Coronavirus

Alle voksne danskere får mulighed for coronatest 

Snart kan man selv bestille tid til en test i de hvide telte i hele landet.

Alle voksne borgere får i denne uge mulighed for selv at bestille tid til en test i de hvide telte i hele landet. Det sker som led i den nationale teststrategi om markant øget test for covid-19.

Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

- Det ligger i vores nationale teststrategi, at vi skal have en meget offensiv og bred testning af vores befolkning. Og vi kan se, at vi har cirka 50.000 ledige testprøver om ugen, så hvorfor ikke give folk mulighed for at få en test, så vi kan opdage, hvis der er smittekommer skjult i vores samfund, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

- Har man blot den mindste mistanke om, at man har været udsat for smitte med COVID-19, så bør man lade sig teste.

Unge voksne kan bestille allerede i dag

Ordningen rulles ud i løbet af ugen. Allerede mandag morgen kan 18-25 årige bestille en test, mens resten af de voksne årgange får adgang i de kommende dage.

Indtil nu har det krævet en henvisning fra lægen eller arbejdsgiveren, før man kunne bestille tid til en covid-19 test.

Men over de næste dage er systemet klar til, at personer uden symptomer via hjemmesiden selv kan bestille tid i testteltene, hvis man ønsker en test.

Det sker, efter at danske testkapacitet i løbet af den seneste måned er blevet udbygget massivt med test på sygehusene, 16 hvide testtelte og mobile testbiler, der for eksempel kan køre ud til plejehjem.

- Hidtil har vi styret adgangen til test ret stramt, men nu har vi kapacitet til at åbne for at lade den enkelte selv vurdere, om man vil testes, siger Magnus Heunicke.

Forsker: Det handler ikke om volumen

Og det er en god idé at teste mange. Det mener Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

Men det er vigtigere at teste de rigtige end at tilbyde tests til alle.

- Det handler ikke om volumen, men om at de tests, der bliver lavet, indfanger en repræsentativ del af befolkningen, forklarer han over for TV 2.

- Forestil dig en situation, hvor folk, der bor nord for København, vælger ikke at blive testet, fordi de ikke føler et behov for det. Da får vi ikke noget billede af, hvordan smittespredningen er der. Så hvor meget nyttevirkning, vi får ud af bare at tilbyde testen til folk, der føler et behov, det kan man i høj grad diskutere, siger Jens Lundgren.

Det er dog vigtigt at huske, at selv om testen ikke viser virus, skal man stadig være opmærksom på hygiejnen og afstanden, for der kan i nogle tilfælde godt være virus, som testen endnu ikke kan finde.

Derudover skal man stadig kontakte sin egen læge, hvis man har symptomer på coronavirus, og ikke møde op i de hvide telte.

Voksne danskere kan booke tid og sted til test på www.coronaprover.dk.