Coronavirus

Tyskland ændrer på grænsekontrol fra Danmark

Alle trafikforbindelser på tværs af grænsen bliver genåbnet, men danskerne kan stadig ikke tage i grænsehandlen.

Fra midnat ændrer Tyskland på den praktiske udførsel af indrejsekontrollen fra Danmark til Tyskland. Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse fredag aften.

Det nye i den tyske grænsekontrol er, at kontrollerne vil ikke længere vil blive udført systematisk, men baseret på stikprøver og en løbende risikovurdering.

- Alle trafikforbindelser på tværs af grænsen bliver genåbnet, skriver Den Tyske Ambassade i København på sin hjemmeside.

Selve reglerne for, hvornår man lovligt kan rejse ind i Tyskland, er dog i meget store træk uændrede.

Det vil sige, at det stadig ikke tilladt for danske statsborgere at rejse til Tyskland med det formål at være turist eller at foretage indkøb i eksempelvis grænsebutikkerne.

Der er dog en række undtagelser, oplyser det tyske forbundspoliti:

  • Forretningsrejser i Tyskland eller transit til et andet land er tilladt, såfremt det kan dokumenteres, at man kan komme ind i det pågældende land

  • Besøg til ægtefælle eller partner er tilladt, ligesom det også er tilladt at besøge familie i Tyskland. Det er også tilladt at rejse ind i Tyskland, hvis man skal deltage i såkaldt ”vigtige familiebegivenheder” såsom bryllup eller begravelser

  • Har man et familiemedlem i Tyskland, som kræver behandling, er det ligeledes i orden at rejse ind i landet. En medicinsk behandling er i denne forbindelse for eksempel et besøg hos en fysioterapeut

Obligatoriske masker

Hvis man rejser ind i Tyskland, skal man være opmærksom på, at der i alle tyske delstater aktuelt er blevet indført obligatoriske beskyttelsesmasker i den offentlige trafik samt i butikker. Der er krav om at dække mund og næse med maske eller bind, der ikke behøves leve op til medicinske krav, men som kan være hjemmelavet, fremgår det meddelelsen fra Den Tyske Ambassade i København.

Flere personer forsøgte fredag at køre til Tyskland i den tro, at grænsen allerede er blevet åbnet. Hvilket den ikke var og stadig ikke er.

Dem, der forsøgte at krydse grænsen, blev istedet sendt hjem til Danmark af den tyske grænsekontrol.

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, gav i denne uge udtryk for, at Tyskland er klar til at åbne grænsen til Danmark allerede fredag 15. maj, men det var betinget af, at der blev indgået en fælles dansk-tysk aftale, og det er ikke sket endnu.

Justitsministeriet oplyser til TV 2, at der er løbende dialog med nabolandenes ministerkolleger om, hvordan en genåbning af grænsen skal foregå.