Samfund

Pensionerede - og omdiskuterede - cirkuselefanter er rykket ind i deres nye hjem

Danmarks sidste cirkuselefanter flyttede fredag ind i deres nye hjem på 140.000 kvadratmeter.

Fredag var store flyttedag for Danmarks sidste cirkuselefanter, der skal nyde pensionsttilværelsen i Knuthenborg Safaripark.

Djungla, Lara, Ramboline og Jenny flyttede nemlig ind i en stor stald i den lollandske dyrepark, hvor de skal være, indtil de 1. juni bliver lukket ud i Knuthenborg Safaripark på et 140.000 kvadratmeter stort areal, 'Elefantsletten'.

Efter måneders ventetid i Cirkus Arenas staldlokaler i Slagelse blev betongulv og ståltremmer skiftet ud med sand og træer for elefanterne.

Det svarer til 175 parcelhusgrunde.

11 millioner kroner

De fire elefanter ikke er hvem som helst:

I 2018 fik regeringen flertal til at gøre det forbudt at lade vilde dyr som elefanter optræde i cirkus.

Først lagde Cirkus Arena ud med at kræve godt 40 millioner for sine tre elefanter, Djungla, Lara og Jenny.

Den pris var i overkanten, mente staten, der i stedet kom med et modbud på syv millioner kroner for de tre Arena-elefanter og også Danmarks fjerde cirkuselefant, Ramboline, der var ejet af Cirkus Trapez.

Elefanten Ramboline på sin gamle arbejdsplads.

I august 2019 faldt en endelig aftale på plads, og de fire elefanter blev købt for 11 millioner kroner. En meget høj pris, mente flere.

- Det er fuldstændig ude af proportioner. Det er fire dyr, vi taler om, sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, dengang.

Nu mener Mogens Jensen, der er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde, at de 11 millioner er godt givet ud.

- Det her har fra først til sidst for mig og partierne i Folketinget handlet om dyrenes velfærd, og den kan vi se, at de får nu. Så det har været pengene værd, siger han til TV 2.

Kamelen Ali, der blev berømt i Kina

Da staten købte de fire elefanter, blev der en kamel i overskud.

Den pukkelryggede Ali var nemlig bedste venner med cirkuselefanten Ramboline fra sønderjyske Cirkus Trapez. Og selv om de to dyr havde boet sammen i mange år, var Ali ikke med i aftalen med Knuthenborg - derfor skulle Ramboline og Ali skilles.

Elefanten Ramboline og kamelen Ali sammen med deres tidligere ejer.

Kamelen blev berømt i hele landet, da statsminister Mette Frederiksen nævnte den på Folketingets talerstol.

Ud over at få Folketingssalen til at runge af grin, gik kamelklippet også viralt i Kina.

Mette Frederiksen må afbryde sin tale under åbningsdebatten, fordi hun får grineflip. Video: Rasmus Dam Nielsen

Og mens de fire elefanter får en pensionisttilværelse i Knuthenborg, er Ali flyttet til Dronningmølle Æsel- og Kameludlejning. I den kamelflok indgik i forvejen en kamel ved navn Ali, men det er let at se forskel på de to, for ”cirkus-Ali” har to flotte pukler, mens den anden Ali er knapt så kurvet og betegnes som lidt af et skravl.

Fremtidens måde at holde elefanter på

Elefanterne er nu omkring 30 år gamle, og det forventes, at de kan leve i yderligere 30 år.

De mange kvadratmeter i Knuthenborg er indrettet med bakker, græs og buske, der skal gøre det hjemligt og minde om en savanne, lyder det fra Knuthenborg Safariparks direktør, Christoffer Knuth. Elefanterne kan blandt andet tage sand- og mudderbade, og dyrepasserne lægger maden i parkens hjørner, så dyrene selv skal finde deres føde.

Han fortæller, at de fire elefanter allerede trives i deres nye hjem, og at de mange kvadratmeter er "fremtidens måde at holde elefanter på".

- De er jo vant til at flytte miljø, det er jo cirkuselefanter, men det godt, at de får en god start, falder til ro og er glade. Så vi er lykkelige for det her, siger Christoffer Knuth.

Cirkuselefanterne kan se frem til et 140.000 kvadratmeter stort anlæg, der er udformet som en savanne.