247 selskaber ejet i skattely har modtaget corona-hjælp - men S vil ikke gribe ind

Skatteordføreren fra Socialdemokratiet vil ikke definere Jersey, Bermuda og De Britiske Jomfruøer som skattely.

Der er ingen problemer i, at der gives hjælpepakker til virksomheder, som helt eller delvist er ejet i lande, som eksperter betegner som skattely. Det fortæller Socialdemokratiets skatteordfører Troels Ravn.

- Selvfølgelig skal den lille Synoptik og den lille Sportmaster også have adgang til hjælp. Dét, der er vigtigt for mig er, at det er danske ansatte, danske butikker og danske cvr-numre som får hjælp, siger Troels Ravn.

Torsdag fortalte TV 2, at der er gået 261 millioner kroner fra regeringens hjælpepakker til virksomheder, som i sidste ende er helt eller delvist ejet i lande, som ifølge eksperter er skattely. Det var blandt andre Synoptik, Sportmaster og Lagkagehuset.

Sidstnævnte er ejet på øen Jersey, som af flere eksperter karakteriseres som et skattely. Men det er intet problem, mener Troels Ravn.

- Det er ikke ens betydende med, at man gør noget ulovligt, bare fordi man har et selskab på Jersey.

Ikke foregĂĄet noget ulovligt

Folketinget besluttede 18. april, at virksomheder baseret i skattely ikke skulle have adgang til hjælpepakkerne.

FĂĄ dage efter beslutningen i Folketinget understregede Troels Ravn regeringens hensigt i et interview med Politiken.

- Det er en klar betingelse, at virksomheder ikke må benytte skattely, hvis de skal have del i de statslige hjælpepakker under coronakrisen. Denne regering har - om nogen - sat sig i spidsen for at komme efter dem, som skatteplanlægger, sagde Troels Ravn til Politiken.

Hvordan kan du sige, at virksomheder ikke må benytte skattely, hvis de skal have hjælp, og samtidig sige, at der ikke er noget galt med at være ejet på Jersey?

- Vi kan ikke sige, at der er foregået noget ulovligt. Men der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at Socialdemokratiet – vores regering – går forrest i kampen mod skatteunddragelse.

Man kan jo godt overholde loven, og samtidig bruge skattely til at betale mindre skat, er du ikke enig i det?

- Det, som er grundlaget i denne sag er, at vi ikke kan sige, at der er foregået noget ulovligt. Man kan opstille moralske kriterier, hvis man ønsker det. Jeg ønsker, at man svarer den skat, man skal. Det er det, vores fællesskab bygger på, siger Troels Ravn.

SĂĄdan fandt TV 2 frem til selskaberne

TV 2 har fĂĄet aktindsigt i 24.000 selskaber, som har modtaget lønkompensation fra staten inden 1. maj i ĂĄr.

Modtagerne af hjælpepakken er blevet kørt sammen med databasen over ultimative ejere hos erhvervsopslagsværket Biq.

Ultimative ejere er det sidste led i ejerkæden i danske registre, som ejer minimum 25 procent af virksomheden.

TV 2s research viser, at der er 247 ultimative ejere i skattely.

Skattely er defineret med udgangspunkt i et forskningsprojekt fra Berkeley, University of California og Københavns Universitet: https://missingprofits.world/

Skattely-liste uden skattely

I Folketingsbeslutningen om hjælpepakkerne blev skattely defineret som EU’s liste over skattely. Som TV 2 skrev i går, får den liste kritik af eksperter for ikke at inkludere mange af de mest åbenlyse skattely i verden.

- Det er en politisk hensigtserklæring, man gerne vil komme med. Det er ikke noget, der kommer til at betyde noget i realiteten, sagde rådgivende skatterevisor Christen Amby.

Listen inkluderer eksempelvis ikke Bermuda, Jersey og de britiske Jomfruøer, som ifølge flere eksperter er skattely.

Synoptik, Lagkagehuset og Sportmaster er helt eller delvist ejet på de øer. De er alle en del af virksomhedskonstruktioner, som to skatteeksperter vurderer, er konstrueret for at undgå at betale udbytteskat. Det er ikke ulovligt, og det hæfter Troels Ravn sig ved:

- Det vigtige for mig er at holde hånden under virksomheder og arbejdspladser. Hjælpepakkerne går til danske adresser og danske ansatte.

- Vi har ikke solgt det som en indsats imod skattely

Er du enig i, at Bermuda, Jersey og de britiske Jomfruøer kan karakteriseres som skattely?

- Det vigtigste for mig er, om der foregår noget ulovligt. Jeg kan ikke afvise, at der er nogen, som benytter sig af at lave skattely de steder. Det kan jeg ikke forholde mig til, fortæller Troels Ravn.

