Samfund

Rådgiver til Sundhedsstyrelsen i kritik af ny teststrategi: Man er flov over tomme testtelte

Regeringen ved ikke, hvad de vil have svar på med den nye teststrategi, mener formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Der er to generelle formål med test, og regeringens nye teststrategi opfylder ingen af dem.

Det mener Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, og med i den faglige arbejdsgruppe der rådgiver Sundhedsstyrelsen i Danmarks håndtering af coronavirus-pandemien.

Han siger til TV 2, at regeringens beslutning om at teste alle, der ønsker en test, er en politisk beslutning uden sundhedsfagligt grundlag.

- De vil åbenbart gerne vise sig handlekraftige og give folket noget. Man synes måske, det er flovt at have de hvide testtelte stående uden at udnytte kapaciteten, siger Beich.

Helt grundlæggende mener formanden, at man skal teste for enten at finde og isolere de syge i samfundet eller for at få et overblik over, hvor udbredt smitten er. Men den nuværende teststrategi rammer skævt i begge spor.

Frivillige test dur ikke

Ifølge Anders Beich vil en god beslutning være eksempelvis at teste en repræsentativ stikprøve på 10.000 mennesker, da det kan give et indblik i smittespredningen. Men 10.000 personer, der selv anmoder om at blive testet, kan ikke give samme indblik.

- Det vil være bestemte mennesker, der lader sig teste, og ofte er det dem i mindst risiko, siger han.

Anders Beich mener, at sundhedsfagligheden er blevet ignoreret i den nye strategi.

- Man beder om rådgivning fra Sundhedsstyrelsens side, hvorefter regeringen så beslutter, at den sundhedsfaglige rådgivning tilsidesætter man, fortsætter han.

Forkert at teste bare for at teste

Ligesom Anders Beich, mener professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, Jens Lundgren, at den nuværende teststrategi er uhensigtsmæssig.

- Hvis folk opsøger en test med en forventning om, at hvis den er negativ, så kan man være sikker på, at man ikke er smittet, må jeg skuffe dem. Man kan godt være smittet, selv om testen er negativ, siger Jens Lundgren til Berlingske.

Teststrategi går ud over praktiserende læger

Det er dog ikke alene regeringens plan om at lade alle teste, der er problematisk i den nye teststrategi.

Ifølge Anders Beich er det også problematisk og en unødvendig forhindring, at de praktiserende læger skal være mellemled mellem testteltene og danskere, der har været udsat for smitte og derfor skulle testes.

- Hvis man er syg og har været i kontakt med en anden person, så skal vedkommende pludselig ringe til sin egen læge, og så skal lægen bestille en test, forklare og rådgive og mere til.

Han mener, at der ikke bør være en barriere mellem danskere, der som led i smitteopsporingen skal testes, og så den egentlige test. Samtidig ser en regering, der mangler en egentlig plan for, hvad meningen med den nye teststrategi er.

- Man skal vide, hvad man vil have svar på. Og det ved jeg ikke, om de gør. I hvert fald kan borgerne ikke bruge testsvaret til så meget, fordi testen simpelthen ikke er velegnet til screeningsformål for en efterhånden sjælden sygdom, siger Anders Beich.