Coronavirus

Vil samle 3000 unge på lejr - politiet kan ikke stoppe det, siger arrangør

Nordjyllands Politi oplyser til TV 2, at arrangementet i dets nuværende form ikke er lovligt, men at politiet er i dialog med arrangøren.

Coronavirussen har været en særdeles effektiv stopklods for sommerens festivaler landet over.

Til stor ærgrelse for mange festivalgængere er tonerne forstummet på de største scener som Roskilde Festival, Smukfest, NorthSide og Tinderbox.

Men i Himmerland har Skyland Beach Festival tænkt kreativt og valgt ikke at smide håndklædet i ringen.

Det er et rigtigt 'øv-år' for de unge, så vi gør det for at holde gejsten oppe for de unge

Nikoline Juul Pedersen, medarrangør Skyland Beach Camp

På trods af coronakrisen forsøger arrangørerne denne sommer at samle flere tusinde unge mennesker på stranden i Øster Hurup.

Musikken fra navne som Ude af kontrol, Specktors, Djämes Braun og FOOL er aflyst, og festivalen har skiftet navn og identitet, så det i stedet bliver til en kæmpemæssig campinglejr, kaldet Skyland Beach Camp.

- Vi prøver at skabe et sted for de unge, så der alligevel kan blive lidt sommerferie i år. Det er et rigtigt 'øv-år' for de unge, så vi gør det for at holde gejsten oppe for de unge, siger medarrangør Nikoline Juul Pedersen til TV 2.

Stor interesse

Målgruppen til den store campinglejr er unge fra 17 til 25 år, der vil nyde kombinationen af sol, sommer og alkohol, lyder det fra Nikoline Juul Pedersen.

Over to gange på fem dage håber arrangørerne at samle op til 3000 unge ad gangen i henholdsvis uge 27 og 28.

Og interessen for den enorme campinglejr er stor.

- Vi har omkring 2000 tilmeldt til lejren i uge 28, mens vi har solgt cirka halvdelen af billetterne til uge 27, siger Nikoline Juul Pedersen.

Det er en farlig øvelse, og det er mange dage at samle så mange folk

Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet

Område dækker 50 fodboldbaner

Det har under hele coronakrisen været lovligt for landets campingpladser at holde åbent, men mange valgte alligevel frivilligt at lukke ned i marts for at udvise samfundssind. Det oplyser landsformand for Dansk Camping Union, Anne-Vibeke Isaksen, til TV 2.

Efter påske genåbnede en lang række af de danske campingpladser med fokus på at holde afstand mellem gæsterne.

Det vil Skyland Beach Camp rent praktisk løse ved at udnytte hver en kvadratmeter af campingpladsen, der ligger ved en cirka én kilometer lang strand ud til Kattegat.

- Vores campingområde er så stort, at det dækker omkring 50 fodboldbaner. Det svarer til 21 hektar (1 hektar svarer til 100 gange 100 meter red.), som giver hver enkelt gæst cirka 70 kvadratmeter at boltre sig på, siger Nikoline Juul Pedersen.

Hun erkender, at kombinationen af sol, sommer og sprut kan blive en udfordring i forhold til at efterleve det nuværende forsamlingsforbud på ti personer.

Men arrangørerne håber, at forsamlingsforbuddet fra 8. juni vil blive hævet til mellem 30 til 50 personer, hvis smitteforholdene herhjemme tillader det.

Skyland Beach Camp vil desuden have omkring 30 vagter til at passe på gæsterne, oplyser arrangørerne.

- Vi prøver ikke at træde nogen over tæerne med vores arrangementer. Vi forsøger at skabe rammer, hvor folk sikkert kan samles, siger Nikoline Juul Pedersen.

Er I ikke nervøse for at være med til at skabe en reel smittebombe med jeres arrangementer?

- Vi går på listesko og sørger for ordnede forhold på vores femstjernede campingplads. Det foregår udendørs, der er gode sanitetsforhold, og vi er i dialog med politiet og følger myndighedernes regler. Det vigtigste er, at vi ikke gør noget ulovligt, siger Nikoline Juul Pedersen.

Vi satser på et campinglignende koncept. Derfor mener vi ikke, at politiet kan stoppe arrangementet

Bjørn Pedersen, medarrangør Skyland Beach Camp

Ikke lovligt

TV 2 har kontaktet Nordjyllands Politi, der for nuværende vurderer, at Skyland Beach Camp ikke er lovligt. Politiet oplyser, at man er i dialog med arrangøren af arrangementet.

Sådan lyder det i et skriftligt svar:

- På det oplyste grundlag er det vores nuværende vurdering, at arrangementet ikke er lovligt. Vi har dog bedt selskabet om at beskrive deres arrangementsforslag og derpå fremsende det til vurdering hos Nordjyllands Politi.

Skyland Beach Camp er bevidst om, at politiet ser arrangementet som ulovligt, siger medarrangør Bjørn Pedersen til TV 2:

- Vi opfordrer ikke de unge til at holde en fest, men vi satser på et campinglignende koncept. Derfor mener vi ikke, at politiet kan stoppe arrangementet, når det foregår på en campingplads, lyder det.

Mange faldgruber

Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, er skeptisk over for udsigten til, at flere tusinde unge mennesker i aldersgruppen 17 til 25 år skal samles på den nordjyske campinglejr til sommer.

Det siger han til TV 2:

- Det er ikke smart at samle så mange mennesker på én gang. Folk i den aldersgruppe kan tænkes at slække på dømmekraften, når alkoholen kommer ind.

Han påpeger, at Danmark stadig mangler at se resultaterne fra genåbningens fase to, så planerne om en stor campinglejr kommer på et tidligt tidspunkt, mener han.

- Det er en farlig øvelse, og det er mange dage at samle så mange folk. Over tid falder folks årvågenhed. Jeg siger ikke, at det går galt, men der er mange ting, der taler for, at projektet kan gå galt, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan er enig i den betragtning.

Han kalder over for TV 2 den nordjyske campinglejr for "en udfordring".

- Den største risiko ved at så mange mennesker samles er afstands- og hygiejnekravene. Hvis de ikke overholdes, kan der ske kraftig smittespredning af coronavirussen. De unge er som sådan ikke en risikogruppe, men det er essentielt, at der ikke skabes flaskehalse, hvor de mange mennesker alligevel kommer tæt på hinanden, siger Søren Riis Paludan.