Men i en generel diskussion om problematikken ved skatteplanlægning og skattespekulation, vil du så give eksperterne ret i, at de lande er skattely?

- Det er en anden diskussion.

Ifølge eksperterne har jeres regel om skattely ingen reel effekt imod skattely. Hvorfor solgte i det som en indsats imod skattely?

- Vi har ikke solgt det som en indsats imod skattely. Vi har undgĂĄet, at danske ansatte er blevet ledige, siger Troels Ravn.

Modtagere af hjælpepakker, som er helt eller delvist ejet i skattely

 1. Gate Gourmet

  Gate Gourmet Danmark ApS laver flymad og har modtaget: 42.068.706 kroner i lønkompensation.

  Det er ejet af og sambeskattes med Gate Gourmet Northern Europe ApS, som ikke har betalt selskabsskat siden 2014

  Gate Gourmet Northern Europe ApS er ejet af Gate Gourmet Luxemburg IV SĂ RL i Luxembourg, som igen er ejet af Gategroup Holding AG i Schweiz.

  Det schweiziske selskab er til sidst ejet af forretningsmanden Tiong Sin Ongs virksomhed i Hong Kong og en kapitalfond ejet af Singapores regering.

  I en mail skriver Gate Goumet:

  - Det er af afgørende betydning for gategroup at overholde alle gældende regler, herunder skatteregler. Vi betaler alle den skat, vi skal i Danmark for aktiviteter i landet. Vores aktionærers holdingstruktur påvirker ikke vores skattebetalingsmæssige forpligtigelser i Danmark.

 2. Euro Cater

  Euro Cater Holding A/S har en række catervirksomheder og Inco-forretningerne. Selskabet har i alt modtaget 33.557.744 kroner i lønkompensation.

  Siden 2014 har koncernen betalt 370,3 millioner kroner i selskabsskat.

  Euro Cater Holding A/S er 35 procent ejet af selskabet ICG EFV Luxembourg S.a.r.l, som ligger i Luxembourg. Det er igen ejet af ICG EUROPE FUND V NO.1 LIMITED PARTNERSHIP, som ligger på øen Jersey, der af flere eksperter bliver betragtet som et skattely.

  Søren B. Rasmussen fra Euro Cater skriver følgende i en mail til TV 2:

  - Euro Cater Holding koncernen har været og er under pres som følge af coronakrisen, da vores primære kundesegment i Danmark (restauranter og cafeer) har været nedlukket siden medio marts. Derfor har vi taget del i hjælpepakker til at afhjælpe følgerne af covid-19-situationen.

 3. Synoptik

  Synoptik A/S har modtaget 24.819.141 kroner i lønkompensation.

  Siden 2014 har virksomheden betalt 72,9 millioner kroner i selskabsskat.

  Hovedejeren i Synoptik er den hollandske børsnoterede virksomhed GrandVision Retail Holding B.V., som ejer 64 procent. Synoptik-Fonden ejer de resterende 36 procent. Igennem en række virksomheder er GrandVision 76 procent ejet af HAL Holding, der ligger pĂĄ øen Curacao pĂĄ de hollandske Antiller. Den virksomhed er igen ejet af to fonde i skattelyet Bermuda.

  Direktør i Synoptik Lars Tandrup skriver i en mail til TV 2, at alt foregår efter bogen i Synoptik og GrandVision.

  - Ved ansøgningen om lønkompensation var det vores topprioritet at undgå masseafskedigelser og dermed bevare flest mulige arbejdspladser (…). Det lykkedes for os, og det kan i høj grad tilskrives muligheden for lønkompensation, skriver Lars Tandrup.

  Han oplyser at lønkompensationen dækkede 35 procent af lønindkomsterne i april, og at de nu er begyndt at tilbagekalde personale og derfor også vil tilbagebetale noget af lønkompensationen.

 4. Sportmaster

  SDK Sport II Aps, som ejer Sportmaster-butikkerne, har modtaget 14.083.878 kroner i lønkompensation.

  Virksomheden er i sidste ende ejet af og sambeskattet med SPORT NORDIC HOLDING ApS, som har betalt 0 kroner i selskabsskat siden 2014.

  SPORT NORDIC HOLDING ApS er ejet af Sportmaster Operations PTE. LTD. i Singapore, som igen er ejet af Sport Retail Group PTE. LTD.

  Det er igen ejet af to fonde på De Britiske Jomfruøer, som ifølge flere eksperter er et skattely.

  Ifølge cvr-registret har SDK Sport II Aps oplyst, at de reelle ejere af virksomheden er tre russere, Vladimir Alekseevich Fartuschnyak, Alexander Ivanovich Mikhalskiy og Nikolay Alekseevich Fartushnyak, som alle bor i Schweiz.

