Coronavirus

Nye retningslinjer deler vandene: Michelinkok glæder sig, bodegamutter raser

Rasmus Kofoed og Jane Pedersen er to af dem, der bliver berørt af de nye retningslinjer. Og de ser meget forskelligt på dem.  Scanpix

Vi har spurgt en værtshusejer og en Michelinkok om, hvordan de ser på retningslinjerne. Og det er noget forskelligt.

En bodega og en Michelin-restaurant. Længere fra hinanden på restaurationsskalaen kommer man næppe.

Alligevel må de to modsætninger indordne sig under samme retningslinjer, når det gælder indretning og hygiejneregler i forbindelse med genåbningen efter coronanedlukningen.

Torsdag offentliggjorde Erhvervsministeriet retningslinjerne for branchens genåbning, og her fik mange restauratører og barejere svar på nogle af de mange spørgsmål, der har trængt sig på.

Blandt andet skal der være større afstand mellem folk og borde, beværtninger skal lukke ved midnat, og der skal alle steder stå rigtig meget mere håndsprit, end der tidligere har gjort.

TV 2 har spurgt en værtshusejer og en Michelin-kok, hvordan de ser på retningslinjerne.

- Skal vi have plexiglas i baren? Og hvad med billard?

Mens Café Viking har været lukket, har folk blandt andet købt gavekort for at støtte, fortæller Jane Pedersen.

Jane Pedersen, ejer af Café Viking på Ægirsgade på Nørrebro, København.

Jane Pedersen, der har ejet bodegaen i mere end 30 år, er ikke begejstret for de nye retningslinjer.

- De er dårlige. Der er rigtig meget fortolkning, og der står ikke noget specifikt om værtshuse. Det gør det svært, siger hun.

Café Vikings lokaler er i alt 60 kvadratmeter, bordene står tæt og folk sidder i baren.

- På en restaurant må du godt sidde ti personer sammen, hvis de kender hinanden. Men hernede kender folk hinanden fra værtshuset, så der skal de vel sidde adskilt. Skal vi have plexiglas i baren? Og hvad med billard?

Jane Pedersen er mest bekymret over afstandskravene og økonomien. Håndsprit og hygiejne skal nok gå - det samme gælder at holde folk fra at danse for tæt.

- Det gør folk sgu ikke hos os, men de kan ikke undgå at støde ind i hinanden, siger hun og fortæller, at værtshuset ikke åbner på mandag.

- Jeg håber på nogle mere klare regler: de skal være velkomne til at komme og kridte op herude. Men jeg vil være på den sikre side og ikke have bøder, siger hun.

- Jeg glæder mig sindssygt meget

Rasmus Kofoed og co. på Geranium er glade for, at der ligger retningslinjer for at åbne restauranten igen.

Rasmus Kofoed, ​kok og køkkenchef på Geranium, der har tre Michelin-stjerner.

Da TV 2 fanger kokken Rasmus Kofoed på telefon, er han glad og har lige fejret de nye retningslinjer med et glas rødvin.

- Jeg glæder mig sindssygt meget. Vi har ventet spændt på de her nyheder, nu er de her endelig, og det ser godt ud, siger han.

Han er særligt glad for, at retningslinjerne lægger op til, at kokkene kan præsentere maden ved bordene. Og afstandskravet på en meter til gæsterne bliver heller ikke problem, forudser han.

- Vi har god plads mellem bordene, så det skal nok kunne lade sig gøre. Selvfølgelig skal der være god hygiejne, men det er noget vi håndterer allerede, siger Rasmus Kofoed.

Han og holdet på den københavnske feinschmeckerrestaurant kan dog ikke nå at slå Geraniums døre op på allerede på mandag.

- Vi skal lige samle holdet igen og komme op i gear, så vi kan ikke åbne fra den ene dag til den anden. Men vi åbner snart, lad mig sige det sådan, siger han.