Coronavirus

Svensk minister: - Urimelig diskriminering, hvis Danmark kun åbner til Tyskland

Mens de danske dødstal minder om de tyske, ligger Sveriges en del højere.

Hvis Danmark åbner sine grænser til Tyskland uden at åbne til Sverige, vil det være ”en urimelig diskriminering”.

Sådan lyder det fra den svenske minister for nordisk samarbejde, Anna Hallberg, efter torsdagens danske partilederdebat.

Til debatten luftede flere partier et ønske om at åbne for den tyske grænse, så turister igen kan rejse ind i Danmark.

Men en delvis åbning af de danske grænser forstår den svenske minister ikke logikken bag.

- Skåne har lavere smittespredning end Københavnsområdet. Jeg har påtalt over for den danske regering, at vi bør se Øresundsregionen som én samlet region i stedet for at sammenligne Stockholm og København, siger hun med henvisning til, at de fleste svenske smittetilfælde er sket i den svenske hovedstad.

Anna Hallberg siger videre, at den svenske regering er ”meget kritisk” over for en delvis dansk grænseåbning mod syd.

- Og det har vi påtalt, siger hun og fortæller, at hun har haft ”tæt kontakt” til den danske minister for nordisk samarbejde, Mogens Jensen (S).

Mogens Jensens pressemedarbejder bekræfter over for TV 2, at ministeren har været i kontakt med sin svenske kollega omkring spørgsmålet, men henviser til justitsminister Nick Hækkerup (S) for yderligere kommentarer, da grænsespørgsmål hører under hans ressort.

TV 2 forsøger at få svar fra justitsministeren på, hvorvidt den danske regering har besvaret den svenske henvendelse, og hvilket svar regeringen eventuelt har givet den svenske minister for nordisk samarbejde.

Forskel på Danmark og Sverige

Baggrunden for, at de danske politikere nu taler om en delvis grænseåbning mod Tyskland - og ikke Sverige - er den store forskel i antallet af coronasmittede.

Selvom hverken Sverige, Danmark eller Tyskland kender det reelle antal af smittede, kan man se på de svenske dødstal, at landet er markant hårdere ramt af coronakrisen end Danmark og Tyskland, når det kommer til dødsfald.

Mens 93 coronasmittede danskere er døde målt per en million indbyggere, ligger tallet på 350 personer i Sverige. I Tyskland er 95 personer per en million indbyggere døde med coronavirus - et tal, der altså næsten er identisk med det danske.

Partierne pressede statsministeren

Under torsdagens partilederdebat foreslog både Nye Borgerlige, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre at åbne grænserne for turister fra Tyskland.

Det fik statsminister Mette Frederiksen (S) til at overveje muligheden for en begrænset åbning af de danske grænser, selvom hun tidligere har afvist ideen.

- Hvis vi taler om en model, hvor det handler om mennesker, der kommer til Danmark som turister, hvor det kan hjælpe lokalsamfundene, så er det noget andet, lød det.

Tyskland har tidligere på ugen meldt ud, at de er klar til at åbne grænserne til Danmark fra i dag, fredag 15. maj. En melding, Mette Frederiksen dog ikke har gengældt.

Hun har indtil videre lovet, at den danske regering kommer med en udmelding omkring grænserne inden 1. juni. Et løfte, hun gentog torsdag under partilederdebatten.

Ikke alle lande har lukket porten

Mange lande i Europa har ligesom Danmark valgt at lukke grænserne i kampen mod coronavirus, mens andre ikke har lukket ned for udenlandske turister.

De fleste lande har dog indført restriktioner i et eller andet omfang - for eksempel karantæneordninger for alle rejsende.

På det interaktive kort nedenunder kan du se, hvor du som ganske almindelig dansker kan rejse hen som turist, selvom du ikke har et anerkendt formål, skal arbejde eller har familie i det pågældende land.