Erhvervsstyrelsen vil undersøge dansk eksport til krigen i Yemen
Den danske forsvarsvirksomhed Terma har leveret udstyr krigen i Yemen, der ifølge FN er verdens værste humanitære katastrofe.
Erhvervsstyrelsen går nu ind i sagen om dansk eksport til krigsførelse i Yemen.
Det sker som reaktion på, at TV 2 i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch, hollandske Lighthouse Reports og NOIR - Nordic Reports søndag kunne afsløre, at virksomheden Terma har leveret militært udstyr og vedligehold til De Forenede Arabiske Emirater, der fører krig i det fattige land.
- I lyset af, at der er våbenembargo mod Yemen, vil Erhvervsstyrelsen derfor indlede en undersøgelse af den konkrete sag, som skal afklare, om eksportkontrolreglerne er blevet brudt, oplyser kommunikationsansvarlig i styrelsen Søren Møller Nielsen.
Leveret radarer til krigsskibe
Krigen i Yemen har ifølge FN skabt den største humanitære katastrofe i verden. Situationen fik i november 2018 Udenrigsministeriet til at suspendere al eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
Terma har imidlertid fortsat samarbejdet med De Forenede Arabiske Emirater, der anklages for krigsforbrydelser.
I oktober 2019 har Terma - uden eksportgodkendelse - leveret reservedele til radarer, der bliver serviceret og vedligeholdt af firmaet Elcome fra Emiraterne, som Terma har et partnerskab med.
Så sent som i marts 2020 var teknikere fra Elcome til træning i Termas hovedkvarter i Lystrup nord for Aarhus. Terma afviser dog, at den pågældende træning også omfattede netop de radarer, der sidder på de krigsskibe, som Emiraterne bruger i krigen.
Terma har i flere uger afvist over for TV 2 og Danwatch, at eksporten af radarerne, der blev leveret fra 2011 til 2016, overhovedet krævede en tilladelse. Heller ikke selvom de "klart er designet til militær brug eller til kystbevogtning” ifølge våbenekspert Pieter D. Wezeman fra SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute.
Virksomheden valgte dog alligevel i denne uge at bede myndighederne om en vurdering.
Erhvervsstyrelsen lavede på få dage en afgørelse med en "teknisk vurdering". Konklusionen var, at radaren ikke optrådte på EU's kontrolliste og godt kunne sælges uden tilladelse, medmindre den skulle sælges til et land, der var omfattet af våbenembargo.
Ifølge Terma bekræfter afgørelsen, at virksomheden har overholdt alle gældende regler. Men det afviser juraprofessor Frederik Harhoff fra Syddansk Universitet, der har læst afgørelsen og EU's kontrolliste.
- Man kan ikke bruge afgørelsen til at sige, at det ikke var ulovligt. De forholder sig ikke til det reelle i denne sag, nemlig at der er foregået en eksport, som Udenrigsministeriet har suspenderet. Det er som at stikke hovedet i busken, siger Frederik Harhoff, der er tidligere dommer ved Krigsforbryderdomstolen i Haag.
- Det er snorlige i min opfattelse, at Terma helt klart har overtrådt regeringens suspension.
Ekspert i USA: Terma har et medansvar
Radarerne fra Terma er solgt til flåder i hele verden, heriblandt til seks krigsskibe i De Forenede Arabiske Emiraters flåde.
Skibene har deltaget i krigshandlinger i Yemen og en blokade, der forhindrer forsyninger af nødhjælp, mad og medicin til millioner af sultende yemenitter.
Ifølge våbenekspert og direktør William D. Hartung fra tænketanken Center for International Policy kan krigsskibene ikke operere uden Termas radar.
- De danske radarer er helt nødvendige for Baynunah-korvetterne (krigsskibene, red.). Uden radarsystemerne er de emiratiske krigsskibe hverken i stand til at deltage i krigen i Yemen eller i flådeblokaden. Hvis man leverer udstyr, som bliver brugt til at dræbe civile og lave blokade mod civile, så har man en del af ansvaret, siger han.
Artiklen er præciseret den 18. maj: I en tidligere udgave af denne artikel kunne en formulering læses sådan, at dual use-produkter (udstyr til både civil og militær brug) var forbudt at eksportere til både Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Det er imidlertid kun tilfældet for Saudi-Arabien, så derfor er formuleringen ændret.