SSI: Vi forstår ikke, hvorfor der ikke er flere smittede

Efter f√łrste gen√•bning af Danmark fors√łger ekspertgruppe stadig at finde svar p√• coronavirussens spredning.

Eksperterne undrer sig og har svært ved at forklare coronasmittens veje og vildveje.

Det er konklusionen fra Statens Serum Institut (SSI), som har lavet en sundhedsfaglig vurdering ved at åbne grænserne.

Dagens nye SSI-rapport er et till√¶g til rapporterne fra 6. og 13. maj. Og her erkender SSI, at den forel√łbige gen√•bning ikke har resulteret i en √łget smittespredning, men at man ikke har noget bud p√• √•rsagen.

- Det er s√•ledes fortsat uklart, hvorfor der stadig ikke er registreret √łget smitteaktivitet 4-4,5 uger efter f√łrste gen√•bning af Danmark. Vi ved ikke, hvorvidt dette skyldes h√łj efterlevelse af fysisk afstand og hygiejner√•d, eller om det eventuelt skyldes biologiske forhold, som for eksempel sv√¶kkelse af virulens (det vil sige sygdomsfremkaldelse ved smitte, red.) eller smitsomhed ved virus, lyder det.

Tilrejsende vil kunne starte smittekæder

I rapporten p√•peger SSI, at en √•bning af gr√¶nserne kan medf√łre, at smittede personer vil rejse ind i landet og derved kunne starte nye smittek√¶der. Det kan f√• betydning for smittetrykket i Danmark.

Men hvad en åbning af grænserne vil få af konsekvenser, er stadig en kilde til usikkerhed for eksperterne.

- Denne usikkerhed kan ikke fanges i matematiske modeller, da de per definition tager udgangspunkt i eksisterende viden og antagelser om smittebiologien. Samtidig er der siden sidste genåbning foretaget så mange ændringer af grundlæggende adfærdsparametre, at det er specielt vanskeligt at levere pålidelige forudsigelser, skriver SSI.