoen for smittespredning på plejehjem har man åbnet for, at pårørende kan hente beboere til en tur i det fri.

I praksis har det dog været svært for Finn Nyholm at have samvær med konen, der i de sidste fire år har boet på Benediktehjemmet.

- Når der går et par måneder, hvor der er så langt mellem besøgene, frygter man altid, at en person med Alzheimer har fået forværret sin tilstand og måske har sværere ved at kende en, siger han.

Der er indkaldt til møde

I Fredensborg Kommune vil man nu se på forvaltningen af reglerne, siger Hans Nissen (S), formand for social- og sundhedsudvalget.

- Vi har indkaldt til møde i udvalget på tirsdag for at se på, hvad vi kan gøre. Det er ikke morsomt, og vi ser med stor velvilje på både de pårørende og beboernes trivsel i det her, siger han til TV 2.