Coronavirus

Mobile testkøretøjer skal bringe corona-test tættere på danskerne

Rekordmange danskere skal kunne testes for Covid-19 med de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Matthias Rietschel / Ritzau Scanpix

I morgen vil en prøvetagningsvogn køre sin første tur på Sjælland.

Som supplement til de hvide testtelte skal specialudstyrede test-biler nu bidrage til løbende at overvåge smitten i samfundet og slå ned på smittekæder ved at teste nære kontakter til smittede. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

De mobile prøvetagnings-enheder skal understøtte smitteovervågning i Danmark.

Derfor vil en prøvetagningsvogn i morgen køre sin første tur på Sjælland. Vognen er den første af en række mobile testenheder, der som led i det såkaldte “samfundsspor” af teststrategien vil kunne sendes ud for at assistere med prøvetagning og smitteopsporing.

Det sker, efter at regeringen tirsdag præsenterede sin omfattende teststrategi.

Undgår lang køretur

Planen er, at regionerne skal aktivere testvognene efter behov.

- For at kunne opspore smittekæder overalt i landet, har vi brug for decentrale løsninger, så vi kan teste et bredt udsnit af befolkningen. Vi har et lavt smittetryk i Danmark, og vi er nu et af de lande i verden, der har testet flest personer per indbygger. Det skal vi fortsætte med, og her kan det mobile testkøretøj spille en vigtig rolle i forhold til aktiv smitteopsporing, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

De nye testkøretøjer kan rykke ud til borgere i kommuner, hvor der ikke er testfaciliteter. De skal bidrage til, at blandt andet svækkede borgere ikke skal ud på en lang køretur for at blive testet.

- Test og opsporing er vigtige elementer i den nationale teststrategi nu, hvor vi skal ruste os til en længere periode med corona i Danmark samtidig med, at vi genåbner samfundet, siger Magnus Heunicke.

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet vil behovet for prøvetagningsvogne løbende blive afstemt i dialog mellem Testcenter Danmark og de enkelte regioner. Således kan der blive etableret prøvetagningsvogne, hvor der opstår behov for det.