Samfund

Dom forventes i dag: Tidligere hærchef anklaget for nepotisme og pligtforsømmelse

Anklageren kræver en fængselsstraf til den tidligere hærchef, men 55-årige Mathiesen nægter sig skyldig i alle fem anklagepunkter.

Tirsdag forventes der at falde dom over den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen i retten i Viborg.

Sagen har drejet sig om fem anklagepunkter.

Anklagerne er en blanding af civil og militær straffelov og drejer sig blandt andet om pligtforsømmelse af særlig grov karakter og uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger.

Forsøgte at fremme kærestes karriere

Mathiesen er blandt andet tiltalt for at have misbrugt sin stilling til at ændre på nogle optagelseskrav, så hans kæreste kunne komme ind på en eftertragtet uddannelse i hæren.

Den nu hjemsendte chef for Hæren skal ifølge anklagen også have løjet overfor forsvarschef Bjørn Bisserup om forløbet med kærestens optagelse på uddannelsen.

Desuden skal han have forsøgt at påvirke en oberst til at ansætte sin kæreste som major. Forsøget mislykkedes dog.

Et af sagens andre anklagepunkter er, at den nu tidligere hærchef gav sin kæreste – hans nuværende hustru – adgang til sin tjenstlige indbakke i Forsvarets interne mailsystem.

Den tidligere chef for landestyrkerne har afvist, at han skulle have givet kvinden adgang. Hvis det er sket, må det være sket ved en fejl, har han forklaret i retten.

Hjælp til bryllupskort

Men det er usandsynligt, at adgangen kan være sket ved en fejl, har en afdelingsleder inden for forsvarets it-systemer påpeget i retten.

Derudover har han i en mail bedt sin sekretær og stabshjælper om at printe og tilskære private kort til sit bryllup.

I retten har han forklaret, at han ganske rigtigt bad om hjælp til bryllupskortene. Han nægter dog, at der var tale om pligtforsømmelse.

- Det er klart en undtagelse. Det er ikke noget, jeg normalt gør, sagde den 55-årige Mathiesen i retten ifølge krigeren.dk.

Professor: Kan sammenlignes med Brixtofte og Tamil-sagen

Sagen om den tidligere hærchef begyndte at rulle med en artikel i netmediet Olfi.dk i oktober 2018.

Ifølge juraprofessor ved Aalborg Universitet Sten Bønsing adskiller sagen sig i en grad, så den tåler sammenligning med nogle af de mest historiske og ikoniske straffesager, som retsstaten Danmark har ført. Det gør den, fordi sagen handler om embedsmisbrug på allerøverste niveau i samfundet, skriver Olfi.dk.

- Sagen er så usædvanlig, fordi den drejer sig om så højt placeret en medarbejder som chefen for Hæren. Vi har nærmest ikke straffesager mod så højt placerede medarbejdere i Danmark, og den kan derfor bedst sammenlignes med sagen mod Farum-borgmester Peter Brixtofte og før det Tamilsagen. De handler alle om embedsmisbrug og om ulovligt givne ordrer, siger Sten Bønsing til mediet.

Kort efter blev Mathiesen fritaget for tjeneste, og siden er posten som hærchef erstattet af den tidligere generalmajor Michael Lollesgaard, skriver TV Midt Vest.

Anklageren kræver en fængselsstraf til den tidligere hærchef, men 55-årige Mathiesen nægter sig skyldig i alle fem anklagepunkter og går efter at blive frifundet.