Samfund

Danske forskere opdager ny svampeart på Twitter

Arten har nu fået navnet Troglomyces twitteri.

De sociale medier kan også bruges til videnskabelig forskning. Forskere på Københavns Universitet har opdaget en ny svampeart på Twitter.

- Så vidt vi ved, er det første gang, at en ny art bliver opdaget på Twitter, siger en af forskerne, lektor Ana Sofia Reboleira fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Det startede en dag sent i oktober 2018, da Ana Sofia Reboleira scrollede rundt på Twitter.

Opdagede prikker

Pludselig så hun et billede af et tusindben, som hendes kollega Derek Hennen fra universitetet Virginia Tech i USA havde delt. Hun opdagede et par bittesmå prikker på tusindbenet.

- Jeg kunne se noget på tusindbenet, der lignede en svamp. Men på det tidspunkt var der aldrig før fundet denne slags svampe på amerikanske tusindben. Så jeg fór ind til min kollega og viste ham billedet, og så løb vi begge ned i museumssamlingerne og begyndte at grave, fortæller Ana Sofia Reboleira.

Fandt lignende svampe

Hun og hendes kollega Henrik Enghoff fandt adskillige lignende svampe på de amerikanske tusindben, som den enorme samling på Statens Naturhistoriske Museum rummer.

Men ingen havde tidligere dokumenteret og beskrevet svampene. Studierne bekræftede, at der er tale om en hidtil ukendt gruppe af Laboulbeniales, som er bittesmå, bizarre og indtil nu ret ukendte snyltesvampe, der inficerer insekter og tusindben.

Forskernes jagt endte i maj i år med at de officielt fik anerkendt den nye opdagelse. Den lillebitte svamp har nu fået det officielle latinske navn Troglomyces twitteri. Svampe er en stor gruppe af organismer, der har fællestræk med både dyr og planter.

For forskerne viser opdagelsen, at de sociale medier er vigtige for videnskaben.

- Det er de helt bestemt. Og det er også her, alle mennesker kan samarbejde med videnskaben. For når folk lægger deres billeder op, kan vi forskere måske bruge det til noget, siger Ana Sofia Reboleira.