Coronavirus

CO2-udledning er faldet markant, men det er ikke nok på sigt, advarer dansk forsker

Ny undersøgelse viser et markant fald i udledning af CO2. Men det kræver strukturelle ændringer, hvis det skal flytte noget, mener dansk klimaforsker.

Det verdensomspændende udbrud af coronavirus har medført et betragteligt fald i udledningen af den klimaskadelige drivhusgas kuldioxid - CO2.

Det viser en stor undersøgelse, der tirsdag er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.

I undersøgelsen har en gruppe forskere fra institutioner i Europa, USA og Australien analyseret daglige tal fra 69 lande.

Rapporten viser, at der frem til begyndelsen af april i gennemsnit blev udledt 83 millioner ton CO2 om dagen på verdensplan. Det er et fald på 17 procent i forhold til 100 millioner ton om dagen i 2019.

Kan blive største fald siden Anden Vedenskrig

Potentielt kan den globale udledning af CO2 ved udgangen af 2020 være faldet med syv procent i forhold til 2019. Sådan lyder det i undersøgelsen.

Det vil i så fald være det største årlige fald siden Anden Verdenskrig.

Faldet afhænger dog også af, hvordan de forskellige lande vælger at genåbne deres samfund, når coronavirusudbruddet aftager.

Hidtil har nedlukningerne blandt andet betydet, at størstedelen af alle fly er blevet holdt på jorden. Også biltrafik har været reduceret.

Et lille skvulp

Coronakrisen har vist, at vi som mennesker kan udrette store ting på klimaområdet, hvis vi løfter i flok.

Det mener Ole Bøssing Christensen, der er seniorforsker ved Det Nationale Center for Klimaforskning på DMI.

- Men det her er kun et lille skvulp. Der skal gennemgribende strukturelle ændringer til i vores valg af energikilder, før det virkelig kommer til at flytte noget på den lange bane.

- Og netop fordi det kræver langsigtede ændringer, er vi nødt til at løfte i flok via internationale klimaaftaler, hvor de implicerede parter overholder deres del. Og det har allerede vist sig at være umådeligt svært, siger den danske klimaforsker til TV 2.

Maner til besindelse

Hovedforfatteren bag den nye rapport, Corinne Le Quere, maner også til besindelse.

- De her ekstreme fald er formentlig kun midlertidige. De afspejler ikke strukturelle forandringer inden for økonomi, transport og energisektoren, siger forsker Corinne Le Quere fra University of East Anglia i England.

Den omfattende internationale undersøgelse er den første af sin slags, der er peer-reviewed - fagfællebedømt. Det betyder, at undersøgelsen er blevet vurderet af eksterne forskere på området inden udgivelse.

En rapport fra FN sagde sidste år, at udledningen skal falde med 2,7 procent om året, for at den globale opvarmning skal holde sig på under to grader. Den skal falde med 7,6 procent om året for at holde sig på under 1,5 grader.

Verdens lande har i klimaaftalen fra Paris aftalt at holde den globale opvarmning på 1,5-2 grader frem mod årtusindskiftet.