Coronavirus

SSI: Grænseåbning kan starte nye smittekæder

I rapporten har SSI ikke regnet på den direkte effekt af grænseåbningen - derfor kan den både tolkes i retning af en større og en mindre genåbning.

I en ny rapport, som er udgivet onsdag formiddag, vurderer Statens Serum Institut (SSI) nu, hvad en genåbning af grænserne kan medføre af smitte med coronavirus.

- En eventuel åbning af grænserne kan medføre, at smittede personer vil rejse ind i landet og derved kunne starte nye smittekæder, der kan få betydning for smittetrykket i Danmark, lyder det i rapporten fra Statens Serum Institut, som har regnet på smittespredning og sygehusbelastningen i forhold til en udvidet genåbning af det danske samfund.

- Det kan også betyde, at der kommer flere mennesker til ferieområder, og dette vil give øget risiko for at eksisterende smitte kan spredes, lyder det fortsat i rapporten under afsnittet om grænseåbninger.

- Størrelsen af risiko for introduktion af nysmitte vil være afhængigt af covid-19 forekomsten i de lande, som personerne kommer fra. Da forekomsten af smittede dels kan variere i forskellige regioner i de enkelte lande dels kan variere over tid, er det ikke muligt kvantitativt at forudsige, hvilken effekt grænseåbninger vil have på smitteforekomsten i Danmark.

Ingen direkte beregninger

Statens Serum Institut har dog ikke direkte regnet på en effekt af grænseåbningen, forklarer TV 2s politiske analytiker, Hans Redder.

- Det mener de ikke, man kan. Der er ikke direkte beregninger på, hvad en eventuel grænseåbning vil kunne betyde, siger han.

Derfor forventer Hans Redder ikke, at rapporten har rykket på politikernes standpunkter forud for rapportens udgivelse.

- Man kan læse rapporten med mange forskellige øjne, alt afhængig af hvilket udgangspunkt man havde på forhånd. Man kan blive bekræftet både i den forsigtige linje, og i at tallene ser ud til, at man burde kunne åbne hurtigere. Derfor bliver det meget interessant at høre fra toppolitikerne, når de også har dykket ned i rapporten, siger han.

Rapporten konkluderer yderligere, at Danmark vil kunne gå til fase 3 af genåbningen fra 1. juni, uden at det formentlig vil overbelaste hospitalerne, hvis danskerne overholder anbefalingerne om fysisk afstand og fastholder god hygiejne.

Samtidig vurderer rapporten, at størstedelen af danskerne vil holde ferie rundt omkring i landet. Det vil skabe bevægelse på tværs af regionerne, som ikke er inkluderet i SSI's modeller. Ligeledes er det uvist i hvilket omfang danskerne i år vil holde ferie på tværs af generationer, hvilket skaber yderligere usikkerhed i effekten af vores sommerferie.