Coronavirus

Seruminstituttet indrømmer regnefejl – professor forstår, hvis danskerne fremover er skeptiske

En regnefejl fra SSI viser, at faldet i smittetrykket efter nedlukningen slet ikke var så stort, som man fremlagde.

RETTELSE: Artiklen indeholdt tidligere forkerte tal for smittetrykket. Disse tal er nu blevet rettet.

Knap tre ugers tid efter regeringen lukkede Danmark ned, kunne Statens Serum Institut med faglig direktør Kåre Mølbak i spidsen fortælle, at de indgribende tiltag havde en stor og positiv effekt på spredningen af smitten.

Det fremgik af et citat fra 30. marts og blev gentaget på et pressemøde samme dag.

- Vi har analyseret udviklingen, og vi kan se, at smittetrykket i Danmark er cirka halveret, hvis man kigger på det smittetryk, der var i midten af marts, i forhold til det, vi ser nu. Og det er jo en rigtig glædelig udvikling, sagde Kåre Mølbak til pressemødet 30. marts.

Smittetrykket - altså hvor mange, en smittet person giver sygdommen videre til – var nemlig raslet ned fra 2,6 til 1,4.

Men det var en overdrivelse. Med den data, som SSI havde til rådighed 30. marts, skulle tallene i stedet have været fra 2,1 til 1,3.

Det skriver Berlingske, der har kigget Statens Serum Instituts egne tal efter i sømmene.

Erkender fejl

Statens Serum Institut erkender over for avisen, at der har været fejl i forbindelse med beregningen af smittetrykket og forklarer det med, at der ikke er taget ”højde for, at der var smittede i udlandet, som det er bedst at gøre, når man vil opgøre det danske smittetryk,” lyder det ifølge avisen.

I alle andre tal for smittetrykket er der blevet korrigeret for personer, der er blevet smittet i udlandet, skriver avisen. Men ikke i tallene fra 30. marts, der ellers skulle være et pejlemærke for, at nedlukningen virkede.

På det tidspunkt var det stadig uvist for befolkningen, hvor stor en trussel coronavirussen rent faktisk udgjorde. Samtidig var landet midt i en dyr nedlukning, der blandt andet skulle komme til at koste jobs, virksomhedskonkurser og milliarder af kroner.

Men den besked på pressemødet 30. marts gav grund til optimisme, som statsminister Mette Frederiksen (S) også sagde.

- Men vi kan også se tegn på, at vi er lykkedes med at forsinke udbredelsen af corona i Danmark. Smitten spreder sig langsommere end frygtet. Og det giver, på en dybt alvorlig baggrund, anledning til en forsigtig optimisme, sagde hun.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, kalder fejlen "alvorlig".

- Vi troede, at det havde en enorm effekt, da man lukkede landet ned. Men når vi kigger på disse nye og korrigerede tal, må vi nok konkludere, at der har været en effekt ved at lukke landet ned, men den har været mindre, end vi troede, siger han til Berlingske.

Forstår godt skepsis fremover

Udregner man smittetrykket med den data, man har nu - og altså ikke kun den data, der var tilgængelig 30. marts - viser det sig, at smittetrykket på daværende tidspunkt faktisk var endnu lavere og faldt fra 1,5 til 1,3.

Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, mener, at hvis tallene havde været korrekte til at starte med, ville nedlukningen muligvis ikke have været så drastisk.

- Et smittetryk på 1,5 er stadigvæk for højt. Det er stadigvæk antallet, der vil være eksponentielt voksende, når smittetrykket er over 1. Det svarer til, at to personer smitter tre andre. Og det accelererer jo, siger han.

Nedlukningen kunne derfor have varet endnu længere, hvis man ikke havde været så resolut for at forhindre smittespredningen, siger professoren.

Forstår du godt, hvis danskerne fremover er mere skeptiske over for SSI's tal?

- Ja, det forstår jeg godt.

- Hvis SSI ellers kan regne, skal man have dem til at regne på, hvordan det havde set ud, hvis der ikke var blevet lukket ned i de første 14 dage, siger Jan Pravsgaard Christensen og tilføjer, at han ikke tror, at SSI bevidst har lavet denne fejl for at vise, at det går i den rigtige retning.

Sundhedsminister gjort opmærksom på sagen

Berlingske skriver, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag aften har fået at vide, at der var fejl i tallene fra 30. marts, og at han vil orientere Folketinget om fejlen.

SSI afviser at kalde tallene misvisende.