  Sportmasters talsperson Christina Schärfe Lambach skriver i en mail til TV 2, at virksomheden har været underskudsgivende i flere ĂĄr, og derfor er der ikke betalt hverken udbytte eller selskabsskat.

  Hun påpeger, at Singapore ikke er på EU’s liste over skattely, og at virksomheden i Singapore købte Sportsmaster i 2019 og dermed ”har tilført kapital til Danmark for at videreføre SPORTMASTER og dermed bevare mere end 1000 danske arbejdspladser.”

  - Lønkompensationsordningen går til dækning af dele af lønudgiften. (…) Det har SPORTMASTER benyttet sig af, da vi gerne vil holde fast i vores mere end 1000 dygtige og dedikerede medarbejdere. Alternativet er afskedigelser, skriver Christina Schärfe Lambach.

 5. BC Hospitality Group

  BC Hospitality Group A/S driver en række hoteller – blandt andet Mariott Hotel. Selskabet har modtaget 6.451.899 kroner i lønkompensation.

  I sidste ende er virksomheden ejet og sambeskattet med Solstra Investments A/S, som har betalt 6,8 millioner i virksomhedsskat siden 2014.

  Virksomheden er primært ejet af Solstra Holdings Cyprus Limited i Cypern, som primært er ejet af Markerina Investments Limited på Cypern, som igen er ejet af FIRST TRUST MANAGEMENT AG AS TRUSTEE OF THE ALFI MARK TRUST i Lichtenstein, som af flere eksperter betragtes som et skattely.

  Ifølge cvr-registret har BC Hospitality Group A/S oplyst, at den reelle ejer er Alshair Fiyaz, der bor i Monaco.

  I et svar til TV 2 skriver BC Hospitality Group følgende:

  - Vi vil understrege, at BC Hospitality Group A/S’ skatteforhold er uangribelige, og at BC Hospitality Group A/S aldrig har medvirket til, at ubeskattede indtægter fra BC Hospitality Group A/S ender i skattely. Den udenlandske ejerkreds bag BC Hospitality Group A/S har i øvrigt investeret aktivt i danske erhvervsvirksomheder gennem ti ĂĄr og har forsat et ønske om at investere kapital i Danmark.

 6. Babysam

  Babysam A/S har modtaget 5.547.647 kroner i lønkompensation

  Babysam A/S er i sidste ende ejet af og sambeskattet med Samba Feeder A/S, som ikke har betalt selskabsskat siden 2014

  Samba Feeder er 35 procent ejet af det danske selskab Golden Eye A/S, som igen er 100 procent ejet af AAC Capital NEBO Sub LP, som ligger på øen Guernsey, der ifølge flere eksperter er et skattely.

  Bestyrelsesformanden Sanna Suvanto-Harsaae skriver i en mail TV 2, at Guernsey ikke er pĂĄ EU’s liste over skattely.  

  - BabySam A/S og holdingselskabet Basa Holding A/S har altid betalt dansk selskabsskat efter de til enhver tid gældende regler. Der er aldrig udbetalt udbytte fra holdingselskabet til ejerne, og ejerstrukturen er ikke etableret med henblik på at undgå at betale hverken selskabsskat eller udbytteskat, skriver Sanna Suvanto-Harsaae.

 7. Lagkagehuset

  Lagkagehuset A/S har modtaget 4.684.001 kroner i lønkompensation.

  Selskabet er i sidste ende ejet af og sambeskattet med Danish Bake Holding ApS, som ikke har betalt noget i selskabsskat siden 2017.

  Danish Bake Holding ApS er ejet af en tredjedel af FoodLuxCo S.Ă  r.l. i Luxembourg og to tredjedele af CIDRON GARONNE LIMITED pĂĄ Jersey. FoodLuxCo S.Ă  r.l er igen ejet af CIDRON GARONNE LIMITED. BĂĄde Jersey og Luxembourg bliver af eksperter opfattet som skattely.

  Mikael Koch, der er Group CFO i Lagkagehuset, skriver i en mail til TV 2, at både Jersey og Luxembourg er blandt de mest regulerede finanscentre i verden og ikke en del af EU’s liste over skattely.

  - Lige nu har vi fuldt fokus pĂĄ at holde hĂĄnden under de 3000 jobs i Danmark. Mere end 150 medarbejdere er pt. hjemsendt med løn, takket være statens hjælpepakke. Vi er glade for, at regeringen reagerede sĂĄ hurtigt. Det er hidtil lykkedes Lagkagehuset at undgĂĄ afskedigelser under coronakrisen, og vi arbejder fortsat af al kraft pĂĄ at undgĂĄ afskedigelser, skriver Mikael Koch.