Coronavirus

Norske turister er "ekstremt vigtige": - Kan ikke vente med at komme hertil

Politikere foreslår at udvide kriterierne for anerkendelsesværdige formål, så turister i højere grad kan komme ind i landet. Statsministeren er åben.

Der er lange udsigter til at se norske turister i det danske sommerland.

For den norske regering fraråder frem til 20. august, at nordmænd rejser udenlands denne sommer. Det siger landets statsminister, Erna Solberg på et pressemøde.

Regeringen vil dog inden 15. juni vurdere, om det skal være muligt for nordmændene at rejse inden for de nordiske lande.

Nordmændene er ekstremt vigtige. Hver eneste tæller

Carlos Villaro Lassen, direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening

De norske turister er særdeles vigtige for dansk økonomi, og turistbranchen herhjemme savner nordmændene i udtalt grad.

Nordmændene bidrager med næstflest - 2,3 millioner - overnatninger i Danmark, viser en opgørelse fra 2019 ifølge VisitDenmark.

Norske turisters bidrag til dansk økonomi

En god, norsk forretning

Nordmændene er samtidig en god forretning, fortæller direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening Carlos Villaro Lassen.

De er nemlig den turistgruppe, der forbruger mest, når de er på besøg.

I gennemsnit 1100 kroner per person per dag - uanset alder - bliver det til.

Den seneste rapport fra VisitDenmark viser, at norske turister i 2017 brugte for i alt 8,1 milliarder kroner i Danmark.

- Nordmændene er ekstremt vigtige. Hver eneste tæller. De er højt forbrugende, og de kommer igen år efter år efter år. Vores norske gæster kommer i gennemsnit otte gange, siger Carlos Villaro Lassen til TV 2.

Tyskerne holder mere på pengepungen og bruger omkring 750 kroner om dagen, fortæller Carlos Villaro Lassen. Men grundet det større antal tyskere, løb det op i 15,2 milliarder kroner i 2017.

Penge, som man i den grad savner i branchen.

Længes efter Danmark

Dagens udmelding fra Erna Solberg er også skidt nyt for de norske turister, for ifølge turismeorganisationen VisitDenmark glæder nordmændene sig i den grad til at komme sydpå og få smørrebrød og øl "til en billig penge":

- De norske turister kan slet ikke vente på, at der åbnes op for grænserne til Danmark, siger Flemming Bruhn, der er markedsdirektør for Norge, til TV 2.

Han fortæller, at nordmændene er trygge ved at rejse hertil selv efter coronavirussen.

- Man ved, hvad man kommer ned til. De ved, at danskerne har håndteret coronavirussen på en fornuftig måde, lyder det.

Lejebevis giver adgang

De danske grænser blev 14. marts lukket for alle, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark.

Disse kriterier vil Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, have udvidet, så norske og tyske turister kan komme hertil.

Dermed kan den trængte turistbranche kommes i møde, specielt hvis det bliver gjort geografisk forskelligt.

- Det giver god mening at sige, at en tysk familie med et lejebevis på et sommerhus i hånden, eller den nordmand, der eksempelvis ejer et sommerhus på Læsø, kan få lov til at komme ind i landet, for det kan vi gøre under kontrollerede former.

- Det, vi ikke siger, er, at nu skal vi bare åbne grænsen igen, så der for eksempel kommer ungdomdomsparties fra Sverige ind i Storkøbenhavn, lød det fra Kristian Thulesen Dahl under partilederdebatten i aftes.

Formand for De Konservative Søren Pape Poulsen ser også meget gerne, at grænserne bliver genåbnet af hensyn til økonomien.

Vel at mærke, hvis det bliver gjort sundhedsmæssigt forsvarligt.

- Det giver god mening, hvis man har et lejebevis i hånden til eksempelvis et sommerhus eller vandrehjem, så skal man kunne komme ind i landet, lød det fra Søren Pape Poulsen.

Flere partier som De Radikale, Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Alternativet har de seneste dage ligeledes argumenteret for, at der åbnes for sommerhusturister fra blandt andet Norge og Tyskland.

En klog grænseåbning

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere været skeptisk over for en genåbning af grænserne, men under partilederdebatten var hun ikke afvisende over for en begrænset åbning, hvor turister med et lejebevis til et sommerhus eller lignende kan få adgang til Danmark.

Samtidig fastslog hun, at coronavirussen stadig ikke er under kontrol, og at der derfor skal der laves "en klog genåbning" af de danske grænser.

- Vi har en turistbranche, der virkelig gerne vil have gæster, siger Mette Frederiksen og uddybede:

- Hvis vi taler om en model, hvor det handler om mennesker, der kommer til Danmark som turister, hvor det kan hjælpe lokalsamfundene, så er det noget andet, lød svaret fra Mette Frederiksen.