Under to procent af danskerne har været smittet med corona, viser notat
Der er dog usikkerhed i notatet, der skal "fortolkes med forsigtighed", skriver Statens Serum Institut.
0,5 – 1,8 procent.
Det er andelen af danskere, der siden coronavirussen SARS CoV-2 sneg sig over de danske grænser, har været smittet med covid-19.
Det fremgår af et notat fra Statens Serum Institut, som Folketingets partiledere har fået onsdag, og som TV 2 er i besiddelse af.
Resultatet bygger på en repræsentativ stikprøve blandt 1071 danskere, der er blevet inviteret til at deltage i undersøgelsen.
Blandt de 1071 testede havde 12 personer antistoffer mod coronavirus i blodet, hvilket svarer til 1,1 procent.
Med usikkerheder in mente vurderer instituttet, at antallet af danskere med antistoffer med 95 procents sandsynlighed ligger mellem 0,5 og 1,8 procent af befolkningen.
Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, havde troet, at det var højere:
- Jeg er lidt overrasket over, at det er så lavt. Jeg havde umiddelbart gættet på, at vi lå højere – cirka omkring fem procent, siger han.
Stor usikkerhed i undersøgelsen
Statens Serum Institut understreger flere gange, at der er tale om foreløbige befolkningsresultater, og at ”dette notat skal fortolkes med forsigtighed”.
Det gør de blandt andet, fordi ekspertgruppen under instituttet har vurderet, at der skal testes mindst 6000 for at opnå den ønskede præcision. Ved de foreløbige resultater var 2600 inviteret, hvoraf 1071 takkede ja.
Desuden understreges det, at undersøgelserne kun er foregået i København, Aarhus, Aalborg, Næstved og Odense, og at de inviterede har boet her eller i 25 nærliggende kommuner. Der er allerede inviteret flere til test, så udsnittet af befolkningen bliver mere geografisk fordelt, skriver instituttet.
Samme udfordring fremhæver Jan Pravsgaard Christensen:
- Det er et meget lille antal test, når det skal dække alle geografiske steder og etniciteter. Så man skal have nettet spredt mere ud. Men undersøgelsen manifesterer også vores evne til at holde virussen i skak, siger han.
Undersøgelsen er kun lavet blandt danskere over 18 år.
Antistoffer har fået stor opmærksomhed
De testede er fordelt over alle fem regioner – med flest i hovedstaden, hvor 368 er testet. Færrest er blevet testet i region Sjælland, hvor 132 er testet.
I april viste et studie blandt landets bloddonorer, at cirka 2,4 procent havde udviklet antistoffer mod coronavirus, mens cirka 4,1 af de ansatte med patientkontakt i Region Hovedstaden havde udviklet antistoffer.
Antistoffer mod corona har fået særlig meget opmærksomhed, da flere forskere peger på, at man kan være beskyttet mod at blive smittet igen.
Det kræver fortsat noget mere forskning, men det er vores bedste tilgang for nuværende, siger Jan Pravsgaard Christensen:
- Den er den mest gængse opfattelse, at man udvikler antistoffer mod corona. Det siger alle lærerbøger. Men vi har jo set en del rapporter om corona, hvor man ikke har udviklet anstisfoffer - eksempelvis fordi kroppen har bekæmpet corona meget hurtigt, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Ingen danskere har endnu været testet positiv to gange med covid-19.
Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut er 11.117 testet positive for covid-19.