Coronavirus

Flere tilfælde af sjælden børnesygdom i Danmark – sammenhæng med covid-19 undersøges

Ingen danske børn har været indlagt på intensiv med Kawasakis syndrom. Men i Frankrig har 135 børn udviklet symptomer på sygdommen under pandemien.

Danske børnelæger ”ser flere tilfælde, end de ville forvente på denne tid af året", af den sjældne børnesygdom Kawasakis syndrom.

Det fortæller Mette Holm, der er overlæge på Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital, til TV 2.

Kawasakis syndrom er en inflammationssygdom, der normalt rammer omkring 30-40 børn i Danmark om året. Mette Holm kan dog ikke sætte et præcist tal på stigningen i antallet af tilfælde netop nu.

Hvad er Kawasakis syndrom?

  • Kawasakis syndrom er en børnesygdom, der giver feber, diarré og ledsmerter. Tilstanden er meget velkendt blandt børnelæger.
  • De synlige symptomer er røde øjne uden øjenbetændelse, røde læber, rød tunge, udslæt og hævede lymfeknuder på halsen. 
  • I en fjerdedel af tilfældene får børnene udposninger på hjertets blodårer, og det kan være farligt uden den rigtige behandling. 
  • Det smitter ikke, men der er heller ikke en test, man kan tage for at afgøre, om det er kawasaki, barnet fejler.
  • Med den rette behandling kommer børn sig uden mén. 

Meldingen kommer, dagen efter Sundhedsstyrelsen udsendte en pressemeddelelse om, at danske børnelæger i samarbejde med Statens Serum Institut undersøger, hvorvidt stigningen i tilfælde af Kawasakis syndrom skyldes, at coronavirussen har gjort sit indtog i landet.

- Det er en bekymring, der er opstået, når vi ser på erfaringer fra udlandet, siger Mette Holm.

Flere tilfælde i udlandet

De seneste par uger har man i internationale medier kunnet læse historier om, at coronasmittede børn med symptomer på Kawasakis syndrom er blevet alvorligt syge. I New York endte en femårig med Kawasaki-symptomer med at dø.

Det samme er tilfældet i det sydlige Frankrig, hvor en niårig dreng er død fredag. Drengen blev ligeledes testet positiv for coronavirus, skriver CNN.

Han er en af i alt 135 børn, der har udviklet symptomer på Kawasaki syndrom siden pandemiens begyndelse i Frankrig. Normalt rammer sygdommen de allermindste børn, men børn helt op til 15 år har de seneste måneder været ramt af samme symptomer, oplyser den franske sundhedsstyrelse til mediet.

Den niårige dreng fik hjertestop og var herefter indlagt på intensiv i syv dage, før han døde af en "neurologisk skade".

Covid-19 som trigger-sygdom

Kawasakis syndrom er en inflammationssygdom. Læger mener, at sygdommen skyldes en forsinket reaktion i immunsystemet efter en infektionssygdom som for eksempel covid-19.

- Det, man er bekymret for, er, at covid-19 trigger Kawasakis syndrom, forklarer overlæge Mette Holm.

Hvis sygdommen er relateret til coronavirus, hører det med til historien, at coronavirus blandt børn er sjælden.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut var blot 2,8 procent af de bekræftede smittede børn i alderen 0-17 år. Tallene er fra midt i april.

Instituttet skriver også, at børn generelt får et mildere forløb, hvis de bliver smittet.

Siden coronavirus kom til landet, har ingen danske børn været indlagt på intensiv – hverken med covid-19 eller tegn på Kawasakis syndrom. Heller ingen børn er døde.

- Selvom sygdommen kan være alvorlig, hvis den ikke bliver behandlet, er det vigtigt at pointere, at det er en sjælden sygdom, siger Mette Holm.

Sammenhængen undersøges

Sundhedsstyrelsen skriver i torsdagens pressemeddelelse, at den har bedt praktiserende læger, børnelæger og børneafdelingerne på alle danske sygehuse om at have øget opmærksomhed på mulige symptomer på Kawasakis syndrom.

Mette Holm, der er ansvarlig for arbejdet i Region Midtjylland, venter lige nu på svar fra antistoftest, som skal kortlægge, om det stigende antal af børn med Kawasakis syndrom også har været smittet med covid-19.