OVERBLIK: Her er usikkerhederne ved mere genåbning af landet

16x9
. Foto: TV 2 Grafik

I en ny rapport har SSI en række forbehold og opmærksomhedspunkter i forhold til beregningerne.

Forud for onsdagens forhandlinger om genåbning af samfundet, har partiledernes fået oversendt en rapport med nye beregninger fra Statens Serum Institut (SSI).

Her er hovedbudskabet, at Danmark if√łlge matematiske modeller formentlig kan g√• til den udvidede fase 3 af gen√•bningen fra 1. juni, uden at det vil overbelaste hospitalerne, hvis danskerne overholder anbefalingerne om fysisk afstand og fastholder god hygiejne.

Men samtidig pointerer SSI flere gange i rapporten, at modellerne er usikre. Derfor kan rapporten ikke konkludere, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne mere - på trods af, at beregningerne ser positive ud.

Her er et overblik over de faktorer, som if√łlge SSI er med til at g√łre beregningerne usikre:

Usikkerhederne ved mere genåbning af landet

Uklarhed om smitteaktivitet

Det er uklart, hvorfor der stadig ikke er registreret √łget smitteaktivitet 4-4,5 uger efter f√łrste gen√•bning af Danmark.
Herunder om det skyldes h√łj efterlevelse af fysisk afstand og hygiejner√•d, s√¶sonvariation eller om det eventuelt skyldes biologiske forhold.
Hvis det er fysisk afstand, der er √•rsag til, at smitteaktiviteten ikke er √łget, er der betydelig risiko for, at effekten vil vise sig forsinket og at en yderligere gen√•bning kan f√łre til v√¶sentlig genopblomstring af smitte.

Modellerne er usikre i dele af landet

I de dele af landet, hvor smitten er lav, er modellerne meget usikre. Det skyldes, at nye smittetilfælde i de regioner vil være uforudsigelige og tilfældige frem for, at der sker en spredning af eksisterende smitte.

Myndighedernes ændrede anbefalinger har betydning

Myndighederne har i den seneste tid ændret en række centrale anbefalinger til befolkningen i forbindelse med coronaudbruddet. Blandt andet er kravet om mindst to meters afstand blevet erstattet af et krav på én meter.
Anbefaling om afstand er ændret siden sidste beregninger, som blev præsenteret i en rapport den 13. maj.
Det har ikke f√łrt til √¶ndring i beregningerne af effekten ved at holde afstand og overholdelse af de hygiejniske retningslinjer.
Det er dog SSI's vurdering, at det lempede afstandskrav kan f√łre til lavere efterlevelse af anbefalinger og en normalisering af den generelle adf√¶rd.
SSI vurderer ogs√•, at √¶ndringen i anbefalinger for b√łrns samv√¶r direkte kan p√•virke smittespredningen. Det g√¶lder s√¶rligt i forhold til spredning til den √¶ldre generation.

Sommerferien får folk til at rejse til andre dele af landet

Det er forventningen, at langt st√łrstedelen af befolkningen vil holde ferie i Danmark. Det er derfor ogs√• forventningen, at befolkningen vil begynde at begynde at bev√¶ge sig mere rundt i landet.
Det vil √łge risikoen for, at der bliver introduceret smitte i omr√•der med lav smitte. Desuden er forventningen, at befolkningen i h√łjre grad vil holde ferie flere generationer sammen.
Derimod vil smitte i skoler, institutioner og arbejdspladser i sommerferien blive mindre.

√Öbning af st√łrre forsamlinger √łger smittespredning

En √•bning for st√łrre forsamlinger vil dels √łge risikoen for smittespredning, og dels √łge uforudsigeligheden i udviklingen af smittespredningen.
Der er ingen tvivl om, at såkaldt superspredning kan sætte gang i epidemien igen, skriver SSI.

Grænseåbning kan starte smittekæder

En eventuel √•bning af gr√¶nserne kan medf√łre, at smittede personer vil rejse ind i landet og derved kunne starte nye smittek√¶der, der kan f√• betydning for smittetrykket i Danmark.
Det kan ogs√• betyde, at der kommer flere mennesker til ferieomr√•der, og dette vil give √łget risiko for at eksisterende smitte kan spredes.

Den nye test- og opsporingsstrategi

Den nye test- og opsporingsstrategi har potentiale til at begrænse smitteudviklingen og påvirke udviklingen markant.
Der er dog endnu begrænset viden om effektiviteten af strategien, og det er derfor endnu ikke muligt at inkludere effekten af smitteopsporing i modellerne.

Indlagte patienter på intensiv

Det er blevet observeret, at andelen, der kommer på intensiv, er ændret over tid. Dette kan skyldes flere faktorer, som endnu ikke er fuldt afklarede.
Det kan eventuelt skyldes, at risikogrupper har selvisoleret sig eller at virus har muteret.