Coronavirus

Nul døde med coronavirus i Danmark - men vi kan endnu ikke ånde lettet op

Professor kalder nul døde for positivt, men er påpasselig med at glæde sig for tidligt.

For første gang siden 22. marts er der ikke registreret nogle coronarelaterede dødsfald i Danmark i løbet af de seneste 24 timer.

Det fremgår af fredagens epidemiologisk overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.

Det totale antal døde er dermed 537 – det samme som torsdag.

Spørger man professor i immunologi på Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen, viser det, at vi har styr på situationen - men det kan hurtigt ændre sig:

- Det er da positivt. Men vi skal også tænke på, at der er en tilfældighedsproces i det. Vi skal ikke blive overraskede, hvis tallet stiger i morgen. Der ligger jo fortsat folk på intensive afdelinger.

- Men det er klart. At med færre indlagte og indlagte på intensive afdelinger, så er der også færre, der dør, siger Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

I Danmark viser opgørelsen dødsfald, der er registreret inden for 30 dage efter påvist smitte med covid-19. Covid-19 er derfor ikke nødvendigvis dødsårsagen, men personen har været smittet.

Lille stigning i nyindlagte

Siden torsdag er antallet af indlæggelser faldet endnu en gang. 137 personer er aktuelt indlagt på et af landets sygehuse, hvilket er et fald på ti personer.

32 personer er indlagt en intensiv afdeling, mens 26 er i respirator. Det er et fald på henholdsvis tre og to personer sammenlignet med torsdag.

Der er dog sket en lille stigning i antallet af nyindlæggelser på henholdsvis seks og 10 de seneste to dage. Det er ikke alarmerende, men kræver et vågent øje, siger Jan Pravsgaard Christensen:

- Der er jo fortsat noget usikkerhed i det. Men tallene for nyindlagte er forholdsvis lave i forhold til, hvad de var i marts, hvor vi så 20-30-40 indlagte om dagen. Det ikke bekymrende, at det stiger, men vi skal da holde øje med dem, siger Jan Pravsgaard Christensen.

På Facebook reagerer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på fredagens opgørelse, som han kalder "en milepæl".

- Jeg er så taknemmelig og glad for det resultat. Epidemien er her stadig, men det her er en god dag, skriver ministeren og sender "gode tanker til alle patienter og pårørende":

- Tak til alle i vores samfund for at have været med til, at vi nu er i den her situation med epidemien under kontrol og nul dødsfald på et døgn, afslutter Magnus Heunicke.

Forsigtig med at udvide fase 2

Og der er også positiv stemning i regeringen generelt.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Torsdag udkom en tillægsrapport fra Statens Serum Institut. En rapport, der grundet de positive simulationer og tal, fik statsminister Mette Frederiksen (S) til at indkalde til forhandlinger om en eventuel udvidelse af fase 2.

Men det skal vi være forsigtige med, siger Jan Pravsgaard Christensen:

- Det kan godt gøre mig lidt bekymret, hvis de vil presse mere igennem. Rapporten er positiv. Men den viser jo også, at smittetrykket i værste tilfælde kan stige til lige over 1 eller omkring 1, og så vil epidemien vokse – selvom vi holder afstand.

- Og det er ikke sikkert, at vi holder de gode vaner, så vi skal bare passe på med ikke at være al for optimistiske, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Beregningerne fra Statens Serum Institut bygger på simulationer, og 75 procent af dem viser, at der per 1. juli maksimalt vil være smittetryk på 1,09. Til TV 2 fortalte Statens Serum Institut, at der er usikkerhed i simulationerne, men at ”det mest sandsynlige er, at antallet af indlagte ligger inden for det interval”.

Hvis smittetrykket er over 1,0, er det udtryk for, at epidemien accelererer. Hvis det er under 1,0, er det udtryk for, at epidemien aftager.

I alt er 10.791 testet positiv for covid-19 i Danmark. Af dem har 8959 overstået infektionen.

Derudover er der kommet svar på test for covid-19 for 368.889 personer.