Coronavirus

Spansk ferieø vil genåbne for turister: Branchen er desperat

Regionspræsidenten på blandt andet Mallorca ønsker at åbne for turister i en prøveperiode. TV 2s korrespondent tror ikke på det.

Som en forsøgsordning planlægger en lokalregering på den spanske ferieø Mallorca, at øen kan tage imod et begrænset antal turister i slutningen af juni. Det oplyser den regionale præsident for De Baleariske Øer, Francina Armengol, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Turistbranchen er desperat.

Jeppe Krogager, korrespondent i Spanien

Ifølge planen vil præsidenten lade rejseselskabet TUI flyve tyskere og turister fra andre europæiske lande og regioner til ferieøen, hvis de rejsende vel at mærke kommer fra lande med samme lave smittetal som på Mallorca.

Men i korrespondent Jeppe Krogagers øjne lyder det lidt for godt til at være sandt. Han fortæller, at det ikke lyder som noget, der vil møde opbakning hos den spanske regeringen inde på fastlandet.

- Lige nu er det den spanske regering og dens sundhedseksperter, der bestemmer, hvornår Spanien åbner grænserne og lader udlændinge komme ind.

- Man har lige sagt fra regeringens side, at man planlægger at forlænge alarmtilstanden en måned, og så er det min forestilling, at sommeren er røget, siger han og tilføjer, at han ikke tror, at der kommer turister til Spanien før oktober, siger Jeppe Krogager, der opsummerer situationen således:

- Turistbranchen er desperat.

TUI i Tyskland bekræfter oplysningen, ligesom selskabet oplyser, at man også er i dialog med Grækenland, Cypern, Kroatien og Bulgarien.

Ifølge Statista er 203 personer på De Baleariske Øer døde med coronavirus siden udbruddet kom til regionen. I alt er 27.300 personer døde med coronavirus i hele landet ifølge tal fra Johns Hopkins University.

En vigtig branche

Turismen i Spanien regner for omkring 14 procent af landets bruttonationalprodukt, og millioner af mennesker er ansat i den sektor i landet. Men regeringen træder varsomt.

- Der er ingen tvivl om, at der er et stort pres på regeringen for at få gang i økonomien, og et af de vigtige skridt er turismen. Men det er farligt. Kommer der et udbrud, bliver det endnu værre end nu, for så ryger tilliden, fortæller Jeppe Krogager.

Den regionale præsident siger ifølge Reuters, at ferieøen vil være parat med tiltag, der skal forhindre smitte.

- Vi skal lære at leve med covid-19, og hvordan vi gør det sundhedsmæssigt forsvarligt, siger Francina Armengol.

Forskellige steder i genåbningen

Landet arbejder med fire faser i genåbning, og den ene halvdel af landet er i fase 0, mens den anden er i fase 1. Men fortsat må ingen i hele Spanien bevæge sig uden for sin kommune, og derfor er Jeppe Krogager skeptisk omkring en åbning af Mallorca til en gruppe turister.

- Jeg synes, det lyder godt, at man laver de her luftbroer mellem sikre områder i Europa. Men er det realistisk, at man kan forestille sig tyske turister komme på ferie på Mallorca, når ikke spaniere kan?

Han sammenligner det med en situation, hvor tyskere må holde ferie ved Vesterhavet, mens fynboer ikke må.

- Det kan godt være, at de gerne vil åbne på Mallorca. Men det er ikke regionspræsidenten, der bestemmer – det er den spanske præsident, siger han.

Strenge restriktioner

Den spanske regering vedtog strenge restriktioner i starten af marts i et forsøg på at hindre smitte med coronavirus, der blandt andet omfattede striks karantæne.

Den er gradvist blevet lempet, og på nuværende tidspunkt må spanierne gå ud i begrænsede perioder inden for faste tidsrammer.

- Overordnet er tendensen, at det går bedre. Der bliver færre indlagte, færre døde og færre smittede. Men man er meget klar over, at man leger med ilden, hvis man åbner for tidligt, siger Jeppe Krogager.