Sosu-assistent i svært dilemma: Vil ikke smitte sin syge mand, men kan miste jobbet

Sosu-assistenten Simone Ravnborg Kreinøes bekymring er relevant, mener professor.

Mens resten af landet så småt åbner op, og danskerne kommer tilbage på arbejdspladserne, så må Simone Ravnborg Kreinøe og hendes mand, Jonas Ravnborg Kreinøe, fortsat blive derhjemme.

Fordi han lider af lungesygdommen cystisk fibrose, har de valgt at isolere sig.

Men fremtiden bekymrer dem, og de står i et svært dilemma, fortæller parret i 'Go' morgen Danmark'.

For snart bliver Simone Ravnborg Kreinøe kaldt tilbage til arbejdet som social- og sundhedsassistent.

Jobbet indebærer en masse menneskekontakt, og derfor frygter hun at smitte sin mand med covid-19, hvis hun vender tilbage. Omvendt frygter Simone Ravnborg Kreinøe at miste sit job og familiens primære indtægt, hvis hun ikke gør det, lyder det.

Derfor håber parret lige nu på en håndsrækning eller et alternativ.

Regeringen har onsdag indledt forhandlinger om hjælpepakker, der skal holde hånden under særligt sårbare borgere.

200 millioner kroner er afsat til formålet, og Simone og Jonas Ravnborg Kreinøe håber begge, de bliver blandt dem, der kan få hjælp, fortæller de.

Ferien og afspadseringen er væk

Indtil videre har familien klaret sig ved at opbruge ferie og afspadsering, og Simone Ravnborg Kreinøe har kunnet arbejde hjemmefra.

De muligheder er ifølge Simone Ravnborg Kreinøe dog ved at være opbrugt.

- Jeg er jo ansat til at være i plejen, og de mangler mig jo, fordi der også mangler hænder til dagligt. Så jeg tror, jeg på et tidspunkt snart bliver bedt om at komme tilbage, forklarer Simone Ravnborg Kreinøe.

Hun gruer for den dag.

Om cystisk fibrose i Danmark

  • Cystisk fibrose er en medfødt, arvelig og livstruende sygdom, som påvirker flere af kroppens organer og udvikler sig gennem hele livet.
  • I Danmark har omkring 200 børn og 300 voksne cystisk fibrose.
  • I dag er det kun halvdelen af alle med cystisk fibrose, som bliver mere end 42 år.

Kilde: Foreningen for Cystisk Fibrose

Jonas Ravnborg Kreinøes sygdom betyder, at hans lungekapacitet er på kun 55 procent, og bliver han ramt af coronavirus, er der stor sandsynlighed for, at den nedsættes yderligere, lyder det.

Jonas Ravnborg Kreinøe er grundet sin sygdom bevilliget førtidspension, og mister Simone Ravnborg Kreinøe sit job, vil de ikke kunne forsørge sig selv og deres tvillinger på halvandet år, fortæller parret.

Lige nu siger Sundhedsstyrelsens vejledninger dog, at Simone Ravnborg Kreinøe godt kan gå på arbejde.

Det værste ville være at gøre min mand syg. Det ville gøre mig fuldstændig ulykkelig

Simone Ravnborg Kreinøe, social- og sundhedsassistent

Partnere til særligt udsatte må godt arbejde

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal man som partner til en særligt udsat ikke frygte at gå på arbejde.

Heller ikke selvom man arbejder i sundheds- eller ældresektoren eller andre sektorer, hvor man er i tæt fysisk kontakt med andre mennesker.

Sundhedsstyrelsen understreger dog, at man som pårørende til en særligt udsat ikke bør varetage opgaver eller funktioner, hvor man deltager i pleje, omsorg eller behandling af borgere og patienter, hvor der er mistanke om covid-19.

På trods af Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger føler Simone Ravnborg Kreinøe sig stadig utryg ved tanken om at skulle tilbage på arbejde.

- Det værste ville være at gøre min mand syg. Det ville gøre mig fuldstændig ulykkelig, siger hun.

Hendes bekymring er relevant. Det er en bekymring, som jeg også ville have

Henrik Ullum, professor og overlæge

Professor: Hendes bekymring er relevant

Henrik Ullum, professor og overlæge på Rigshospitalet, er sammen med en række kolleger i gang med en større undersøgelse af effekten af mundbind som værnemidler.

Undersøgelsen er stadig på et tidligt stadie, og det er derfor for tidligt at udrede nogle resultater.

- Vi så, da vi startede vores undersøgelse, en let øget forekomst af smittede blandt sundhedspersonale. Men her har vi ikke kunnet se, hvem der har brugt mundbind eller ej, forklarer Henrik Ullum.

Kigger man mod udlandet, hvor mange blandt sundhedspersonalet i for eksempel Italien er blevet smittet med covid-19, forstår han dog godt, at Simone Ravnborg Kreinøe er nervøs for at skulle møde på arbejde.

- Jeg synes overordnet set, at hendes bekymring er relevant. Det er en bekymring, som jeg også ville have, hvis jeg havde en nær, der var meget syg, lyder det fra overlægen.

Forening: Vi bør skærme de pårørende

Hos Foreningen for Cystisk Fibrose mener de, at regeringens forhandlinger også bør omfatte pårørende til særligt udsatte borgere.

Indtil der er mere viden om, hvilken effekt åbningen af Danmark og ændringen af afstandskravet har på smittetrykket, bør udsatte såvel som pårørende have mulighed for at blive hjemme og se tiden an, lyder det.

- Der er brugt mange milliarder på at hjælpe andre steder i samfundet, men der er endnu ikke brugt penge på at hjælpe de særligt sårbare, så de kan blive hjemme, siger foreningens direktør, Helle Ousted.

Ud fra et forsigtighedsprincip bør vi skærme de pårørende

Helle Ousted, direktør for Foreningen for Cystisk Fibrose

Hun anerkender, at man kan bruge værnemidler og tage særlige forholdsregler for at mindske smitterisikoen, men mener også, at arbejdsforholdene bør tages i betragtning.

Der er eksempelvis flere eksempler på, at der er udbrudt smitte på plejehjem og sygehuse, lyder det.

- Ud fra et forsigtighedsprincip bør vi skærme de pårørende, og når man som Simone arbejder på et sygehus, er risikoen alt andet lige større, siger Helle Ousted.

Se hele indslaget med Simone og Jonas Ravnborg Kreinøe på TV 2 PLAY